A DXOMARK listájának csúcsán landolt a Mate 40 Pro

A szakemberek úgy találták, hogy az előlapi kamerája és a hátsó modulja is ennek a legjobb jelenleg a világon.

A DXOMARK listájának csúcsán landolt a Mate 40 Pro

A DXOMARK nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei minden bizonnyal jó előre megkapták a Huawei Mate 40 Pro okostelefont, ami nem meglepő módon át is vette az első helyet a toplistán. A Huawei éppen aktuális csúcsmobiljai szinte mindig az élre tudtak eddig állni a ranglistán. Most pedig a vállalat minden eddiginél nagyobb bizonyítási vágy hajtotta.

A Mate 40 Pro esetében azt rögtön az elején meg kell jegyezni, hogy ez még nem is a csúcs a kamerákat tekintve, ugyanis a Mate 40 Pro+ lesz majd az, ami minden fejlesztést összefogva vonultat fel. A Mate 40 Pro egy 50 MPixeles főkamerát kapott 1/1,28 colos RYYB szenzort használva, nagyon fejlett PDAF fókuszrendszerrel és olyan optikával, amit F/1.9-as rekesznyílás jellemez. Emellett van egy olyan 20 megapixeles ultra-széles látószögű kamera, ami 1/1,54 hüvelykes érzékelőre épül, és ez is igen jó, F/1.8-as optikát kapott. A sort pedig egy 12 MPixeles, 1/3,56 colos szenzorral ellátott, opitkai stabilizátoros, 5-szörös optikai zoomot nyújtó képalkotó zárja.

Galéria megnyitása

A fotózást egy külön színhőmérséklet-szenzor is segíti, ami azért fog felelni, hogy a színhűség minden környezeti viszonyok mellett kiváló legyen, akár változatos mesterséges fényforrásról, akár váltakozó időjárásról. Videózni itt 8K Ultra HD-ban nem lehet, 4K mellett viszont a 60 FPS elérhető, de a DXOMARK például a 4K Ultra HD-t 30 FPS-sel tesztelte.

Galéria megnyitása
Fotó a főkamerával trükkös fényviszonyoknál

A tesztelés során a Mate 40 Pro elsőként tudott 140 pontos eredményt összehozni az állóképek készítése során. Ami pedig a mozgóképfelvételek készítését illeti, 116 ponttal zárt az újdonság, ami szintén új csúcsnak számít. A kamera képességei egészen jól kiegyensúlyozottak a fotózás terén, érdekes módon azért lett valamelyest lehúzva, mert az előnézet sokszor nem azt mutatja, amilyen a kész fotó lesz.

Nagyon széles dinamikatartománnyal szolgál a Huawei friss zászlóshajója minden körülmények között, ezt külön kiemelte a DXOMARK csapata. Kiválóan dolgozik a textúrákkal és a zajszintet is jól menedzseli a mobil. A fókuszálás mindig gyors és pontos, és még zoomolva is jó részletességgel lehet témákat megörökíteni, a mélységélesség is szépen jelenik meg. Remek a videostabilizálás és az éjszakai mód is jól vizsgázott. A fehéregyensúly és a színek is pozitívumként lettek említve, amihez a külön szenzor is hozzájárul.

Galéria megnyitása
Ilyen képet készít a széles látószögű megoldás

Viszont azért vannak gyengeségei is a Mate 40 Prónak. Az ultra-széles látószögű kamera például nem annyira széles, mint a konkurenciánál látható megoldások, és ez bizony azért korlátozza az alkotói lehetőségeket. A témáknak az élessége néha érezhetően mesterkélt, és vannak gondok a kvantálás során is. Nehéz fényviszonyok mellett néha a videók alulexponáltak. És a mozgásban felvett videóknál az élesség ingadozó gyenge környezi fénynél.

Már külön számolja a DXOMARK a zoomolási képességeit az okostelefonoknak, és a DXOMARK listáján másodikként számon tartott Mi 10 Ultrával szemben ebben el is vérzik a Mate 40 Pro. Az újdonság 88 ponttal zárta a telés kamerák megmérettetését, amiben a Mi 10 Ultra 101 pontot hozott össze, szóval tetemes az előnye. Viszont gyorsan le is kell itt szögezni, hogy a Huawei-nél még jön a Mate 40 Pro+, ami sokkal jobb képességük ezen a téren, szóval minden bizonnyal megpróbálja majd legyűrni a Xiaomi zászlóshajóját.

Galéria megnyitása
Fénykép a zoomolásra tervezett egységgel

Az előlapi kamera esetében a Mate 40 Pro 104 ponttal zárt, így házon belül egyetlen ponttal tudta legyűrni a P40 Prót. Ez a két mobil viszonylag kényelmes előnyt hozott össze, és a tavaszi csúcsmodellhez képest a fejlesztők az újdonságnál éppen annyit tudtak finomítani, hogy az egy hajszálni előnnyel járt a végeredményben. A videózásra és a szelfizésre egyaránt nagyon jó pontot kapott a Mate 40 Pro. Általánosan dicsérték a terméket a DXOMARK-nál, de azért a bőrtónus hangolásán még van mit fejleszteni, a mélységélesség néha pontatlan és például a zaj kezelése esetenként lehetne jobb.

Galéria megnyitása
Szelfi az előlapi kamerával

A DXOMARK sokszor kap olyan kritikát, hogy a kínai gyártók irányába húz, de akár hogyan is legyen, az már a puszta specifikációk alapján is jól látható, hogy a Mate 40 Pro esetében a Huawei semmit nem bízott a véletlenre. Persze az ára is meglesz a terméknek, hiszen 1200 eurót kóstál. És van még ettől fentebb, a Mate 40 Pro+ még jobb kamerát fog szállítani, még drágábban, kíváncsian várjuk, hogy az miként fog szerepelni a DXO csapata előtt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap