Zaklatók elleni eszközöket vezet be a Facebook

A közösségi oldalon állandó problémát jelent, hogy a felhasználókat támadások érik, és most új megoldások érkeznek az ilyen esetek ellen.

Zaklatók elleni eszközöket vezet be a Facebook

Friss blogbejegyzésében a Facebook arról számol be, hogy szeretné elérni, hogy minden felhasználó biztonságban érezhesse magát a közösségi oldalon, és ezáltal jobb élményben lehessen része a mindennapok során. Éppen ezért határozottabban fog fellépni az online zaklatókkal szemben.

A Facebook az eddiginél több lehetőséget fog biztosítani a hozzászólások kezelésére, mert legtöbbször a kommentekben jelennek meg a zaklatások, ilyen módon támadják az emberek a társaikat az online felületen. Éppen ezért olyan megoldással állt elő a vállalat, ami a bejegyzések menüjén belül lehetőséget biztosít több hozzászólás azonnali törlésére vagy elrejtésére, nem kell egyenként kezelni minden sértő, trágár tartalmat. Ez a moderálásra szolgáló eszköz elsőként azoknál jelenik meg, akik Android operációs rendszerű eszközről vagy webes felületről használják a Facebookot, az iOS esetében arról beszél a bejelentésében a cég, hogy várni kell rá néhány hónapot. A vállalat továbbá egy olyan lehetőséget is tesztel, amivel egyszerűen lehet keresni és törölni az oda nem illő szavakat tartalmazó hozzászólásokat. Egy jól összeállított szűrővel a felhasználó sok bosszúságtól óvhatja meg magát.

A közösségi oldal üzemeltetői tisztában vannak azzal, hogy rengetegen egyszerűen nem mernek fellépni a zaklatóikkal szemben, attól tartva, hogy annak akár komolyabb következményei is lehetnek. Ugyanakkor a Facebook az ilyen esetekben is próbál közbeavatkozni. A vállalat lehetőséget nyújt például arra, hogy az ismerősök is jelenthessék, ha azt tapasztalják, hogy valaki zaklatja egy társukat, ennek köszönhetően a Facebook közbe tud lépni. Az ilyen bejelentések névtelenül történnek, amit fontos kiemelni. A vállalat külön említést tesz arról is, hogy ez az eszköz olyankor is hasznos lehet, ha valaki olyat tapasztal, hogy a háta mögött beszélik ki egy barátját, rokonát, ismerősét, hiszen ilyen esetekről is sűrűn lehet hallani.

Galéria megnyitása

A Facebook azt sem nézi jó szemmel, amikor közszereplőket zaklatnak az emberek, márpedig ez nagyon sűrűn előfordul. Korábban már bevezetett a vállalat olyan eszközöket, melyekkel a fiatalkorú közéleti szereplőket próbálta védeni, most pedig olyan megoldáshoz nyúl, amivel kortól függetlenül tudja majd védeni az ismertségnek örvendőket. A vállalat lehetőséget biztosít arra, hogy bárki jelenthesse, ha úgy látja, hogy egy közszereplő megfélemlítésnek, zaklatásnak van kitéve a Facebookon, továbbá névtelenül lehet elutasítani a nemkívánatos üzeneteket, és úgy blokkolhatóak emberek, hogy arról nem szerezhetnek tudomást értesítés révén.

A közösségi oldal változtat azon a módszeren is, ahogy vizsgálja a jelentett tartalmakat, és már ide is beemeli a megfélemlítés, zaklatás indoklásokat. A vállalatnak régóta lehet jelezni a problémásnak vélt bejegyzéseket, hozzászólásokat, és a Facebook ilyenkor megteszi a szükséges lépéseket, de lehetőséget nyújt arra is, hogy az érintettek fellebbezzenek egy-egy döntés ellen. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a Facebook töröl valamit mások bejelentése okán, akkor annak a tartalomnak a megosztója kérvényezheti, hogy ismét vegyék górcső alá a tartalmat, illetve amennyiben a vállalat nem veszi le a jelentett bejegyzést, és úgy véli a felhasználó, hogy ez hibás lépés, akkor lehet egy második vizsgálatot igényelni.

Ezeken a fejlesztéseken felül azt is kiemelte a Facebook, hogy rengeteg partnerrel, szakértővel dolgozik együtt olyan programokon világszerte, amelyeknek az online zaklatás megelőzése a célja. Hiszen a cég csak „tűzoltó” jellegű fellépésekre képes, és a legjobb egyértelműen az volna, ha nem lennének kitéve bántó hozzászólásoknak, üzeneteknek az emberek. Ezeknek a megelőző programoknak a keretében iskolákban tartanak előadásokat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az ilyen jellegű problémákat és javítsanak a biztonságon, a felhasználók így megismerhetik a lehetőségeiket és tisztában lehetnek azzal, hogy miként kell viselkedniük a kibertérben.

A Facebook által bevezetésre kerülő eszközök a következő napokban, hetekben fokozatosan jelennek majd meg az asztali felületen és az androidos alkalmazásban a felhasználóknál. Arról nem szólt a fáma, hogy az iOS esetében pontosan mikor lesz minden újítás elérhető, de remélhetőleg minél hamarabb elkészül a vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap