A GeForce GTX 1060 Ti lesz a harmadik GP104-es VGA?

A legújabb információk alapján a június közepén érkező újdonság a 200 és 300 dollár közötti árkategóriát veszi célba az asztali videokártyák szegmensében.

A GeForce GTX 1060 Ti lesz a harmadik GP104-es VGA?

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az Nvidia a június elején esedékes Computex 2016 alkalmával bemutat néhány Pascal alapú videokártyát, amelyek mindannyian GP104-es GPU köré épülnek – igaz, a Computexen csak kettő teszi tiszteletét, a harmadik pedig a hónap közepén érkezhet.

A korábbi beszámolók alapján az első két újdonság a GeForce GTX 1070 és a GeForce GTX 1080 lesz, míg a harmadik példány már nem az asztali, hanem a mobil piacot célozza, legalábbis korábban erről volt szó. Most kiderült, hogy ez a vélekedés valószínűleg téves, hiszen a harmadik GP104 alapú videokártya ugyancsak egy asztali modell lesz, ami ráadásul a 200 és 300 dollár közötti szegmensre csap le.

A GeForce GTX 1080 GPU-ja

Ezzel az Nvidia azt szeretné elérni, hogy ne ismétlődhessen meg a korábbi baki, amikor a GeForce GTX 970 és a GeForce GTX 960 között, vagyis a 200 és 300 dollár közötti szegmensben túl nagy szakadékot hagytak, amelyet az AMD be is tömött a Radeon R9 380-as és R9 380X modelljeivel. A szóban forgó szegmensbe a harmadik GP104-es GPU-val ellátott videokártya érkezik, ami a GeForce GTX 1060 Ti nevet viselheti. A költségek lefaragásának érdekében a GeForce GTX 1070-hez képest még több erőforrásától megszabadított GPU-ra lehet számítani, de ez aligha meglepő. A várakozások szerint az erősen „megcsonkított” GPU egy 192-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódhat majd a 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához. Maga a GPU egyébként GP104-150-A1 jelöléssel érkezhet.

A még szerényebb teljesítményű, GP106-os GPU-val felszerelt videokártyák, amelyek a 200 dollár alatti árkategóriában próbálnak szerencsét, várhatóan idén ősszel tűnhetnek fel az üzletek polcain. A fentiek persze egyelőre hivatalos forrásból nem nyertek megerősítést, így érdemes az információkat távolságtartóan, gyanakvóan kezelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward