A CES 2019 alkalmával mutatkozhatnak be a mobil GeForce RTX-ek

Az Nvidia a jelek szerint egy normál és egy Max-Q dizájn köré épülő RTX 2070 Mobile videokártyával készül a showra.

A CES 2019 alkalmával mutatkozhatnak be a mobil GeForce RTX-ek

A GeForce RTX sorozat asztali tagjai közül három már elrajtolt, és majd érkeznek a többiek is. A GeForce RTX 2060 például már a következő év első negyedévében mutatkozhat be, plusz notebookok frontján is számíthatunk újdonságokra, azaz érkeznek az első GeForce RTX Mobile sorozatú megoldások is. A legfrissebb hírek szerint a GeForce RTX 2070, illetve a GeForce RTX 2070 Max-Q már a CES 2019 alkalmával feltűnhet, a GeForce RTX 2080 mobil változatára azonban még egy picit várni kell, azon ugyanis éppen az utolsó simításokat végzik. Utóbbi változat ID-je korábban már kiszivárgott, a GitHubon meg is található a róla árulkodó nvidia.json fájl tartalma, így nem titok, hogy TU104M 1eab eszköz-azonosítóval rendelkezik majd. Az egyelőre rejtély, hogy a többi újdonság az RTX vagy a GTX sorozatba tartozik-e a későbbiekben – ez minden bizonnyal a felépítésüktől is függ majd, vagyis attól, rendelkeznek-e aktív Tensor és RT magokkal, amelyekkel kiérdemelhetik az RTX jelölést.

Galéria megnyitása

Az aktuális információk alapján az RTX Mobile sorozat első tagjai január 6-án mutatkozhatnak be, ami a CES -1. napjának tekinthető, hiszen a show a publikum előtt majd csak 8-án nyitja meg kapuit. Az efféle gyakorlat persze nem példa nélküli, hiszen a gyártók így próbálják elérni, hogy termékeik kitűnjenek a CES forgatagából – erre kiváló lehetőség egy 0. vagy -1. nap beiktatása.

Érdekesség, hogy az említett rajt formális lesz, hiszen a bejelentésre váró videokártyák január 26-ig NDA hatálya alá tartoznak, vagyis a velük kapcsolatos információknak csak egy bizonyos részét ismerhetjük meg – független tesztek így például biztosan nem jelennek meg 26-a előtt. Az új mobil videokártyák paramétereivel kapcsolatban egyelőre nem lehet biztosat tudni, így még legalább egy hónapot várni kell, hogy fellebbenjen róluk a fátyol. A CES 2019 alkalmával a mobil RTX videokártyával szerelt gamer noteszgépek is feltűnhetnek, forgalomban azonban majd csak hetek múlva találkozhatunk majd velük.

Kézzel fogható eredmények is vannak, amelyekből kiderül egy s más

A GeekBench adatbázisában már fel is tűnt két rejtélyes noteszgép, amelyek már a GeForce RTX 2000-es sorozat mobil kiadásaival büszkélkednek. Az egyik egy ASUS Zephyrus M GM501GS típusú gamer noteszgép, amelynek fedélzetén egy GeForce RTX 2080 Ti modell teljesít szolgálatot. Ez az aktuális adatok szerint 68 CU tömbbel és 11 GB-nyi GDDR osztályú fedélzeti memóriával rendelkezik – a memória típusát nem tartalmazza a leírás, de valószínűleg nem tévedünk sokat, ha GDDR6-ra tippelünk. A GPU Boost átlag-órajel ebben az esetben 1,54 GHz volt, a processzor szerepét pedig egy hat maggal és tizenkét szállal rendelkező Core i7-8750H processzor töltötte be, amihez 16 GB-nyi rendszermemória is társul.

A fentebb részletezett ASUS noteszgép mellett egy Lenovo 81HE típusú gamer notebook is feltűnt a GeekBench adatbázisában, ám ez már nem GeForce RTX 2080 Ti-vel, hanem GeForce RTX 2070 Max-Q videokártyával rendelkezik. A bejegyzés alapján ez a példány 36 CU tömböt használ, a GPU Boost átlag-órajel 1,3 GHz, a VRAM kapacitása pedig 8 GB. Processzorból itt is egy hatmagos Core i7-8750H jutott, ám ehhez már nem 16 GB, hanem 32 GB-nyi rendszermemória kapcsolódott.

Az említett GeekBench lapok screenshotjai:

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

És ha ez még nem lenne elég, egy Lenovo 81HH típusjelzéssel ellátott noteszgép is feltűnt, ami GeForce RTX 2080 Max-Q videokártyát használ, méghozzá 46 CU tömbbel, 1,23 GHz-es GPU Boost órajellel, 8 GB-nyi VRAM-mal, Core i7-8750H processzorral és 32 GB-nyi rendszermemóriával. Persze a GeekBench által felismert paramétereket egyelőre illik egészséges gyanakvással kezelni, legalábbis addig biztosan, míg a hivatalos adatok napvilágot nem látnak.

A fenti szivárgásokból kiindulva tényleg elég nagy esélye van annak, hogy a CES 2019 alkalmával bemutatkoznak az új mobil videokártyák, valamint a velük felszerelt első gamer noteszgépeket is szemügyre lehet majd venni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap