X99-es MSI alaplapok – extrákkal

Az MSI igazán érdekes alaplapokkal rukkolt elő, amelyek között a vérbeli tuningmesterek és az extrém játékosok is találnak maguknak megfelelő játékszert.

X99-es MSI alaplapok – extrákkal

Az MSI ötféle új X99-es alaplapot mutatott be, amelyek közül kettő az extrém tuningosokat, kettő a vérbeli játékosokat, egy pedig a stabil, de költséghatékonyabb munkaállomásra vágyó felhasználókat veszi célba.

Az XPOWER-AC modell fejlesztésénél gondoltak azokra az extrém tuningosokra is, akik a siker érdekében akár a processzor hővezető sapkájának eltávolítására is képesek – őket a Delid Die Guard funkció segíti. Persze az előzmények ismeretében kérdéses, mennyire lesz sikeres egy-egy ilyen próbálkozás.

Ennél a modellnél további extra az OC Fan Stand névre keresztelt állvány, amivel extra légáramlás biztosítható a processzorfoglalat környékén. A fedélzeten természetesen Debug LED kijelző, tuning gombok, illetve dedikált feszültségmérő pontok is jelen vannak, sőt, extraként egy alaplapi USB port is a kínálat részét képezi. A biztonság kedvéért még Multi-BIOS II technológia is helyet kapott a fedélzeten. Az alaplapi gombok a BCLK és a szorzó állítása mellett a Slow Mode alkalmazását is lehetővé teszik, ami a Windows Boot idejére 12x-es CPU szorzót állít be, hogy a rendszer kellően stabil lehessen.

Az MPOWER modell már szerényebb felszereltséget kapott, de Multi-BIOS II technológiával, Debug LED kijelzővel, illetve tuinghoz szükséges bekapcsoló és reset gombokkal ez a modell is rendelkezik. OC Genie funkció természetesen mindkét deszkán van – sőt, a másik három alaplapon is.

A Gaming sorozatú alaplapok már a játékosokat veszik célba. Ezek közül a legjobb felszereltséget az X99S Gaming 9 AC modell tudhatja magáénak, amelyről egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk. Az új alaplap legnagyobb extrája a 150 dollárnyi értéket képviselő AverMedia chip, amivel hardveresen, különösebb extra rendszerterhelés nélkül rögzíthetőek a játékmenetek, de emellett az adott játékmenet streamelésére is van lehetőség. A Gaming sorozatban egy szerényebb felszereltségű, X99S Gaming 7 névre keresztelt deszka is lapul, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.

Az X99S SLI Plus szerényebb felszereltségéhez minden bizonnyal szerényebb árcédula is társul, de az új alaplap még így is remek választás lehet, ha csak egy stabil, különösebb extra funkcióktól mentes X99-es alaplapra vadászunk. Ahogy ezen az alaplapon, úgy másik négy társán is 32 Gbps-os, PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel üzemelő M.2-es slot található. További érdekesség, hogy az MSI alaplapjainál DDR4-3333 MHz-es memóriatámogatás olvasható. Hivatalosan csak a DDR4-2133 MHz-es memória-órajel támogatása biztosított, de tuninggal – XMP 2.0-s profil alkalmazásával – ennél magasabb órajelek is elérhetőek. Mivel ugye tuningról van szó, nem garantált a stabilitás, vagyis nem biztos, hogy az adott memóriamodul névleges paraméterei az adott konfigurációban stabilan alkalmazhatóak – ez persze az összes többi alaplapgyártó termékeire is vonatkozik.

További fontos dolog, hogy az alaplapokon található tíz SATA 6 Gbps-os port közül csak hat rendelkezik RAID 0,1,5 és 10 támogatással, a maradék négynél IDE, illetve AHCI módok közül választhatunk. Ez szintén nem az MSI deszkáinak sajátossága, ahogy az a korábbi híreinkben található táblázatokból is kiderül.

Az új alaplapok rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd. Kínálatunkban itt lehet majd őket megtalálni, ahogy megérkeznek.

Hasznos hivatkozások:

X99S XPOWER-AC

X99S MPOWER

X99S Gaming 9 AC

X99S Gaming 7

X99S SLI Plus

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward