10%-os IPC növekedést és magas órajeleket hozhat a Rocket Lake-S?

Felbukkant a GeekBench adatbázisában egy mérnöki tesztpéldány státuszú Rocket Lake-S processzor, ami a jelek szerint a Core i9-es sorozatot erősíti és a leggyorsabb modellek közül való.

10%-os IPC növekedést és magas órajeleket hozhat a Rocket Lake-S?

Az Intel Rocket Lake-S generációjával kapcsolatban elég sok pletyka látott már napvilágot az elmúlt hetek és hónapok folyamán, most azonban az órajelekről és a processzorok várható felépítéséről is szó esett. Az már nem titok, hogy az újdonságok LGA-1200-as processzorfoglalatba illeszkednek majd, csak úgy, mint a Comet Lake-S család első szereplői, amelyek már egy ideje kaphatóak a piacon. A termékek mellé várhatóan 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok is érkezek a nem is oly távoli jövőben.

A Rocket Lake-S generáció esetében mind CPU, mind pedig iGPU fronton elég nagy előrelépésre lehet számítani. A processzormagok a Cypress Cove architektúrára támaszkodnak majd, ami lényegében a 10 nm-es Tiger Lake mobil processzoroknál használt Willov Cove alapjára épül, csak éppen 14 nm-es csíkszélességre ültették át. Az iGPU ezzel szemben a szokásos Gen9,5 alapokról Gen12 architektúrára válthat, azaz lényegesen gyorsabb lehet az aktuális generációnál.

Galéria megnyitása

Nemrégiben feltűnt egy Rocket Lake-S sorozatú mérnöki tesztpéldány a Geekbench adatbázisában, amely alapján úgy tűnik, hogy tényleg egy Cypress Cove alapú modellről van szó, ami 32 KB-nyi első szintű utasítás-gyorsítótárral, 48 KB-nyi elsőszintű adat-gyorsítótárral, magonként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral, valamint 16 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő processzor az adatbázis alapján 3,4 GHz-es alap- és 5 GHz-es maximális boost órajelet vethet be, de ezek még nem feltétlenül végleges értékek.

A 8 maggal és 16 szállal ellátott, azaz Core i7-es sorozatba illeszkedő processzor az adatbázis alapján nagyjából 6%-kal gyorsabb a 8 maggal és 16 szállal rendelkező Core i7-10700K-nál, hiába a 200 MHz-es órajel-különbség, ám többszálas teljesítmény tekintetében furcsa módon már 15% feletti lemaradást mutat – hívták fel rá a figyelmet a VideoCardz munkatársai.

A pletykák szerint a Rocket Lake-S generációnál használt Cypress Cove architektúra a legutóbbi Skylake variánshoz képest nagyjából 10%-os előrelépést hozhat órajelenként végrehajtható műveltek számát tekintve. A jelek szerint a 10 nm-es Willow Cove dizájnhoz képest érezhetően lassabb lesz a 14 nm-re átültetett Cypress Cove, ám a tényleges és valós különbségekre majd csak az első független tesztek mutathatnak rá, amelyek már végleges termékekkel készülhetnek, nem mérnöki tesztpéldányokkal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap