40 000 dollárba kerül a világ legnagyobb adattároló kapacitású SSD-je

A Nimbus terméke már két éve bemutatkozott, de áráról azóta sem igazán lehetett hallani. Most változott a helyzet: a 100 TB-os modell mellett az 50 TB-os verzió listaára is nyilvános.

40 000 dollárba kerül a világ legnagyobb adattároló kapacitású SSD-je

A Nimbus 2017 folyamán rukkolt elő 50 TB-os adattároló kapacitású SSD-jével, ami a Samsung PM1643-as sorozatának 30,72 TB-os tagjához képest jelentősen több tárhelyet kínált. A Nimbus akkoriban nem volt egy széles körben ismert gyártó, így a Samsung termékének bejelentésekor sikerült is elsiklani a tény felett: a Nimbus már 2017-ben bemutatta 50 TB-os modelljét. 2018 márciusában a Nimbus ismét nagyot alkotott, ugyanis előrukkoltak egy 100 TB-os ExaDrive DC SSD-vel, ami óriási előrelépésnek minősült adattároló kapacitás terén.

A 100 TB-os verzió az ExaDrive DC családban foglalt helyet, viszont természetesen nem 2,5 hüvelykes, hanem 3,5 hüvelykes kivitelben érkezett, ahogy 50 TB-os társa is. Mindkét termék esetében 3D MLC NAND Flash memórialapkákat használt a gyártó, amelyek igen komoly strapabíróságot kölcsönöznek  a meghajtóknak: az 5 éves jótállási idő keretén belül napi szinten akárhány meghajtó-teleírást elviselnek. Az összképet picit rontja a SATA 6 Gbps-os csatolófelület, amely miatt a folyamatos maximális olvasási és írási tempó 500 MB/s körül helyezkedik el. A véletlenszerű maximális 4K-s írási és olvasási teljesítmény viszont 100 000 IOPS-os értéket képvisel, ami ebben a kategóriában jónak számít, de az igazán gyors PCIe NVMe alapú megoldásoktól azért látványosan elmarad.

Galéria megnyitása

Az exkluzivitás, illetve a 3D MLC NAND Flash alapok miatt elég borsos árcédulát kaptak a Nimbus termékei, amelyekkel kapcsolatban eddig nem lehetett tudni, pontosan mennyibe kerülnek. A TechRader szemfüles munkatársai vették észre nemrégiben azt, hogy a Nimbus elkezdte publikálni ExaDrive sorozatának árait, így az is kiderült, mennyibe kerül a 100 TB-os és az 50 TB-os modell.

Ha a 100 TB-os ExaDrive DC 100-as változatra vágyunk, akkor úgy kell számolni, hogy 1 TB-nyi tárhelyért 400 dollárt kérnek el, vagyis a listaár 40 000 dollár lesz, ami aktuális árfolyamon számolva 12 520 000 forintot takar. Az ExaDrive DC 50, vagyis az 50 TB-os verzió jelentősen olcsóbb, ugyanis 1 TB-nyi tárhely itt már csak 250 dollárba kerül, azaz a teljes meghajtó 12 500 dollárért érhető el – ez jelenlegi árfolyamon 3 910 000 forintos listaárat jelent.

Ha valami sokkal olcsóbbra, de még mindig nagy adattároló kapacitással rendelkező megoldásra vágyunk, a Samsung nemrégiben bemutatott 870 QVO sorozatának zászlóshajója, a 8 TB-os modell is szóba jöhet, ami a hírek szerint „csak” 900 dollárba kerül majd, vagyis itt már csak 112,5 dollárra jön ki 1 TB-nyi tárhely.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap