Shop menü

ZENÉSZEK SZÓLALNAK FEL AZ ARCFELISMERŐ TECHNOLÓGIA HASZNÁLATA ELLEN

Több mint 100 együttes és előadó állt be mostanra abba a bojkottba, ami a koncerteken használt arcfelismerős rendszerek ellen indult.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Zenészek szólalnak fel az arcfelismerő technológia használata ellen

Az elmúlt hónapokban a széles tömegeket érintő biometrikus azonosítási lehetőségek használata egy különösen forró téma volt a mesterséges intelligencia térnyerése miatt. Hiszen az MI egyebek mellett az emberek megfigyelését is hatékonyabbá tudná tenni. A napokban pedig nagy figyelmet kapott egy olyan bojkott, ami az arcfelismerők ellen irányul.

Egyelőre hivatalosan a mesteréges intelligenciát igyekeznek nem összekötni az arcfelismerő megoldásokkal, noha ez nem egyszerű feladat, mert ez a terület egyáltalán nem fekete-fehér. A modern arcfelismerők mögött szinte minden esetben ott vannak már a gépi tanulási technikák valamilyen formában, mint ahogy a mélytanulás is. Ezeket a tömeges megfigyelő eljárásokat általában elítélik, és most zenészek, művészek álltak be egy olyan kezdeményezésbe, ami a koncerteken használt arcfelismerés ellen szól.

Galéria megnyitása

A Fight for the Future érdekvédelmi szervezet indította a bojkottot, azzal a céllal, hogy minden élő eseményről tiltsák ki a tömegek megfigyelésére szolgáló arcfelismerő technológiák alkalmazását. Az ilyen jellegű tevékenységek a Madison Square Garden kapcsán kaptak igazán nagy figyelmet, miután kiderült, hogy a világ egyik legismertebb sportcsarnokában arcfelismerőt használva kezdték kiszűrni a problémás látogatókat. A cél papíron nemes, de a tömeges megfigyelés akkor sem egy olyan dolog, aminek gond nélkül zöld utat lehetne adni.

Már számos olyan előadó helyszín van, ahol használnak arcfelismerő megoldásokat, nem a Madison Square Garden az egyedüli. A Fight for the Future által szervezett bojkott keretében pedig a csatlakozó zenészek azt szorgalmazzák, hogy hagyjanak fel ezeknek a bevetésével a szervezetek, mert nem fognak fellépni olyan helyeken, ahol ilyen eljárásokkal erősítik meg a biztonsági rendszereket. Több mint 100 ismert banda és zenész jelezte már, hogy nem fognak olyan helyre menni, ahol megfigyelik a közönséget.

A Rage Against the Machine, Boots Riley, Downtown Boys és még nagyon sok zenész, csapat állt be a kezdeményezés mögé. Azt azonban nagyon nehéz megmondani, hogy képesek lesznek-e bármilyen változást elérni. Számos példa van arra, amikor a rajongóknak kellemetlenséget okozott a biztonsági intézkedés.

Több olyan eset is volt az elmúlt időszakban, amikor indokolatlanul utasítottak ki embereket az arcfelismerő miatt különböző fellépésekről. Állítólag különösen a feketéknél fordult elő olyan, hogy tévesen lettek megvádolva, és az is megesett, hogy téves jelzés nyomán tartóztattak le valakit. Bírósági eljárások is indultak már az arcfelismerő technológiák elítélhető használata miatt.

Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy nem ítéli el az egész szakma ezt a technológiát, sőt mi több, vannak olyanok, akik kifejezetten preferálják az arcfelismerés korlátozott alkalmazását. Taylor Swift csapata például a legutóbbi turnéján minden helyszínen használt arcfelismerő technológiát, hogy kiszűrjék az énekesnő ismert zaklatóit. Tehát nincs egyetértés ezen a területen a szakmabeliek között, de mindenképpen érdemes lesz azt látni, hogy a bojkott milyen eredményt hoz.

De vajon mennyire szívesen megy a hallgatóság egy olyan helyre, ahol biztosan lehet tudni, hogy az arcukat fogják szkennelni különböző adatbázisokra támaszkodó rendszerek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére