37 milliárd dollárért vásárolták fel a Broadcomot

Hasonló méretű akvízicióra a félvezetőiparban eddig nem igazán volt példa. A szerencsés vevő az Avago Technologies.

37 milliárd dollárért vásárolták fel a Broadcomot

A Broadcom neve bizonyára sokak számára ismerős, hiszen a cég rengeteg szegmensben van jelen különböző vezérlőivel – a vállalat valószínűleg pont ezért vált potenciális felvásárlási célponttá az Avago Technologies Limited számára.

A felek némi tárgyalás után május 28-án végleges megállapodást ütöttek nyélbe, amelynek eredményeként az Avago Technologies Limited a Broadcom Corporation felvásárlását kezdeményezi. A tranzakciót mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta, így most már csak az illetékes szerveknek kell megadniuk a zöld utat a lépésnek, amelynek eredményeként egy hatalmas egyesített cég, a Broadcom Limited jöhet létre.

Az Avago Technologies Limited a megállapodás értelmében 17 milliárd dollárnyi készpénzért, illetve 20 milliárd dollárnyi névértékű – összesen 140 millió darab – Avago részvényért vásárolja fel a Broadcom Corporationt, azaz a teljes tranzakció félelmetesen hatalmas, 37 milliárd dolláros összeget emészt fel. A tranzakció végén az új vállalatban mintegy 32%-os részesedéshez juthatnak a Broadcom részvényesei.

A szingapúri székhelyű Broadcom Limited első embere az Avago Technologies Limited jelenlegi vezetője, Hock Tan lesz. A Broadcom társalapítója, Dr. Henry Samueli – aki egyben az igazgatótanács elnöke, és a vállalat műszaki igazgatója is – helyet kap az új, egyesített cég igazgatótanácsában, valamint a műszaki igazgatói pozíciót is felajánlják neki. A Broadcom korábbi elnök-vezérigazgatója, Dr. Henry T. Nicholas – aki szintén a cég társalapítója – stratégiai tanácsadói szerepkört tölthet be a Broadcom Limitedben.

Ha minden a terveknek megfelelően halad, és az illetékes hatóságok is rábólintanak az akvizícióra, a tranzakció végleges lezárására 2016 első negyedévének végéig kerülhet sor. A Broadcom Limited új vezetésének célja, hogy a kombinált gigacég idővel a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatává nőhesse ki magát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward