X99-es és ünnepi Z97-es alaplapok az ASRock műhelyéből

Az ASRock DDR4-es memóriafoglalattal ellátott X99-es alapokról, illetve ünnepi Z97-es alaplapokról is lerántotta a leplet.

X99-es és ünnepi Z97-es alaplapok az ASRock műhelyéből

Az ASRock egyik különleges alaplapjáról, amely Socket AM3+-os processzorfoglalattal rendelkezik, és még M.2-es bővítőhelyet is kínál, már nemrégiben beszámoltunk, ám ezen az alaplapon kívül egyéb újdonságok is feltűntek a vállalat standján – most ezek közül csemegézünk.

Extreme sorozatú X99-es alaplapok

Intel X99 Express lapkakészlettel rendelkező alaplapból rögtön kettőt is sikerült lencsevégre kapni, amelyek mindketten LGA-2011-2 processzorfoglalattal rendelkeznek. Az X99 Extreme4 és az X99 Extreme6 egyformán 12 fázisú tápellátással áll az adott Haswell-E processzor rendelkezésére, valamint DDR4-es memóriafoglalatból is egyformán nyolccal rendelkeznek.

A két deszka között a legfőbb különbség az, hogy az Extreme4 összesen négy darab PCI Express 3.0-s slottal rendelkezik, az Extreme6 pedig csak három darab ilyen bővítőhelyet nyújt, cserébe viszont egy Ultra-M.2-es slot (x4-es sávszélességű), illetve egy mSATA slot is jelen van rajta. Az Extreme6 további előnye, hogy egy helyett rögtön két darab Intel gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlővel is fel van szerelve.

Ünnepi alaplapok is készültek, amelyekkel a Pentium márkanév 20. születésnapját ünnepli a cég

Az Intel Pentium márkaneve idén ünnepli 20. évfordulóját, így nem meglepő, hogy az évforduló tiszteletére több különleges terméket is piacra dob a vállalat, illetve partnerei. Az Intel a Devil's Canyon processzorokkal karöltve egy különleges, szorzózár-mentes felépítéssel rendelkező Pentium processzort már bemutatott, most pedig az ASRock rántotta le a leplet ünnepi alaplapjairól, amelyek stílusosan a Z97 Anniversary, illetve a Z97M Anniversary nevet kapták.

Annak érdekében, hogy az ünnepi Pentium processzort a szűkebb költségvetéssel gazdálkodó vásárlók is megengedhessék maguknak, az ASRock készített két speciális Z97-es alaplapot, amelyek arra bőségesen elegendőek, hogy a Pentium G3258-as processzorban rejlő lehetőségeket ki lehessen használni. A költséghatékonyság érdekében mindkét újdonság egy-egy viszonylag alap, kevés tápfázist kínáló VRM áramkörrel érkezik, amelyek a Pentium processzor igényeinek azért bőségesen megfelelnek. A termékek felszereltség tekintetében is mentesek minden felesleges sallangtól, cserébe viszont igen kedvező árcédulákat kapnak.

Az ATX formátumú Z97 Anniversary ötfázisú tápellátást biztosít az LGA-1150-es processzorok számára, a VRM hűtéséről pedig egy passzív hűtőborda gondoskodik. Az új alaplapon négy darab DDR3-as memóriafoglalat lapul, a bővítőhelyek között pedig egy PCI Express 3.0 x16-os, három PCI Express 2.0 x1-es, illetve két PCI slotot találunk. SATA 6 Gbps-os portokból hatot rejt a deszka, a Gigabites Ethernet vezérlő szerepét pedig egy Intel gyártmányú megoldás tölti be. A fedélzeten egy elektrolit kondenzátorokkal megtámogatott hatcsatornás Realtek ALC887-es HD audió vezérlő is jelen van, az egyetlen videó kimenet pedig egy HDMI port.

A második alaplap már microATX formátum köré épül. A Z97M Anniversary modell háromfázisú tápellátást biztosít az LGA-1150-es processzor számára, DDR3-as memóriafoglalatokból pedig meglepő módon szintén négy van rajta. Ez az alaplap már csak egy PCI Express 3.0 x16-os, illetve két PCI Express 2.0 x1-es slottal rendelkezik, de SATA 6 Gbps-os portokból azért hatot kapott. A terméken ugyanaz a HD audió vezérlő lapul, mint ami nagyobb társán, viszont a Gigabites Ethernet vezérlő itt már nem Intel, hanem Realtek gyártmányú. Cserébe viszont kapunk HomeCloud támogatást.

Az új alaplapok várhatóan a 100 dolláros árszint környékén helyezkednek majd el, így a legolcsóbb Z97-es alaplapok táborát erősíthetik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward