Shop menü

LASSUL AZ ÁRAK CSÖKKENÉSE A DRAM PIACON

Ebben a negyedévben a korábbi 13-18% helyett már csak többnyire 0-5% közötti mértékű árcsökkenésre lehet számítani.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lassul az árak csökkenése a DRAM piacon

A DRAM piacon az elmúlt negyedévek folyamán gyakorlatilag töretlen volt az árak csökkenése, ami annak köszönhető, hogy a piac túltermelésben üzemelt, azaz egyszerűen nem fogyott el annyi DRAM chip mint amennyi készült. A raktárkészletek halmozódása miatt a gyártóknak muszáj volt alacsonyabb áron kínálniuk portékáikat, hogy legyen forgalmuk, a háttérben azonban már a megoldáson dolgoztak, lényegében csökkentették a termelést.

Ennek a termeléscsökkentésnek a TrendForce legfrissebb beszámolója szerint kezdenek is beérni az első gyümölcsei, hiszen az aktuális negyedév folyamán már csak 0-5% közötti árcsökkenésre számíthatunk a DRAM piacon, holott az év második negyedévében még 13% és 18% közötti árcsökkenés mutatkozott a teljes DRAM szegmensben. Az egyes memóriatípusok esetében volt némi eltérés árcsökkenés tekintetében, ám az említett mérték nagyjából átlagos volt, beleértve a PC-s DRAM chipek piacát is.

A három nagy DRAM gyártó időközben termelést csökkentett, amelynek köszönhetően enyhül a túltermeléses időszak, ez rövidebb távon mindenképpen megoldás lehet a problémákra, még ha csak tűzoltás-jelleggel is. Egy versenyre kihegyezett piaci szegmensben a termelés visszafogásával létrehozott termékhiány hosszabb távon nem egy fenntartható stratégia, még ha ilyesmire volt is példa a korábbiakban.

A másik probléma az, hogy a termelés visszafogásával az eddig felhalmozott tekintélyes raktárkészletek nem fognak egyik pillanatról a másikra leapadni, és ha valamelyik szereplő megpróbál nagyobb mennyiségű készlettől megszabadulni, az ugyanúgy letöri majd az árakat. A gyártók alighanem abban reménykednek, hogy az új termékek és platformok majd segítenek a DRAM forgalom fellendítésében, ami igazából megoldaná a jelenlegi túltermeléses állapotot. A TrendForce elemzői a jelenlegi adatok alapján úgy látják, a lassulás csökkenése ellenére idén nem várható, hogy a DRAM árak növekedésnek indulnak, ilyesmire majd csak valamikor 2024 folyamán nyílhat lehetőség.

Galéria megnyitása

A PC-s DRAM piacot nézve azt láthatjuk, hogy DDR4-es fronton még mindig túltermelés jelei mutatkoznak, ennek eredményeként ezeknél a memóriachipeknél 3-8% közötti árcsökkenésre van kilátás. A DDR5-ös PC DRAM lapkák esetében ugyancsak árcsökkenésre lehet számítani, ám ennek mértéke már csak 0-5% közötti lesz. Ebből a tendenciából az körvonalazódik, hogy a DIY piacon és a PC piacon egyre inkább növekszik az igény a DDR5-ös memóriamodulok iránt, ahogy az áraik csökkennek.

A GDDR memóriatípus esetében, ami a videokártyák fedélzetén foglal helyet, hasonló mértékű, 0-5% közötti árcsökkenésre lehet számítani az aktuális negyedév folyamán. A GDDR6-os memóriachipek közül a 16 Gb-es példányok iránt meglehetősen nagy a kereslet az elemzők szerint, ami a GeForce RTX 40-es sorozat lefelé történő bővítésének köszönhető. Az elkövetkező időszakban csúcsra járatják majd a videokártyák gyártását a közelgő iskolakezdés és az ünnepi ajándékvásárlási láz miatt, vagyis előfordulhat, hogy a GDDR típusú memóriachipek esetében hamarabb megtörténik a csökkenő trend megszakadása, mint a PC-s DRAM chipek piacán, már amennyiben ezt a kereslet indokolja.

Az biztos, hogy a DRAM piacon eddig tapasztalt meredek árcsökkenés lassulni látszik, vagyis jelenleg igen jó eséllyel tudjuk jó áron bővíteni a rendszermemóriát. Ez a helyzet a jelek szerint egy ideig még fennállhat, de hogy pontosan mikor fordul a csökkenő trend növekedésbe, az majd a különböző piaci folyamatok alakulásától függ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére