Zsarolóvírus fenyegeti a QNAP hálózati adattárolóit

Az eCh0raix zsarolóvírus az elhanyagolt hálózati adattárolókra vadászik, amelyek gyenge jelszóval, frissítések nélkül üzemelnek.

Zsarolóvírus fenyegeti a QNAP hálózati adattárolóit

Egy biztonságtechnikai cég szakemberei meglehetősen érdekes veszélyre bukkantak, amely a QNAP hálózati adattárolóit érinti – gyakorlatilag egy zsarolóvírusról van szó, amely a NAS-ra kerülve titkosítja a rajta tárolt fájlokat, majd a titkosítás feloldásáért „váltságdíjat” kér. A veszélyre időközben már a QNAP is felhívta a NAS tulajdonosok figyelmét, sőt, ezzel egy időben tippeket is adott, amelyekkel jelentősen csökkenthető a veszély mértéke.

Galéria megnyitása A veszély mértéke jelentősen csökkenthető, ha megfogadjuk a gyártó tanácsait A szóban forgó zsarolóvírusra az Anomali szakemberei hívták fel a figyelmet még július 10-én. Elmondásuk szerint az eCh0raix névre keresztelt kártevő a zsarolóvírusokra jellemző módszereket alkalmazza: első körben megpróbálja feltörni az adott NAS-t az ismert sérülékenységeken keresztül, illetve megpróbálja „kitalálni” a bejelentkezéshez szükséges adatokat – utóbbiaknál egyszerű „brute force” módszert alkalmaz.

Amennyiben sikerrel jár, letölt egy algoritmust, amely titkosítja a készítő által megadott fájltípusokat, méghozzá AES adattitkosítással, a normál kiterjesztés helyét pedig a „.encrypt” kiterjesztés veszi át.

A munka végén tájékoztatja az érintett felhasználót a további teendőkről, azaz ráveszi, hogy a Tor webböngésző használatával látogasson meg egy weboldalt, amely minden szükséges információt tartalmaz azzal kapcsolatban, hogyan szerezheti vissza fájljait. Itt rendszerint arról esik szó, mely számlára utaljon át bizonyos összeget a delikvens a titkosítás feloldásához, ám a fizetés után nem mindig kapja meg a felhasználó a feloldáshoz szükséges kódot, így a biztonságtechnikai szakemberek szerint nem érdemes fizetni.

Az Anomali szerint az eXCh0raix elsősorban a publikusan elérhető QNAP NAS-okat veszi célba, közülük is azokat, amelyek Ukrajnán, Oroszorzágon és Fehéroroszországon kívül működnek. A támadás ellen frissen tartott szoftverekkel, a külső elérés korlátozásával, valamint erős jelszóval lehet védekezni – és érdemes használni a kétfaktoros hitelesítést is.

A QNAP az alábbi lépéseket ajánlja a NAS tulajdonosoknak:

  1. Frissítsék a QTS szoftvert a legújabb verzióra
  2. Telepítsék és frissítsék a Malware Remover alkalmazást
  3. Használjanak erős admin jelszót
  4. Engedélyezzék a Network Access Protection szolgáltatást, így ugyanis védetté válnak a fiókok a „brute force” alapú támadások ellen, amelyek a lehetséges kombinációk próbálgatásával dolgoznak
  5. Tiltsák le az SSD és a Telnet szolgáltatásokat, amennyiben nem használják őket
  6. Kerüljék az alapértelmezett portok használatát, mint amilyen a 443-as és a 8080-as

A QNap ezzel együtt már egy olyan megoldáson is dolgozik, amely eltávolítja a zsarolóvírust a fertőzött eszközökről, ezt pedig minél hamarabb megpróbálják elérhetővé tenni. Addig is érdemes megfogadni a fenti tanácsokat, azokkal ugyanis jelentősen csökkenthető a támadási felület.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap