Shop menü

A NAND FLASH PIACON TOVÁBBI ÁRCSÖKKENÉSRE LEHET SZÁMÍTANI EBBEN A NEGYEDÉVBEN

Az árak csökkenése most már lassulást mutat az előző negyedévben tapasztalt szinthez képest, de még mindig tart a csökkenő tendencia, ami a vásárlók szemszögéből nézve jó hír.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A NAND Flash piacon további árcsökkenésre lehet számítani ebben a negyedévben

A TrendForce elemzői ezúttal a NAND Flash piac várható alakulásával kapcsolatban osztottak meg fontos részleteket, amelyekből az látszik, az év harmadik negyedévében tovább csökkenhetnek az átlagos értékesítési árak a piacon, ami a végfelhasználók számára alighanem örömteli hír, a NAND Flash gyártók számára viszont már fájóbb a helyzet.

A dolgok jelenlegi állása alapján úgy tűnik, hogy a teljes NAND Flash piacot nézve ebben a negyedévben 3-8% közötti mértékben csökkenhetnek az átlagos értékesítési árak, ami az előző negyedév folyamán tapasztalt 10-15% közötti mértékhez képest egyértelmű lassulást mutat. A klienspiacra szánt SSD meghajtók és kártyák esetében ennél nagyobb mértékű, 8-13% közötti árcsökkenésre lehet számítani, vagyis a termékek picivel még olcsóbbak lehetnek, mint manapság, ez pedig mindenképpen kedvező lehet mindazoknak, akik éppen a közeljövőben szeretnének SSD-t vásárolni. Az eMMC és az UFS típusú adattárak esetében az előrejelzések szerint a konzumerpiaci termékeknél stagnálás jelei látszanak, míg a mobil fronton 8-13%-os csökkenésre van kilátás.

Az adatok alapján az üzleti SSD meghajtók és kártyák szegmensében is várható némi árcsökkenés, viszont itt is lassulásra számíthatunk a második negyedéves 13-18% közötti eséshez képest, hiszen csak 5-10% közötti mérséklődésre van kilátás, ám ez is kedvező a vásárlók számára. A 3D NAND szilíciumostyák esetében viszont már fordulat következik be, ugyanis míg az előző negyedév folyamán ezen a téren 8-13% közötti árcsökkenés mutatkozott, addig a harmadik negyedévben már 0-5% közötti drágulásra kell felkészülni.

Galéria megnyitása

A TrendForce elemzői szerint a NAN Flash memóriachipek gyártói összehangolt erőfeszítések keretén belül próbálják csökkenteni a termelést annak érdekében, hogy a túltermeléses időszaknak vége szakadjon. Ezzel a gyártók mesterséges hiányt szeretnének létrehozni, ám a TrendForce elemzői szerint ezek a törekvések nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy a harmadik negyedév folyamán véget érjen a túltermeléses időszak – még úgy sem, hogy az iskolakezdést megelőző időszakban növekszik a kereslet az egyes termékek és alkatrészek iránt, ahogy azt a szezonalitás diktálja.

A csökkenésben hamarosan fordulat következhet be, ugyanis a TrendForce szakemberei már nem jósolnak meredek árcsökkenést az elkövetkező időszakra. A várakozások szerint először a felsőkategóriás 3D NAND chipek árazása pattanhat vissza, ám azt egyelőre nem árulták el, a teljes NAND Flash szegmens esetében mi lesz a helyzet a negyedik negyedév folyamán. Jelenleg tehát nem tudható, hogy a csökkenés folytatódik-e, vagy esetleg áremelkedésre kell-e berendezkedni. Akárhogy is, ahogy a DRAM piac alakulását részletező hírünkben már említettük, lassan időszerű elvégezni a korábban betervezett konfiguráció-bővítéseket, illetve konfiguráció-építéseket, mielőtt ismét megindulnak felfelé az árak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére