10%-kal csökkenhet a NAND lapkák ára 2019 első negyedévében

A DRAM eXchange elemzői szerint a következő év első felében mindenképpen folytatódhat az árcsökkenés.

10%-kal csökkenhet a NAND lapkák ára 2019 első negyedévében

A NAND Flash lapkák szegmensében már az elmúlt hónapok során is komoly árcsökkenés mutatkozott szerződéses árak terén, ennek hatásai pedig a kiskereskedelmi szektorba is kezdenek leszivárogni: lassan, de biztosan csökken az SSD-k ára. A kontraszt akkor különösen nagy, ha az egy évvel vagy csak a néhány hónappal ezelőtti árakat helyezzük górcső alá: sok-sok modell ára felére csökkent azóta, elég csak megnézni a különböző árgrafikonokat. Ilyen extrém áresés persze jellemzően csak a kisebb adattároló kapacitású modellekre érvényes, a nagyobbaknál azért nincs ekkora árcsökkenés, de a tavaly ilyenkori szinthez képest minden olcsóbb lett legalább néhány százalékkal.

A piaci elemzésekkel foglalkozó TrendForce DRAM eXchange divíziója szerint a NAND Flash lapkák szerződéses árai a következő év elején tovább csökkennek. Míg a legutóbbi jóslatban arról számoltak be a szakemberek, hogy az árcsökkenés 2019 folyamán 25-30% körüli lesz, most arról adtak hírt, hogy már a következő év első negyedévében számíthatunk 10% körüli árcsökkenésre az előző negyedévben érvényben lévő szerződéses árakhoz képest. Ennek oka, hogy a NAND gyártók több 64-rétegű 3D NAND lapkát termelnek, mint amennyire jelenleg igény van a piacon, így túlkínálat alakul ki, ami az árak csökkenéséhez vezet.

Az elemzők szerint negatívan hat a NAND Flash piac teljesítményére az a tény, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína között kereskedelmi háború zajlik, de az sem segít a keresletnek, hogy az Intel processzoraiból – a túlterhelt 14 nm-esgyártósorok miatt – kisebb hiány alakult ki, amely miatt kevesebb konfiguráció készül és így kevesebb komponensre van szükségük a rendszerépítőknek is. A negatív hatások közé sorolható még az a tény is, hogy az új iPhone-ok sem fogynak úgy, mint ahogy azt várták, így az a szektor is kevesebb NAND Flash lapkát igényel. Éppen ezért a következő év első negyedévében további 10% körüli csökkenés mutatkozhat szerződéses árak terén, ami idővel a kiskereskedelmi szektorban is érezteti hatását.

Galéria megnyitása Jövőre nehezebben termelhetnek profitot a NAND Flash gyártók, mint idén A DRAM eXchange szerint az árcsökkenés az eMMC/UFS piacot nagyobb mértékben sújtotta, itt ugyanis a negyedik negyedév folyamán nagyobb árcsökkenés következett be, ami a kínai okostelefon gyártóknak köszönhető: ők most módosítottak gyártási stratégiájukon és extra rendelések helyett a felhalmozott raktárkészleteiket használják, hogy igazodjanak az aktuális kínálathoz. Ez a stratégia a következő év első negyedévében is kitart, így az eMMC/UFS piacra szánt termékek szerződéses árai újabb csökkenés elé nézhetnek, ennek mértéke pedig közel 10%-os lesz.

A klienspiacon az SSD-ket érintő szerződéses árak szintén 10%-hoz közeli mértékben csökkennek majd. Ebben az időszakban a globális notebook szállítási mutató 15%-os esést szenvedhet el negyedéves szinten, így a „bitnövekedés” lelassul, vagyis kevesebb tárhelyre lesz szükség, hiába igényel egyre több SSD-t a PC piac.

Az üzleti szegmensben tovább folytatódik majd a verseny az ügyfelek kegyeiért, valamint az SSD-k iránti igény is tovább növekszik majd, így az árverseny még kiélezettebbé válhat 2019 folyamán. Az üzleti SSD-k szerződéses árai 10%-nál is nagyobb mértékben csökkennek majd a szezonális hatások miatt.

A NAND Flash gyártók idén még szép profitot zsákolhatnak be, a későbbiek során azonban minden hónapban tisztára kell söpörniük a raktárakat, hogy minél kisebb veszteséget okozzanak az árcsökkenések. Az elemzők szerint a szereplőknek esetenként még a hibás termékeket is értékesíteniük kell, hogy a profitabilitást fenntarthassák, pedig ez a gyakorlat piacromboló hatást fejthet ki. A profit az ideihez képest jövőre mindenképpen rosszabb lesz és az év első felében nem is igazán javul majd a helyzet: marad a túltermelés és az árcsökkenés.

Közben már a hatóságok is vizsgálódnak, ugyanis a gyanú szerint kartelleztek az SSD gyártók. Hogy a vizsgálatnak mikorra lesz eredménye? Legjobb esetben is csak hónapok múlva, ugyanis a hatóságoknak minden rendelkezésre álló adatot meg kell vizsgálniuk, hogy később megfelelő döntés születhessen az ügyben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap