Shop menü

A NOCTUA ÚJ TERMÉKÉVEL CSÖKKENTHETŐ A SOCKET AM4-ES ÉS SOCKET AM5-ÖS PROCESSZOROK ÜZEMI HŐMÉRSÉKLETE

Az osztrák vállalat speciális rögzítőkereteket készített, amelyekkel eltolható a processzorhűtő talpazatának középpontja.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Noctua új termékével csökkenthető a Socket AM4-es és Socket AM5-ös processzorok üzemi hőmérséklete

A Noctua fejlesztőcsapata érdekes teszteket végzett az elmúlt időszakban, amelyek eredményeként új rögzítőkeretek jöhettek létre a vállalat különböző processzorhűtőihez annak érdekében, hogy az AMD Socket AM4-es és Socket AM5-ös tokozással rendelkező processzorai alacsonyabb üzemi hőmérsékleten dolgozhassanak. Ezeknél a termékeknél a leginkább melegedő komponensek nem pont a lapka közepén, illetve nem pont a tokozás közepén helyezkednek el, ennek megfelelően a processzorhűtő talpazatának néhány milliméteres eltolásával fokozható a hőleadás hatásfoka, ennek megfelelően alacsonyabb üzemi hőmérséklet érhető el.

Galéria megnyitása

A RYZEN 7000-es sorozat esetében a leginkább melegedő komponensek, vagyis a CCD lapkák a tokozás déli széle felé eltolva foglalnak helyet, vagyis akkor, ha a processzorhűtő pontosan a processzor közepére illeszkedik, nem érhető el maximális hőátadási hatásfok. Erre a Noctua szakemberei számos teszt után jöttek rá, ennek megfelelően olyan rögzítőkereteket készítettek az egyes Noctua processzorhűtők mellé, amelyekkel a talpazat középpontja eltolhatóvá válik. Ez, illetve a rögzítés ereje, valamint a hővezető paszta felhelyezése egyaránt hatást gyakorol a hőleadás hatásfokára, azaz ha minden megfelelően kivitelezve foglal helyet a rendszerben, csökkenhet a processzor üzemi hőfoka, ami segít a teljesítmény növelésében. Az alacsonyabb üzemi hőfok jóvoltából tovább lehet tartani a magasabb boost órajelet, ami egyenes arányban van a rendszer teljesítményével.

Galéria megnyitása

A belsős tesztek alapján azt látták a vállalat szakemberei, hogyha a processzorfoglalat déli része felé tolják el az adott processzorhűtő középpontját, akkor a Socket AM4-es processzorok esetében 0,5 és 1 Celsius fok közötti javulás mutatkozik üzemi hőfokok terén. Nyilván a végső előrelépés mértéke mindig az adott rendszertől, a hővezető pasztától, a processzorhűtőtől, illetve a processzor pontos típusától függ majd. A jobban melegedő termékeknél valamivel látványosabb lehet az előrelépés, mint az eleve hűvösebb modelleknél. A Socket AM5-ös processzorfoglalat esetében az üzemi hőfok már 1 és 3 Celsius fok közötti mértékben javult, ami igazából nem tűnik soknak, de lehet, pont ezen múlik, hogy tovább tudja tartani a rendszer a magasabb boost órajelet, így a teljesítmény is javulhat.

A processzorhűtő típusától és felépítésétől függően többféle keret is készült, amelyek az NM-AMB12, az NM-AMB13, az NM-AMB14, illetve az NM-AMB15 típusjelzést viselik. Az egyes kertek az alábbi Noctua processzorhűtőkhöz használhatóak:

Galéria megnyitása

A gyártó a termékekért egységesen 3,9 eurót kér, míg az Amazon kínálatában 4,9 eurós áron érhetőek el az újdonságok. A tervek szerint később, valamikor az idei év negyedik negyedévétől kezdve ezek a keretek a Noctua processzorhűtők dobozában is megtalálhatóak lesznek. A felsoroltak közül az NM-AMB12-es, az NM-AMB14-es, illetve az NM-AMB15-ös modellek már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, míg az NM-AMB13 esetében, ami a régebbi processzorhűtőkhöz passzol, néhány hetet még várni kell a konkrét megjelenésre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére