802.11ad támogatással jön az 500 dolláros Netgear router

Az AD7200-as sebességosztályú WiFi routeren Plex médiaszerver fut, plusz 10G SFP+ porttal, hat darab GbE porttal, valamint két USB porttal is rendelkezik.

802.11ad támogatással jön az 500 dolláros Netgear router

A Netgear egy rendkívül jól felszerelt WiFi routert dobott piacra, amely amellett, hogy 802.11ad támogatással érkezik, azaz kiszolgálja a 60 GHz-es frekvenciatartományon belüli vezeték nélküli kapcsolatokat, még 10G SFP+ portot is kapott, azaz csatlakozhat a 10 Gbps-os hálózatokhoz – igaz, utóbbi átlagfelhasználók számára sajnos egyelőre nem igazán lesz hasznos.

A csúcskategóriába érkező Nighthawk X10-es router már nem a kétsávos, hanem a háromsávos megoldások táborába érkezik, azaz sokoldalúbb lesz, mint egy 802.11ac Wave2 platformra támaszkodó egyszerűbb változat – és drágább is. Egyébként a 802.11ad támogatással ellátott routerekből egyelőre nincs túl nagy választék, hiszen eddig csak az Acelink BR-6774AD, valamint a TP-Link AD7200 mutatkozott be, de a Netgear megoldásával legalább bővül a kínálat.

A Nighthawk X10 alapját egy négymagos Annapurna Labs SoC egység , amely az adatok alapján az AL-514-es típusjelzést viselheti, legalábbis erre utal a négy darab 1,7 GHz-en ketyegő Cortex-A15-ös processzormag, valamint a natív 10G hálózati támogatás megléte is. A SoC, ami a Netgear szakemberei szerint a leggyorsabb megoldás az átlagfelhasználóknak szánt termékek szegmensében, már ismerős lehet a néhány napja bemutatott 16 lemezes QNap NAS-ból is. Az új WiFi router aktív antennákkal érkezik, amelyek a Nighthawk X8 fedélzetén is ott voltak, igaz, annál a modellnél még csak a TX erősítőket helyezték ki az antennába, míg a Nighthawk X10 esetében már az RX erősítők is kívül foglalnak helyet, ami kevesebb zajt és jobb stabilitást eredményezhet.

Az erős hardverrel ellátott router Qualcomm vezérlőkre támaszkodik a 2,4 GHz-es (802.11 b/g/n), 5 GHz-es (802.11ac) és 60 GHz-es (802.11ad) frekvenciatartományok kiszolgálásához. Az újdonság megfelelő eszközök használatakor a 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül 800 Mbps-os, az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül 1733 Mbps-os, a 60 GHz-es frekvenciatartományon belül pedig 4,6 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál.

Utóbbi, vagyis a 802.11ad csak kis hatótávolságban, szoba szintjén működik, valós adatátviteli sávszélessége pedig 1,7 Gbps körül lehet, de alacsony késleltetése és a zavartalanul használható 60 GHz-es frekvenciatartomány miatt kiválóan alkalmas VR és 4K célokra, vagy gyors, vezeték nélküli fájlszinkronizációra is bevethető. Utóbbihoz egy, a routerhez kapcsolódó NAS-ra vagy PC-re, valamint egy 802.11ad támogatással ellátott noteszgépre van szükség.

Az AD7200-as sebességosztályú router az átlagfelhasználóknak szánt WiFi routerek piacán két szempontból is úttörőnek számít. Az egyik a 10G SFP+ port, amit átlagfelhasználói szinten elég nehéz használni, a másik viszont, azaz a natív Plex támogatás, már sokkal hasznosabb funkció lesz. A Plex médiaszerver funkciót a videó feldolgozó motorral is rendelkező Annapurna Labs SoC egység biztosítja, amelynek köszönhetően a router önállóan is nyújthat Plex transzkódoló szolgáltatást – erre eddig ebben a szegmensben nem igazán volt példa.

A vezetékes helyi hálózatokat 6 darab Gigabites Ethernet port szolgálja ki, amelyek közül kettő az összevonást (Link Aggregation-t) is támogatja, a jobb szélen pedig a 10 G SFP+ port látható. Rajtuk kívül egy Gigabites WAN port, valamint két darab USB 3.0-s port is szerepel a kínálatban. A router konfigurálását az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető Netgear Up alkalmazás segíti, de a webes felhasználói kezelőfelület is áttekinthető lesz. Az új router OpenVPN és ReadyCloud támogatással érkezik, de szülői felügyelettel kapcsolatos beállításokat is kínál, sőt, a My Open Router nevű nyílt forráskódú firmware is feltölthető rá, igaz, ekkor néhány szolgáltatástól búcsút kell vennünk – elérhetetlenné válik egyebek mellett a Plex médiaszerver funkció is.

A Netgear R9000 Nighthawk X10-es újdongása 500 dolláros listaáron kerül az üzletek polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward