A középkategóriában próbál szerencsét az Xperia E5

A Sony új okostelefonja leginkább a kameráival szerezhet magának érvényt.

A középkategóriában próbál szerencsét az Xperia E5

Több kiszivárgott információt követően mostanáig kellett várnunk, hogy hivatalosan számolhassunk be az Xperia E5 érkezéséről. Az új okostelefon a középkategóriát veszi célba, az elődei viszonylag sikeresen szerepeltek, de vajon ez a modell tud maradandót alkotni? Nos, ennek járunk most utána.

Az Xperia família friss tagjának előlapját kitöltő megjelenítő ismerős paramétereket vonultat fel. A szóban forgó panel 5 hüvelykes, 1280 x 720 képpontos a felbontása és IPS technológiát használ. Ez a konfiguráció sokszor bizonyított már, és valószínűleg itt is ki fogja elégíteni az igényeket, már csak azért is, mert a Sony minden bizonnyal még plusz képjavítót is alkalmaz, így például a Mobile BRAVIA Engine-t. A főkamera 13 megapixeles fényképek készítését teszi lehetővé, és az egységet persze rosszabb fényviszonyok mellett is munkára lehet majd fogni, ugyanis van mellett egy LED-es segédfény. Ha videózásra kerülne a sor, akkor 1080p-s felvételek megörökítését teszi lehetővé a masina. Az előlapi kamera 5 MPixeles, ezzel remek szelfiket lőhet majd a jövendőbeli tulajdonosa, és persze akkor is lehet számítani a képalkotóra, ha videóhívások lefolytatása lesz a cél. Itt is van külön „vaku”, szóval rosszabb fényviszonyok mellett is lehet majd vele videócsetelni vagy önarcképet készíteni.

A MediaTek egyik legszerényebb 64 bites központi chipjét kapta meg az Xperia E5. Az MT6735-ről beszélhetünk, ami négy darab 1,3 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 processzormagot vonultat fel egy Mali-T720 MP2 grafikus egységgel megtoldva. Az alapműveletekben már nem lesz vele gond, és az egyszerűbb alkalmazások futtatása sem fog problémát okozni a készüléknek, viszont komolyabb játékra nem lesz alkalmas ezzel az IGP-vel. A rendszernek 1,5 GB-nyi memória áll majd a rendelkezésére, a háttértár pedig 16 GB-os méretet ölt. A bővítési lehetőség adott, szóval ha szűkössé válna a tárhely, akkor ezen könnyedén lehet segíteni. Bár nem egy kiemelendő képességű gépről van szó, örömünkre szolgál beszámolni arról, hogy van az Xperia E5 kellékárában NFC chip, így akár mobilos fizetésnél is munkára lehet fogni. Említést érdemel még a 4G LTE hálózati modem is a kapcsolati képességeit illetően, ez a megoldás négyes kategóriájú, szóval 150 és 50 Mbps-os le- és feltöltési sebesség érhető el vele. Dual-SIM lehetőség is elérhető lesz, azonban ez csak opcionális, a szolgáltatók kínálatába például vélhetően a hagyományos modell fog bekerülni.

Az operációs rendszer szerepét a Marshmallow kódnevű Android 6.0 tölti. A Sony természetesen most is jelentősen átalakította a Google szakemberei által tervezett felületet, és meglehetősen sok extra is került a fedélzetre a módosítások során – ezek jellemzően a Sony saját szolgáltatásaihoz kapcsolódnak majd. Az Xperia E5 144 x 69 x 8,2 milliméteres vonalakkal határolható körül, a tömege pedig eléri a 147 grammot. A burkolat alatt egy 2700 mAh-s akkumulátor található beépítve, ami kellemes üzemidőt vetít előre ekkora méretben, és ilyen energiahatékony hardver mellett. A Sony állítása szerint átlagos használattal 2 napig fogja bírni az okostelefon egy feltöltést követően, ami hitelesnek hangzik, de már csak azért is érdemes fenntartással kezelni az információt, mert a japán vállalat az elmúlt időszakban válogatás nélkül, minden mobiljára ezt sütötte rá. A kínálatot fekete és fehér szín alkotja – ezúttal sajnos a Sony egyetlen különlegesebb árnyalatot sem csempészett a palettára.

A Sony Xperia E5 összességében nem sikerült rosszul, de ezekkel a jellemvonásokkal már inkább az alsókategória felé kellene kacsintgatnia. Az árcéduláján azonban 200 eurós összeg fog szerepelni. A konstrukció egyértelműen a kamera irányába ment el, aki sokat szeret fotózni, örömét lelheti benne, de könnyű szerrel lehet ennél jobb összeállítást találni ebben az ársávban. A Sonynak nagyon fontos lenne néhány nagyon népszerű okostelefont kitermelni mostanában, de sajnos úgy fest, hogy az Xperia E5 nem lesz ilyen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward