Mindenki arra készül, hogy az Avatar 2 letarolja a jövő évet

Még akkor is, ha egy rakás blockbustert a járvány miatt átcsúsztattak 2021-re.

Mindenki arra készül, hogy az Avatar 2 letarolja a jövő évet

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő év legnagyobb filmje lehet az Avatar 2, persze csak akkor, ha James Cameron nem dönt úgy, hogy ismét elcsúsztatja a megjelenést, és ha a koronavírus-járvány nem szól még akkor is közbe. Az első Avatar ugyebár 2009-ben jelent meg, és a folytatásokon már a rá következő évben elkezdődtek a munkálatok. Nem véletlen a többesszám, ugyanis a rendező nem csak egy új részt tervezett meg, hanem rögtön négyet. Így összesen az Avatar 5-ig megy majd a sorozat, aminek a megjelenését jelenleg 2027-re tervezik.

Belegondolni is döbbenetes, hogy már az első Avataron is alsó hangon 15 éven át dolgozott James Cameron, tehát ez az egész nem mostanában fogalmazódott meg a fejében. Persze, ezt nem úgy kell érteni, hogy ebben az időszakban folyamatosan készítette a filmet, hanem inkább úgy, hogy rendszeresen megpróbálta tető alá hozni, de aztán mindig valamilyen probléma akadt. 

Galéria megnyitása

Cameron egészen konkrétan 1994-ben írta meg az Avatar első történeti vázlatát. A 80 oldalas dokumentum részletezte Pandora világát és a rajta élő lényeket, és a forgatást rögtön a Titanic utánra tervezték. A direktor azt szerette volna, ha a film már 1999-ben megjelenik. Végülis, ahhoz képest csak egy évtizedet csúszott.

Cameron ugyanis hamar rájött arra, hogy az 1990-es években még nem lesz elég jó a digitális technológia, hogy megvalósítsa, amit szeretne. Miután befejezte a Titanic forgatását, rendszeresen visszatért az Avatar koncepciójához, azonban mindig arra jutott, hogy az egyelőre megvalósíthatatlan abban a formában, ahogy ő szeretné.

Az alapötlet egyébként még akkor is az volt, hogy minden szereplő élő lesz, akiket egy digitális háttér elé varázsolnak, ami persze később alaposan megváltozott.

Végül Cameron inkább olyan dolgokkal foglalta el magát, ami egyszerre elképesztő, de egyben segítséget is nyújtott neki a jövőre nézve. Olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Ghost of the Abyss és az Aliens of the Deep, melyek mindegyikénél már bevetette a 3D-s filmezés lehetőségeit. Ez nagyon fontos tanulási folyamat volt a rendező számára, hiszen rámutatott a digitális 3D-s filmkészítés buktatóira, amiket később el tudott kerülni. Ezen kívül időt hagyott arra, hogy a mozik is felzárkózzanak, és mire az Avatar megjelenik, már készen álljanak a 3D-s vetítésre.

Galéria megnyitása

Ezt követően aztán a Peter Jackson-féle King Kong és A gyűrűk ura győzte meg Cameront arról, hogy a digitális technika készen áll az Avatarra. Ténylegesen 2005-ben kezdődött el az igazi munka a filmen, amikor is a 20th Century Fox bejelentkezett, hogy kiadóként finanszírozná a költségeket. Azonban még ekkor is olyan dolgok történtek, amik nem tartoznak szó szerint a filmezéshez: Cameron egy nyelvészprofesszort bérelt fel, hogy kialakítsa a Na'vi nyelvet, és a világ minden egyes apró szeletét alaposan megtervezte.

A megjelenést követően pedig az Avatar szinte pillanatok alatt a világ legtöbb bevételt generáló filmévé vált, amivel James Cameron végső soron a saját, a Titanic által felállított rekordját is megdöntötte. Ahhoz, hogy ezt valaki ismét megvalósítsa, nagyon komoly erőfeszítésekre volt szükség, és persze egy Marvel Univerzumra. Végső soron ugyanis 11 évvel és 23 filmmel később az Avengers Endgame letaszította a trónról az Avatart, de éppen csak.

Mindkét filmet kiadták egyszer egy újabb mozis körre az eredeti premiert követő hónapokban, így végül az Avatar konkrétan 2,790,439,000 dollárt, míg az Avengers befejező része 2,797,800,564 dollárt hozott a mozipénztáraknál.

Ennél még érdekesebb talán, hogy James Cameron arra számít, hogy ezt a minimális különbséget az Avatar le fogja küzdeni, és újra a világ legeredményesebb filmje lesz, ugyanis a tervei szerint újra be fogják mutatni a mozikban még a második rész premierje előtt. Ezzel együtt Cameron dicsérte az Avengers befejező részét, ami szerinte megmutatta, hogy - hiába a streaming-szolgáltatók előretörése - a filmszínházaknak még nem áldozott le.

Galéria megnyitása

"Rendkívül sok reményt ad nekem az új Avengers, ami bizonyítja, hogy az emberek még mindig járnak moziba. Leginkább az rémített meg az Avatar folytatásaival kapcsolatban, hogy a piac már annyira elfordult a mozitól, hogy már nem lehet rávenni az embereket, hogy beüljenek egy sötét terembe egy rakás idegennel, hogy megnézzenek egy filmet" - nyilatkozta Cameron.

Persze, akárhogy is alakul, az biztosnak látszik, hogy 2021-ben egy rakás sikergyanús filmre számíthatunk, leginkább a koronavírus miatt. A Sony például minden új filmjét elcsúsztatta jövőre, de szintén 2021-ben jön majd a Fast & Furious új része, az új Jurassic World és a Mission Impossible 7 pedig eleve ezt az évet célozta. És akkor még olyan filmekről nem beszéltünk, mint a The Batman és a Spider-Man 3, a Sherlock Holmes 3, valamint az Uncharted, ha esetleg tényleg megjelenik.

Ezek mindegyikének megvan az esélye arra, hogy 1 milliárd dolláros bevétel fölött termeljen, azonban az Avatar 2 megjelenését decemberre időzítik, ami a lehető legjobb időpont, és a Disney nem fog ellene semmi küldeni - nem lesz új Star Wars sem.

Galéria megnyitása

Az Avatar 2-ről persze viszonylag keveset tudunk a nagyon szigorú titoktartás miatt, de néhány dologról azért már volt szó. Egyrészt Cameron azt tervezi, hogy több mint 7 kilométer mélyen forgat majd jeleneteket a Mariana-árokban, és hogy minden valószínűség szerint magasabb framerate-tel készíti majd a filmeket. Ez jelen állás szerint lehet akár 48fps, akár 60fps, és habár a Hobbit-filmeket már vetítették HFR-ben, az Avatar hozhatja meg a végső áttörést, hogy minden mozi felszerelkezzen ehhez szükséges technológiával.

A forgatáshoz továbbra is a Sony kameráit használják majd, mint ahogy az első rész esetében is. Persze, azok alaposan továbbfejlesztett változatait.

Hiába tehát a koronavírus-járvány, valamint a 2021-re átcsúsztatott jelentős konkurencia, az Avatar 2-nek jelenleg minden esélye megvan arra, hogy ne csak a jövő év, de minden idők legsikeresebb filmje legyen. Egyrészt adott a rendező, James Cameron neve, akinek kultikus követőbázisa van, másrészt pedig egyszerűen annyira sokáig készült a folytatás, és mellé annyira sikeres volt az elődje, hogy gyaníthatóan az emberek már "csak azért is" beülnek megnézni. Az pedig hamar ki fog derülni, hogy mindeközben az első Avatarnak sikerül-e megdönteni az Avengers Endgame rekordját.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap