Shop menü

A RADEON RX 7900 XTX LESZ A CSÚCSMODELL AZ AMD ÚJ VIDEOKÁRTYA-KÍNÁLATÁBAN?

A legutóbbi szivárgás alapján úgy néz ki, igen, és érkezhet vele egy Radeon RX 7900 XT jelölésű modell is. Egyiken sem lesz 12VHPWR tápcsatlakozó, az már teljesen biztos.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Radeon RX 7900 XTX lesz a csúcsmodell az AMD új videokártya-kínálatában?

Ahogy közeledik a Radeon RX 7000-es sorozat bemutatásának napja, egyre inkább szaporodnak a pletykák az új modellekkel kapcsolatban. A napokban arról érkezett hír, hogy a Radeon RX 7000-es sorozat csúcsmodellje a Radeon RX 7900 XTX lesz, vagyis az AMD visszahozza a nevezéktanba az XTX jelölést, amire publikus modellneveknél nagyon rég nem volt példa, belsős GPU kódneveknél azonban eddig is használták.

Az RDNA 3 architektúra köré épülő videokártyák leggyorsabb képviselője természetesen a NAVI 31-es GPU köré épül majd, amellyel kapcsolatban korábban már érkeztek pletykák, felépítés terén pedig több lapkát használ majd egyetlen tokozáson belül, ugyanis MCM Module dizájnra vált. MCM modulos felépítéssel persze már korábban is találkozhattunk, gondolunk csak a HBM chipszendvicsekkel ellátott grafikus processzorokra, ám ez a megoldás most más lesz, ugyanis a GPU alkotóelemeit „szervezik ki” külön lapkákba, amelyek egyetlen tokozáson belül foglalnak majd helyet.

Ez lényegében azt jelenti, hogy külön lapkára kerülnek a stream egységeket tartalmazó részek, a memóriavezérlő, a videó kódoló és dekódoló motor, valamint a kijelző-vezérlő is. Az aktuális hírek alapján a stream egységek két külön lapka formájában érkezhetnek, amelyek a NAVI 31-es fejlesztés esetében összesen 12 288 feldolgozót bocsátanak a rendszer rendelkezésére, ezek várhatóan a TSMC 5 nm-es osztályú gyártástechnológiáinak valamelyikével készülhetnek.

A többi komponens, amiket fentebb említettünk, már egy „régebbi” node segítségével készülhet, például a TSMC N6 alatt. Az új GPU várhatóan 384-bites memória-adatsínnel gazdálkodhat, és ebben az esetben a memória-vezérlő nem két darab 192-bites komponensből áll, a teljes memóriavezérlőn osztozik majd a két logikai lapka, amely a stream egységeket tartalmazza. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint a két darab nyolcmagos CCX tömböt használó RYZEN processzoroknál, ahol a processzormagokat tartalmazó tömbök szintén egységes memóriavezérlővel kommunikálnak.

Galéria megnyitása

A NAVI 31-es GPU mellé várhatóan 24 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória társul, ami 20 GHz-es effektív órajelen ketyeghet, azaz a 384-bites memória-adatsínen keresztül 960 GB/s-os memória-sávszélesség érhető el, és az Infinity Cache is segít a hatékonyság növelésében. Az újdonság várhatóan 420 W-os TDP kerettel érkezik, ami nem sokkal kevesebb, mint a nemrégiben piacra dobott GeForce RTX 4090 alapértelmezett TDP kerete, az ugyanis 450 W. Az AMD viszont egyelőre mellőzi a 12VHPWR tápcsatlakozó használatát, helyette három darab normál nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó kap helyet a fedélzeten. Ez utóbbi már nem pletyka, hanem hivatalos megerősítésen alapuló információ, ahogy az az alább beágyazott Twitter bejegyzésből is kiderül.

A Radeon RX 7900 XTX mellett egy másik videokártya, a Radeon RX 7900 XT is feltűnhet, ami szintén NAVI 31 alapokra építkezik, de természetesen kevesebb aktív stream egységet tartalmaz. Ebben az esetben 10 752 stream egység meglétére számíthatunk, a memória-adatsín 320-bites lehet, erre pedig 20 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória kapcsolódhat. A karcsúbb memória-alrendszer sávszélessége azért nem lesz kevés, ugyanis 800 GB/s-os értékre számíthatunk.

Érdekesség, hogy a NAVI 32-es és a NAVI 33-as lapkák köré épülő videokártyákról egyelőre nincsenek információk. A pletykák szerint ezek a termékek a tervezetthez képest késhetnek egy picit, ám az egyelőre nem világos, tényleg így lesz-e.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére