A belassuló 840 EVO meghajtókon nem segített az új firmware?

Több fórumon is panaszkodnak a 840 EVO tulajdonosok, hogy a frissítést követően ideiglenesen jól működő SSD meghajtóik újra hibát produkálnak.

A belassuló 840 EVO meghajtókon nem segített az új firmware?

Tavaly nagy port kavart az a hibajelenség, amely a 840-es, illetve 840 EVO sorozatú SSD meghajtókat érintette. A hibajelenség lényege leegyszerűsítve annyi volt, hogy a meghajtókon tárolt 1 hónapnál régebbi tartalmakhoz csak nagyon lassan, tragikusan alacsony olvasási sebesség mellett lehetett hozzáférni. A Samsung szakemberei elkezdték vizsgálni a problémát, majd néhány hét múlva elkészült egy friss firmware is, ami a jelek szerint megoldotta a problémát. Legalábbis eddig mindenki ezt hitte.

Az elmúlt időszakban aztán megint felbukkantak a különböző fórumokon a panaszkodó SSD tulajdonosok, akik azt állítják, a friss firmware-rel működő SSD meghajtóknál is jelentkezik a korábban tapasztalt hiba, ami több, mint bosszantó. A panaszkodók mindannyian a friss firmware-t használják, ami a The Tech Report munkatársainak legfrissebb tesztje szerint tényleg problémás működést okoz.

A szóban forgó tesztben egy 250 GB-os 840 EVO SSD meghajtó került górcső alá, amelyre a frissítést követően némi tartalmat is helyeztek, majd a polcra pakolták. A HD Tach teszt szerint ennél a meghajtónál nem segített a frissített firmware, amit a lenti teszt remekül bizonyít:

A meghajtó 35 MB/s körüli olvasási sebesség elérésére képes, de a Speed Tester alkalmazás sem mutat sokkal jobb képet, hiszen abban is csak 54 MB/s-os átlagos olvasási sebességre képes a termék. Érdekes adalék, hogy a szóban forgó SSD meghajtót leformázva visszaáll a rend: a HD Tach tesztje 430 MB/s-os, a Speed Tester-é pedig 529 MB/s-os átlagos olvasási sebességet mutat. A The Tech Report szerint elképzelhető, hogy az általuk tesztelt SSD meghajtó a három hónapos állás miatt is belassulhatott, de erre igazából elég kicsi az esély, plusz ez nem magyarázat a felhasználók által tapasztaltakra.

A dolgok jelenlegi állása szerint a hibajelenség több olyan 840 EVO modellnél is jelentkezik, amelyekre felkerült a korábban kiadott frissítés, és amelyek azóta is folyamatos használatban vannak. A Samsung illetékesei egyelőre nem reagáltak a dologra, de ahogy megérkezik a hivatalos reakció, azonnal beszámolunk róla.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward