150 megapixeles szenzort készít mobilokba a Samsung

Ezúttal is a Xiaomi partnereként fejlesztheti a Samsung az új szintet jelentő megoldást.

150 megapixeles szenzort készít mobilokba a Samsung

Az okostelefonok kamerája alighanem az a rész, amire az utóbbi időben a legnagyobb hangsúly helyeződött a termékek fejlesztése során. A legtöbb csúcsmodell lassan már teljesen ugyanolyan hardveres alapokat vonultat fel jelentéktelen eltérésekkel, de a kamerák terén rendkívül változatos a kínálat. És leginkább a kamerarendszer különbözteti meg egymástól a felsőkategóriában található mobilokat.

A Samsung az utóbbi időben nagyon elkapta a fonalat a képszenzorok fejlesztésének a terén, miután ráérzett arra, hogy képes lehet versenyre kelni a Sonyval, aki igazából már emberemlékezet óta az első számú beszállítója ezeknek az egységeknek az okostelefonok tekintetében. És a dél-koreaiak a felhasználók örömére, folyamatos innovációval hívják fel magukra a figyelmet.

Galéria megnyitása

Elsőként jelentett be a Samsung 64 megapixeles szenzort, ezt követően pedig 108 MPixeles egységet is. Legutóbb pedig kilenc pixel összevonásával működő dizájnt alkotott (Nonacell) az ágazatban először. És igazából a 0,7 mikronos pixelméret is a Samsung nevéhez fűződik, bár ez sokak szerint azért egy kétes dicsőség.

A napokban Dél-Koreából olyan hírek szivárogtak ki, hogy a vállalat készen áll arra, hogy még tovább növelje a felbontást, és állítólag egy olyan megoldással rukkolhat elő, ami 150 megapixeles lesz. Egyelőre ennek a fejlesztésnek a kapcsán még nem sokat lehet tudni, valószínűleg nem is kereken 150 MPixelről beszélhetünk majd, de az egészen biztos, hogy újabb jelentős ugrással lehet számolni.

A pletykák szerint a Samsung a szóban forgó egységet már 1 hüvelykes mérettel alkothatja meg. Ekkora szenzor okostelefonba eddig még soha nem került. A mostani 108 megapixeles szenzorok 1/1,3 colosak szóval a fizikai méretben is érezhető lesz majd a különbség. És arról is szó esett a dél-koreai forrásból származó híresztelésben, hogy Nonacell architektúrával rendelkezik majd a CMOS lapka, szóval kilenc szomszédos képpontot tud majd összevonni a fényérzékenység növelése érdekében. És ennek megfelelően egy speciális Bayer színszűrővel fog rendelkezni.

Galéria megnyitása

Ezekből az információkból egyébként arra lehet következtetni, hogy valójában egy 144 megapixeles egységről beszélhetünk majd, ugyanis a méretbeli változás és a Nonacell technológiás felépítés mellett ez a számadat állja meg a helyét leginkább. A 144 MPixeles szenzorról érkező, 9 pixeles összevonással készült képfelvételek 16 MPixelesek lennének kiemelkedő, 2,4 mikronos képpontméret mellett.

Még egy fontos dologról nem esett szó: állítólag ezt a szenzort is a Xiaomival kollaborációban alkothatja majd meg a Samsung, ahogy tette azt a 108 megapixeles ISOCELL Bright HMX esetében is tavaly. De nemcsak a Xiaomi és a Samsung fogja ezt felhasználni, hanem más gyártóknak a mobiljaiban is megjelenhet majd. A Samsungnak az az érdeke, hogy minél többen alkalmazzák a termékét, de közben a saját és partnere érdekeit valószínűleg előnyben fogja részesíteni.

Azt egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy milyen készülékben fogja először felütni a fejét ez a lapka. A Samsung 108 megapixeles szenzorát a Xiaomi küldte először bevetésre a Mi Mix Alphában, amit igazából a mai napig nem lehet széles körben megvásárolni. De később a Xiaomi Mi Note 10 a boltok polcaira is eljuttatta a 108 MPixeles egységet tavaly ősszel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap