Xigmatek Mach: jó számítógépházat olcsón?

A Xigmatek Mach a belépőszintű megoldások között száll harcba, tulajdonságai alapján azonban meglehetősen vonzónak tűnik. Vajon megéri az árát? Utánajárunk!

Xigmatek Mach: jó számítógépházat olcsón?

Bevezető

Legutóbb néhány hete csemegéztünk a Xigmatek termékpalettájáról, akkoriban a Nebula sorozat tagjait helyeztük górcső alá. Ma újabb Xigmatek termék landolt a tesztasztalon, ami ezúttal a költséghatékony számítógépházak táborából érkezett.

A Xigmatek Mach esetében a tervezők nagyon odafigyeltek rá, hogy sikerüljön tartani az alacsony árszintet, de ezzel együtt arra is törekedtek, hogy az adott keretbe illő termék egy minél gazdagabb funkcionalitású, minél jobban felszerelt számítógépház lehessen.

A nyers adatok alapján a Xigmatek mérnökei egy meglehetősen érdekes, jól felszerelt, ugyanakkor kellően olcsó számítógépházzal rukkoltak elő – ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a spórolás vajon a minőség vagy a használhatóság rovására ment-e, és ha igen, mennyire zavaró ez.

Mielőtt viszont nekilátnánk a Mach alapos körüljárásának, feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, abból ugyanis kiderül, mit kaphatunk alig 10 000 forintért.

A fenti adatok alapján egy nagyon kellemes felszereltséggel rendelkező, valóban költséghatékony számítógépház képe rajzolódik ki előttünk, igaz, a 3,78 kilogrammos nettó tömeget egy kicsit riasztó látni, kétszer ilyen nehéz házakhoz szoktunk, de ebben az árkategóriában ez a súly nem ritkaság.

Xigmatek Mach – A külső és a belső

Xigmatek Mach – A külső és a belső

A Xigmatek első generációs Mach számítógépházát egyszerű kartondobozban kapjuk meg, ami azért tartalmazza a belül lapuló termék legfontosabb tulajdonságait. A csomag meglepően könnyű, de ez nem is csoda, hisz maga a ház csak 3,78 kilogrammot nyom.

A sok nehéz PC ház után a Mach-ot meglepően könnyű kivenni a dobozból – a nagy lendület miatt szinte kitépi az ember. A csomagolás a szokásos hungarocell merevítésből, illetve némi nejlonból áll.

A leírást a ház belsejében, egy visszazárható tasakban találjuk, természetesen a különböző csavarokkal együtt. A tasakon két lyukat alakítottak ki, a rögzítő kábel ezeken keresztül fogja a házhoz a kellékeket.

A szerelést segítő dokumentum mellé csak a legszükségesebb kiegészítőket kapjuk – se rendszerhangszórót, se kábelkötegelőt nem rejt a tasak, de ebben az árkategóriában ez megbocsátható.

A Mach sportos vonalvezetéssel rendelkezik, a tervezők a sportautókból merítettek ihletet. Tény, hogy a formavilág abszolút nem nevezhető unalmasnak, sőt, a kategória átlagához képest inkább kifejezetten vagány, mégsem bazári. A műanyag előlapon három darab 5,25 hüvelykes bővítőhelyet alakítottak ki, felettük pedig a fejhallgató kimenetet, mikrofon bemenetet és két darab USB 3.0-s aljzatot rejtő előlapi portok sorakoznak. Az előlapon rajtuk kívül csak néhány szellőző látható, alul pedig a Xigmatek logó virít.

A ház hátulján hét darab PCI slotot, az alaplap hátlapi portjainak kivágását, valamint a tápegység bővítőhelyét láthatjuk. A felső szegmensben a hátlapi ventilátor szellőzője, illetve két darab furat foglal helyet – utóbbiak a külső hőleadó radiátort alkalmazó folyadékhűtő rendszerekhez passzolnak, ám a gumírozásról sajnos le kell mondani. A furatok takarólemezeit szükség esetén ki kell törni, csak úgy, ahogy a PCI slotok szellőzővel tarkított takarólapkáit is. Ezek a lapkák értelemszerűen nem szerelhetőek vissza.

A jobb és bal oldallap hasonló dizájnt alkalmaz: a jobb helykihasználás érdekében mindkettő domborított, így magasabb processzorhűtő is elfér a házban, valamint kábelmenedzsment tekintetében is szokatlanul nagy hellyel gazdálkodhatunk.

Szemből nézve, a bal oldallapon egy nagy szellőzőfelületet is kialakítottak, ami két darab 120 milliméteres ventilátort fogad, ám feltétlenül szem előtt kell tartani, hogy a magas processzorhűtő keresztülhúzhatja számításainkat.

A tetőlap a "gyorsítócsíkokat" idéző, szellőzővel is ellátott vonalaknak, illetve a sportos formavilágnak köszönhetően simán érkezhetett volna egy jóval drágább házról is, annyira igényes megoldás benyomását kelti. A ház alja azonban már visszaránt a szürke valóságba: talpazatként műanyagból készített lábakat kapunk, a tápegység alatti szűrő pedig egy egyszerű, kerettel sem rendelkező lapka. De legalább van.

A ház aljának előlap felőli részén egy nagyobb méretű szellőzőt is láthatunk, amelyen keresztül friss levegőhöz juthat a rendszer. Ez a mélyedés az előlap leszerelésekor is jól jön – egyfajta biztos fogáspontként.

Az előlapi portok felett, a ház tetőlapján alakították ki a rendszer bekapcsoló gombját, illetve reset gombját is – utóbbi felett néhány nagyon apró furat is látható, amelyek két kék LED-et rejtenek. Az egyik a rendszer bekapcsolt állapotát jelzi, a másik pedig az adattárolók aktivitásáról tájékoztat.

Az oldallapokat Thumb Screw típusú, szerszámok nélkül is könnyen kitekerhető csavarok tartják a helyükön, ám ezek most nem kizárólag fémből készültek: a csavart egy műanyaggyűrű veszi körül annak érdekében, hogy kerülete elég nagy lehessen a kényelmes és biztos fogáshoz. Az oldallapok levétele közben érződik, hogy vékony lemezből készített megoldásokról van szó, ugyanis nem annyira stabilak, mint a korábban tesztelt, drágább számítógépházak oldallapjai.

A ház belsejében egy hatalmas szerelőablakkal ellátott alaplaptálcát alakítottak ki, amelynek furataiba már gyárilag betekerték az ATX formátumú alaplapok beszereléséhez szükséges távtartókat. A csavarok között egy extra távtartót is találunk, ha esetleg szükség lenne rá. Magán a tálcán egyébként nem csak ATX, hanem microATX, illetve Mini-ITX formátumú alaplap is elhelyezhető.

A PCI slotokat kitördelhető, szellőzővel is ellátott lemezkék takarják – előttük pedig egy három furattal ellátott lemezlap található, gyakorlatilag ezzel lehet biztonságosan, egyszerre rögzíteni az összes beszerelt bővítőkártyát. A legfelső PCI bővítőhely takarólemeze azért szerencsére visszaszerelhető, de a többi kitördelős.

Az alaplaptálca kábelmenedzsmentet segítő kivágásokkal érkezik. Ezek nem kaptak gumibetéteket, de a hiányosság elnézhető, hiszen igényesen dolgozták el az éleiket, így nem sértik fel a kábelek szigeteléseit. Belül a szerszámmentesen szerelhető 5,25 hüvelykes bővítőhelyeket is szemügyre vehetjük – ezekhez egyszerű műanyag rögzítők járnak, amelyeket könnyen, gyorsan lehet oldani és rögzíteni, viszont csak a meghajtó egyik oldalát fogják. Csavarokkal természetesen szintén rögzíthetőek az adattárolók, de a műanyag keretek is elég masszívnak tűntek.

Az 5,25 hüvelykes és a 3,5 hüvelykes bővítőhelyek rögzítői

Egy szinttel lejjebb a dedikált 2,5 hüvelykes bővítőhelyeket látjuk, amelyekben három darab adattároló fér el. Az alsó szegmensben a 3,5 hüvelykes adattárolók bővítőhelyei láthatóak, ezekből szintén három van. Utóbbiak a műanyag rögzítőknek köszönhetően szintén szerszámmentesen szerelhetőek, de a 2,5 hüvelykes meghajtók rögzítéséhez mindenképpen kell egy kicsit csavarozni.

A 2,5 hüvelykes meghajtók keretének a bővítőkártyák felé eső lapját szükség esetén kiszerelhetjük, ha 300 milliméternél hosszabb videokártya elszállásolása a cél. Ekkor 390 milliméternyi hely állhat rendelkezésre.

Az alaplaptálca hátulján néhány rögzítőfül fogadja a kábelkötegelőket. Itt a domborított oldallap jóvoltából bőven van hely a kábelek számára – még a 24 tűs ATX csatlakozó kábelkorbácsa is kényelmesen elfér, nem kell trükközni a rögzítésével, ami hatalmas plusz pont. Szokatlan dolog ez az olcsó számítógépházak szegmensében.

A Mach belsejében több bővítőhely is várja a légkeverőket. Gyárilag csak egy fehér ledes világítással ellátott, 120 milliméteres átmérőjű légkeverőt kapunk, ami a ház hátulján található. Ez a légkeverő az alábbi fotókon csodálható meg teljes pompájában. A ventilátor XOF sorozatú, FCB csapágyazással rendelkezik, üzemi fordulatszáma pedig 1200 RPM.

Ugyan a gyártói weboldalon három beépített ventilátorról esik szó, a hivatalos forrásból származő megerősítés értelmében a kereskedelmi forgalomba kerülő Xigmatek Mach számítógépházak is ugyanolyan felszereltséggel érkeznek, mint a tesztben szereplő példány, azza egyetlen 120 milliméteres hátlapi ventilátorral.

Az előlap mögé további két darab 120 milliméteres, a tetőlap alá egy 120 milliméteres, a ház bal oldallapján kialakított szellőző mögé pedig két darab 120 milliméteres ventilátor fér el. A gyári szellőzést kicsit kevésnek éreztük, a következő oldalon megmutatjuk mire képes.

Az előlap mögötti ventilátor bővítőhelyeket egyszerűen, az előlap lepattintásával elérhetjük. A szereléshez nincs szükség semmilyen szerszámra, csak egy egyszerű, de határozott mozdulattal le kell pattintani a műanyag borítást, hiszen műanyagfülek tartják a helyén.

A műanyag előlapban egyébként elég gyengén rögzülnek az 5,25 hüvelykes bővítőhelyek takarólemezei: ha a PC ház ide-oda pakolgatása közben véletlenül megfogjuk őket, jó eséllyel beesnek a ház belsejébe. Velünk ez többször is előfordult.

Az előlap mellett természetesen a tetőlap is leszerelhető, ám ezt a mókát már nem ússzuk meg csavarozás nélkül – legalábbis első alkalommal biztosan nem. A tetőlap alatt két darab apró csavar található, ha ezeket kitekertük, a tetőlapot előrefelé tolva azonnal le tudjuk venni. Itt persze vigyázni kell az előlapi portok, a kapcsolók és az állapotjelző LED-ek kábeleire – szerelés előtt érdemes ezeket kibújtatni a házon kívülre.

Ahogy az a fenti fotón is látható, a tetőlapi 120 milliméteres ventilátor nem a ház fémlapjához, hanem a műanyag tetőlaphoz rögzíthető – ezért van olyan hatalmas kivágás a tetőlapi fémlemezen.

A Mach gumibetétes lábak helyett egyszerű műanyaglábakon áll, amelyek elég magasak ahhoz, hogy utat biztosítsanak a ház alja felől érkező friss levegőnek.

A Xigmatek terméke összességében egy jól kialakított, sok bővítőhelyet tartalmazó számítógépház benyomását keltette, amely árához képest meglepően igényes dizájnt és felszereltséget vonultat fel – igaz, egyes technikai megoldásokon azért érződik, hogy egy belépőszintű számítógépházzal van dolgunk. Most pedig pakoljuk tele és nézzük meg hogyan viselkedik terhelés alatt!

Szerelés és néhány mérés

Szerelés közben szerzett tapasztaltok

A Xigmatek Mach összességében jól szerelhető, de néhány dologra azért fény derült, amelyeket feltétlenül érdemes kiemelni. Mivel vékony acéllemezből épített termékről van szó, így a komponensek beszerelése után érdemes körültekintően eljárni, ha valami miatt fel akarjuk emelni az oldallapjaitól megfosztott házat, ugyanis a lemez hajlamos a kisebb mértékű meghajlásra, igaz, a terhelés megszűnése után legalább visszaáll eredeti pozíciójába.

Az alaplaptálca körüli szerelési feladatokat egyszerűen és kényelmesen el lehet végezni, de az adattárolók és a tápegység beépítése sem egy komoly feladat. A bővítőkártyáknál már van egy kis nehezítés: a takarólemezeket egyenként kell kitörni azokon a helyeken, ahova bővítőkártyát kívánunk beépíteni, a kártyák rögzítése pedig elég nehézkes a takarólemezekre boruló rögzítőlap miatt, amin három furat található.

Amennyiben hosszabb videokártyát szeretnék beszerelni, ami nem elégszik meg 300 milliméternyi hellyel – mondjuk azért, mert a PCIe tápcsatlakozók hátrafelé néznek –, akkor a 2,5 hüvelykes adattárolók bővítőkeretének bal oldallapját le kell szerelni. Ezt a lapot alul és felül is két-két csavar fogja, eltávolításukhoz azonban a szokásosnál rövidebb nyelű csavarhúzó szükséges, ami gondot jelenthet, ha nem áll ilyen rendelkezésre.

Kábelmenedzsment terén már nincs probléma, éppen ellenkezőleg: kellemes meglepetés volt, hogy a domborított oldallap és az alaplaptálca hátulja közé vastagabb kábelkorbács is probléma nélkül befér, így öröm a szerelés. Pont ezért, vagyis a domborított oldallap miatt fért be a házba a TPC-812S gyártmányú Cooler Master processzorhűtő is – a domborítás következtében nyert extra hely nélkül egészen biztosan nem lehetett volna felszerelni az oldallapot.

Tesztkonfiguráció

A tesztrendszer az alábbi komponensekből állt:

• Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1

• Processzor: Core i3-4160

• Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Fury DDR3-1866 MHz

• Adattárolás: Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM)

• Tápegység: Cooler Master V850

• Számítógépház: Cooler Master Silencio 650 Pure

• Processzorhűtők:

- Gyári Intel CPU hűtő

- Cooler Master TPC-812S

• Videokártya: GeForce GTX 770

• Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64 (minden frissítéssel)

Néhány mérés

A kész konfigurációt kétféle módszerrel teszteltük: első körben megnéztük, hogyan alakul a ház szellőzése, illetve a különböző komponensek hőfoka, ha a gyári Intel processzorhűtőt alkalmazzuk. Második körben a Cooler Master TPC-812S került terítékre, így a méréseket vele is elvégeztük. Az üresjárati értékek feljegyzése után a Prime95-tel, illetve a Prime95 és a Furmark kombinációjával nyúztuk a PC-t. Minden teszt 30 percig tartott.

Az alábbi eredményeket kaptuk:

A Xigmatek Mach belsejében egész kellemes hőmérséklet uralkodott ahhoz képest, hogy csak egyetlen egy hátlapi rendszerhűtő ventilátor állt rendelkezésre. Ez persze meg is látszott a merevlemez hőfokán, de az értékek így is abszolút vállalhatóak. Nagyrészt a sokkal jobban szellőző Silencio 650 Pure-nál tapasztalt értékekhez hasonló hőfok-szintek rajzolódnak ki, leszámítva a HDD adatait, azaz a termék jelesre vizsgázott.

Úgy teljes a kép, ha a VRM hűtőbordák hőfokairól is lerántjuk a leplet. Következzenek hát ezek:

Remekül látszik, hogy a Cooler Master TPC-812S alkalmazásakor a felső VRM hűtőborda nem jut elég levegőhöz, hiszen a légáramlatok az alaplap síkjára párhuzamosan, a ház hátulja felé igyekszenek. Ebből persze a portok mögött elhelyezett VRM hűtőborda tud valamelyest profitálni. Az igazán komoly különbségek tuning alkalmával jelentkeznének, de a Core i3-4160-as processzor sajnos nem jó tuningalany, így a tuningtól el kellett tekintenünk.

Zajszint (szubjektív)

A gyárilag beszerelt, fehér ledes világítással ellátott Xigmatek XOF rendszerhűtő ventilátor megdöbbentően jól teljesített: a zajszint nagyon alacsony volt, komolyabb szélzaj pedig egyáltalán nem jelentkezett, így a rendszer csendes volt. A Cooler Master TPC-812S processzorhűtővel karöltve komolyabb CPU terhelés alkalmával is csendes maradt a PC, de ahogy a GeForce GTX 770-es videokártyát is leterheltük, vége szakadt a kellemes csendnek.

A ventilátor-zajszint tehát abszolút jó volt, viszont egy negatívumra azért ki kell térnünk: a rezgéselnyelő rögzítés hiánya miatt a merevlemez alaposan megrezgette a számítógépház fémlemezeit, búgott tőle a Mach, ami 2015-ben sajnos kellemetlen, még ezen az árszinten is.

Verdikt

A Xigmatek Mach a maga 10 000 forint körüli árával egy meglepően kellemes jelenség. A külcsínre abszolút nem lehet panasz, de a belbecs is derék iparosmuka eredménye, ugyanis minden a helyén van, vagyis a bővíthetőségre abszolút nem lehet panasz.

A két előlapi USB 3.0-s port nagyon nagy pozitívum, csak úgy, ahogy a halk, FCB csapágyazással ellátott rendszerhűtő ventilátor és az alaplaptálca nagyméretű szerelőablaka is. A kedvező árért cserébe szerényebb anyagminőségre, pontosabban anyagvastagságra kell felkészülni – a ház nem túl masszív.

Pozitívum, hogy a domborított oldallapok miatt rengeteg hely van kábelmenedzsment céljára, valamint egy kifejezetten magas processzorhűtő beszerelése sem akadály. A tápegység bővítőhelye alatti szűrő jelenléte szintén üdvözlendő, és összességében a szellőzésre sem lehet panasz.

A PCI slotoknál alkalmazott régi technológia, vagyis az, hogy a használni kívánt bővítőhelyek szellőzővel ellátott lemezeit ki kell törögetni, a sok pozitív tulajdonság mellett nem mutat valami jól, és annak se örültünk, hogy a merevlemez rezgése átterjedt a házra.

Ezektől függetlenül viszont, ha 10 000 forint körüli összeget szánunk számítógépház vásárlására, a Xigmatek Mach nagyon jó ajánlat lehet – érdemes felírni a lehetséges opciók listájára. Tapasztalataink alapján – a kisebb negatívumok ellenére is – úgy döntöttünk, kiérdemli az ajánlott vétel címet, mert egész egyszerűen jó!

A tesztben szereplő Xigmatek Mach számítógépházat a Kelly-techtől kaptuk. Ezúton is köszönet érte!

Hasznos hivatkozások:

Xigmatek Mach – Gyártói weboldal

Xigmatek Mach – iPon Webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward