Shop menü

XE-LPG PLUS IGPU ARCHITEKTÚRÁT KAPHATNAK AZ INTEL ARROW LAKE-S PROCESSZORAI

Ezzel együtt a CPU részleg is frissül, valamint a korábbinál több PCIe 5.0-s sávra is számíthatunk az LGA-1851-es tokozású modellek esetében.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Xe-LPG Plus iGPU architektúrát kaphatnak az Intel Arrow Lake-S processzorai

Az Intel a közeljövőben két különböző architektúra szolgálja ki az asztali- és mobil processzorok szegmensét, amelyek közül az egyik a Raptor Lake Refresh processzorok alapját adja, míg a másik a Meteor Lake processzorokhoz készült. A Raptor Lake Refresh processzorok nagyrészt az asztali platformok piacán válnak elérhetővé, leszámítva a HX sorozatú mobil modelleket; a Meteor Lake modellek pedig ezzel szemben csak és kizárólag mobil kivitelben készülnek, asztali fronton maximum a mobil processzort alkalmazó egybegépek és Mini PC-k fedélzetén kaphatnak helyet a hivatalos információk szerint.

A következő generációt képviselő Arrow Lake ezzel szemben már nemcsak a mobil-, hanem az asztali processzorok szegmensét is célba veheti, méghozzá ugyanúgy csempés/chipletes felépítéssel, mint ahogy azt rövidesen a Meteor Lake teszi a mobil processzorok szegmensében. A Meteor Lake processzorok iGPU-t tartalmazó chiplete a hivatalos megerősítés alapján az Xe-LPG architektúrát használhatja, ami az asztali videokártyák szegmenséből ismerős Xe-HPG energiahatékonyságra optimalizált verziója lesz.

Az Arrow Lake sorozatban tehát Arrow Lake-S modellek is jelen lesznek, amelyek remélhetőleg forgalomba is kerülnek, nem úgy, mint Meteor Lake-S típusú társaik. Az Arrow Lake, amely az összes konzumerpiaci szegmensben elérhetővé válik, az új nevezéktan alapján a Core Ultra 200-as sorozatot erősítheti, ám az iGPU részleg már nem az Xe-LPG, hanem az Xe-LPG Plus architektúrát alkalmazhatja.

Galéria megnyitása

Erre az Intel Graphics Compiler mutatott rá, amihez nemrégiben érkezett patch, így már biztosnak tűnik, hogy az Arrow Lake-S modellek ezt a frissített iGPU architektúrát használhatják, és erősen valószínű, hogy a mobil modellek is megkaphatják majd.

A Coelacanth’s Dream információi szerint az Xe-LPG Plus architektúra egyebek mellett abban különbözik majd a normál Xe-LPG-től, hogy tartalmazza az XMX Unit-ot, ami a különböző matematikai műveletek gyorsításában játszik szerepet, valamint egy speciális matematikai funkciót is kínál majd, ami a DPAS (Dot Product Accumulate Systolic) nevet viseli. Az XMX Unit a Meteor Lake sorozatú mobil processzorok fedélzetéről hiányzik, ami a szűkös helykínálat miatt alakult így. Ez azt is jelenti, hogy az olyan technológiákat, mint amilyen a tartalom-felskálázást végző XeSS, a Meteor Lake processzorok is támogatják majd, viszont ehhez a DP4a utasításkészletet használják, amellyel nem lehet olyan jó teljesítményt elérni, mint az XMX Unit által kínált natív gyorsítással. Utóbbi az Arrow Lake modelleknél már szerencsére elérhető lesz.

Az Arrow Lake-S modellek jóvoltából asztali fronton is nagy előrelépésre kerülhet sor, hála a chipletes felépítésnek és az új CPU architektúráknak, valamint a korábbinál nagyobb teljesítményű iGPU-nak. A processzormagok közül a teljesítményre hangolt példányok a Lion Cove, míg az energiahatékonyságra optimalizált verziók a Skymont architektúrát használhatják, iGPU fronton pedig az Xe-LPG Plus juthat szerephez, ahogy azt fentebb említettük.

Az LGA-1851-es tokozással érkező Arrow Lake-S modellek várhatóan 2024 második felében jelenhetnek meg a processzorok piacán, és az új CPU és iGPU architektúra mellett egyéb újításokat is felvonultatnak, például a korábbinál több PCIe 5.0-s sávot kínálatnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére