Shop menü

2024-BEN ÉRKEZHET MEG A WI-FI 7 TÁMOGATÁS AZ INTEL KLIENSPLATFORMJAIRA

Az új Wi-Fi szabvány akár 40 Gb/s-os vezeték nélküli adatátviteli sávszélességet is kínálhat, ami hatalmas ugrás a jelenlegi szinthez képest.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
2024-ben érkezhet meg a Wi-Fi 7 támogatás az Intel kliensplatformjaira

A gyors vezeték nélküli hálózati kapcsolatnak óriási jelentősége van több területen is, például a noteszgépeknél, amelyek közül a vékonyabb modellek már jó ideje nem tartalmaznak Gigabites Ethernet portot, így a felhasználó vagy adapterrel oldja meg ennek hiányát, vagy a Wi-Fi kapcsolatra támaszkodik. A gyors Wi-Fi persze egyéb területeken is egyre fontosabbá válhat, például a kiterjesztett és a virtuális valóságra épülő headseteknél.

Galéria megnyitása

Éppen ezért a gyártók törekszenek arra, hogy a legújabb Wi-Fi szabványt minél hamarabb támogassák termékeik, hogy ebből profitálhassanak a vásárlók is. Az Intel is e vállalatok közé tartozik, ráadásul a notebookpiacon elsőszámú gyártónak minősül, így kiemelten fontos, hogy ebben a szegmensben (is) gyorsan elérhetővé váljon az új szabványok támogatása. Jelenleg a Wi-Fi 6E szabvány implementálása zajlik, de két esztendő múlva már az első Wi-Fi 7 támogatással ellátott konfigurációk is elérhetővé válhatnak, legalábbis Intel fronton, ugyanis a vállalat 2024-ben akarja elhozni az új szabvány támogatását a klienspiacra.

Galéria megnyitása

A Wi-Fi 7 az IEEE 802.11be kódnév alatt fut majd, és igen komoly előrelépést hoz adatátviteli sávszélesség terén. A maximális nyers adatátviteli sávszélesség 40 Gb/s lesz, amihez három frekvenciatartomány alkalmazására lesz szükség. A 2,4 GHz-es, 5 GHz-es és 6 GHz-es frekvenciatartományokon belül üzemelő vezeték nélküli adatátviteli technológia a siker érdekében 320 MHz-es csatorna-sávszélességet vethet be, valamint a 4096 QAM modulációs technológia is helyet kap a fedélzeten. Az újítások mellett természetesen a régi technológiák támogatása is megmarad, vagyis a Wi-Fi 7 alapú eszközök továbbra is kínálnak majd OFDMA, illetve MU-MIMO támogatást.

Galéria megnyitása

A Wi-Fi 6 és a Wi-Fi 6E szabványokhoz képest a Wi-Fi 7 jókora ugrást hoz adatátviteli sávszélesség terén, ám a fentebb említett maximális nyers adatátviteli sávszélességnek többnyire csak egy része lesz elérhető a konzumerpiaci termékek fedélzetén, ám ez is bőven elegendő lesz a nagy sávszélesség-igényű termékek zökkenőmentes és alacsony késleltetés mellett történő üzemeltetéséhez. A Wi-Fi 7 technológia többnyire kiválthatja majd a vezetékes GbE kapcsolatokat a konzumerpiacon, ám aki inkább a vezetékes technológiák alkalmazására vágyik, erre is lesz lehetősége, hiszen a GbE szabványban lévő 2,5 GbE, 5 GbE és 10 GbE kapcsolatok terjedése is töretlen.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az IEEE csapat várhatóan 2025-ben kezdi el formálisan az IEEE 802.11be szabvány formális alkalmazását, vagyis addig kisebb változások előfordulhatnak a majdani szabványtervezetben. Az Intelnél úgy gondolják, a saját Wi-Fi 7 támogatással ellátott klienspiaci vezérlőiket már 2024 folyamán piacra dobhatják, azaz már nem kell túl sokat várni a megjelenésükre. Ezzel egy időben a többi piaci szereplő is készül az új Wi-Fi szabvány támogatására, vagyis 2024 folyamán jó eséllyel több Wi-Fi 7 támogatással ellátott eszköz is megjelenhet a piacon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére