Shop menü

A NÉPSZERŰ MI ESZKÖZÖKKEL INDUL A WEBES PHOTOSHOP

Az Adobe széles körben elérhetővé teszi online használatra a Photoshopot, és integrálja a generatív MI funkciókat is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A népszerű MI eszközökkel indul a webes Photoshop

Nagyon hosszú ideje dolgozik azon az Adobe, hogy a webes környezetben elérhető Photoshopból a lehető legtöbbet hozza ki. A cég úgy indítja el az újdonságot, amit valójában bétaként már régóta tesztelt, hogy ez a lehető legnagyobbat tudjon szólni, éppen ezért egy MI „szuperfeltöltést” is kapott a szolgáltatás.

2021-ben, közel két évvel ezelőtt vált biztossá, hogy a Photoshop sem kerülheti el a webet. Az Adobe azóta folyamatosan béta formában teszteli és fejleszti az online használható közeget. Ez a szolgáltatás nem annyira komplex, mint a személyi számítógépekre telepíthető asztali Photoshop, de rengeteg lehetőséget biztosít, és főleg az általánosan szükséges, gyors funkciókat biztosítja a lehető legkönnyebben kezelhető formában.

Galéria megnyitása

A grafikus felhasználói felület hasonló módon lesz kialakítva a webes környezetben is, mint a normál Photoshopban, ennek köszönhetően a felhasználóknak hamar kézre áll majd. Az Adobe célja nem az elsődlegesen, hogy ezzel szerezzen új előfizetőket, de hosszabb távon mindenképpen abban bízik, hogy a webes felület irányából érkezhetnek új érdeklődők. Akik ezáltal könnyebben sajátíthatják majd el a szolgáltatás minden csínját-bínját. Miközben már a legújabb technológiai megoldásokat is rutinosan alkalmazhatják.

Galéria megnyitása

Ugyanis az Adobe már integrált Firefly MI eszközzel együtt küldi bevetésre az új webes Photoshopot. Márciusban jelentette be a vállalat a Firefly szolgáltatást, ami a cég saját képgeneráló technológiáját takarja, és erre elkezdtek olyan megoldások épülni, amik már a képek szerkesztése során alkalmazhatóak. Májusban az Adobe előáll a generatív MI-t alkalmazó képkiterjesztéssel és a tartalom kitöltéssel a retusálás hatékonyabbá tételére. Ezek pedig már mind részei lesznek az új Photoshopnak.

Galéria megnyitása

A Firefly és a hozzá kapcsolódó eszközök még mindig tesztelési fázisban vannak, de annak köszönhetően, hogy a weben lehet majd ezeket használni széles körben, minden eddiginél több visszajelzést kaphat az Adobe. Ráadásul a webes környezetben a frissítéseket azonnal lehet biztosítani mindenki számára.

Néhány dolog a webes Photoshopban kicsit máshogy néz majd ki amellett, hogy összességében hasonló élményt fognak kapni az emberek. Friss fejlesztés itt a kontextuális eszközsáv, ami az éppen szerkesztett kép alatt fog megjelenni „lebegő” formában. Ezen mindig az éppen legszükségesebb funkciók lesznek tálcán kínálva.

Galéria megnyitása

A webes Photoshop lehetőséget nyújt a fájlok megosztására, ilyen módon történő kollaborációra, és bizonyos munkákba úgy lehet bevonni embereket, hogy nekik adott esetben nincs előfizetésük, de még csak felhasználói fiókjuk sem. Sok szempontból egészen megváltoztathatja majd az emberek szokásait a webes Photoshop, de azért attól biztosan nem kell az Adobe-nak tartani, hogy majd emiatt ügyfélkört veszít az asztali változatnál, mivel azért számos dolgot nem lehet úgy megvalósítani a weben, mint a megszokott környezetben.

Ráadásul az Adobe számára mindegy, hogy mit használnak az emberek, ugyanis az új webes szolgáltatás az előfizetéshez lett kötve. Szóval nem lehet ingyen használni a Photoshopot attól függetlenül, hogy a weben már bárhol, bármikor és bárkinek hozzáférhető lenne. Az már mindegy, hogy milyen csomagra fizet elő az ember, a legolcsóbb A The Verge megkérdezte a vállalatot, hogy ezen a téren terveznek-e bármilyen lazítást, de nincs szó erről. „freemium” konstrukcióban sem gondolkodnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére