WWDC 2016: A sebességre gyúr a watchOS 3

A friss watchOS sokkal gyorsabb lesz, mint az előde, továbbá néhány rendkívül hasznos újítással is meg lett toldva.

WWDC 2016: A sebességre gyúr a watchOS 3

A WWDC során az Apple nagy figyelmet fordított a watchOS fejlesztéseire is. A cupertinói alakulat ezúttal arra ment rá az okosóránál, hogy az sokkal reszponzívabb felhasználói élményt tudjon nyújtani a felhasználók számára.

Eddig az alkalmazások indítása sokszor több másodperces töltéssel és várakozással telt, mostantól azonban ez a folyamat jelentősen fel fog gyorsulni. A sebességváltás egyik nyitja az, hogy itt már a gyakran használt alkalmazások mindig bent lesznek a háttérben. A fejlesztők nemcsak a töltési időt rövidítették le jelentősen, hanem az appok közötti váltást is, ami hasonló módon történik majd, mint ahogy azt az iOS esetében megismerhettük már. Itt jegyeznénk meg, hogy bár az Apple nem jelentett be most új Watch modellt, ezeknek az újításnak a fényében nem lenne nagy meglepetés, ha a watchOS 3 érkezésével egybekötve egy friss hardver is bemutatkozna, ami az eddiginél több rendszermemóriát vonultatna fel, ugyanis az alkalmazáskezeléssel kapcsolatos újítások főleg a RAM-ot fogják az eddiginél jóval nagyobb mértékben terhelni.

Fontos változások történtek a szövegbevitel tekintetében is. Megjelentek az előre megírt válaszüzenetek, ezeknek köszönhetően a bejövő levelekre a felhasználó néhány érintéssel tud majd reagálni. Billentyűzet nem került elő a WWDC nyitánya alatt, azonban már lehet érintéssel, pontosabban rajzolással írni a gépezet felületén. Egész egyszerűen a megjelenítőre kell „firkálni” a betűket, és máris rögzíti azokat a watchOS. És hogy mikor jön ez igazán jól? Nos, akkor, ha mondjuk kínai vagy japán írásjeleket kell bevinni, ezek ugyanis rettentő bonyolultak tudnak lenni.

Sokfajta új órafelület is érkezik, így a felhasználók még inkább a saját ízlésüknek megfelelőre tudják majd alakítani az okosóráikat. Ráadásul a különböző grafikák közötti váltás minden eddiginél egyszerűbben és gyorsabban mehet majd végbe. Az eszköz tulajdonosának simán el kell húzni az ujját jobbra vagy balra a kijelzőn, és máris egy másik órafelület kerül előtérbe. Így egy pillanat alatt lehet például egy mókás virtuális számlapot egy szalonképesebb, komolyabbra cserélni, ha tárgyalni megy a tulajdonosa.

Érdekesség, hogy a felhasználók a watchOS 3 telepítését követően már nem csak a céljaik eléréséért növelhetik a teljesítményüket, hanem akár már versenghetnek is egymással. Ettől kezdve ugyanis lehetőség lesz megosztani az elért eredményeket a barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel. Dicséretes, hogy az Apple a kerekesszékesekre is gondolt, és számukra is érdemben használhatóvá tette az Apple Watch-ot. Külön vállveregetés jár azért a vállalatnak, hogy a kerekesszékben ülőknek a hosszú passzív időszak után nem azt mondja az óra, hogy ideje felállni kicsit – hiszen ez elég taplón hangzik még akkor is, ha tudjuk, hogy senki nem akar megbántani az az ártatlan karóra –, hanem azt, hogy eljött a gurulás ideje.

Zárásul pedig még egy fontos dologra ki kell térnünk, ez pedig az SOS funkció. Az Apple Watch képes segélyhívást indítani, amire talán nincs szükség minden nap, de ha egy-két vészhelyzetben jó szolgálatot tesz, és esetleg életet ment ez az újítás, akkor már megérte a fejlesztést. Az SOS opciót könnyen és gyorsan, az oldalsó gomb hosszú megnyomásával lehet előcsalogatni bármikor.

A watchOS 3.0 a fejlesztők számára már a WWDC 2016 ideje alatt elérhetővé válik, így azok, akik nem szeretnének hónapokig tűkön ülni (vagy valóban programozók), a megfelelő regisztrációt követően telepíthetik az okosórájukra az újdonságot. A végleges verzió elkészülése őszre várható, előre láthatólag a következő iOS-sel egyidejűleg fog a watchOS 3 is debütálni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward