WWDC 2015: Megérkezett az iOS 9 és a watchOS 2

Az Apple bemutatta a legfrissebb iOS-t, aminél nagy figyelmet kapott a Siri és a térkép, illetve megjelent az osztott nézet. Bemutatkozott a watchOS 2 is.

WWDC 2015: Megérkezett az iOS 9 és a watchOS 2

Az Apple 26. alkalommal rendezi meg a WWDC-t (Worldwide Developers Conference), ahova elsősorban a fejlesztőket várják, azonban felhasználók ezrei is figyelemmel követik az előadásokat online. Az ötnapos rendezvény helyszínéül ezúttal is a San Franciscó-i Moscone központ szolgál, ahol az Apple és a Google szinte egymást váltva tartja a rendezvényeit.

Az iOS 9 esetében a legnagyobb változáson a keresés és a Siri esett át. A digitális asszisztens okosabb és pontosabb lett az eddigi verziónál, már proaktívként mutatták be, ami azt jelenti, hogy kontextuálisan is működni fog, mint a Google Now. Az Apple elmondása alapján Siri 40 százalékkal kevesebb hibát vét majd a szavak értelmezésekor, így elvileg már csak 5 százalékos hibarátával kell számolni, ami valóban szép teljesítmény. A szolgáltatás egy új felhasználói felülettel fogadja majd a felhasználókat. Az asszisztens sok új utasítással lett ellátva, például már szélesebb körben támogatja az emlékeztetőket, amik nem csak időpontokhoz, hanem helyszínekhez is igazodhatnak. És ugyanez igaz a keresésekre is, tehát a készülék figyelembe veszi a találatok listázásakor, hogy éppen hol tartózkodik a felhasználó. A fejlesztők egy külön API-t is kaptak az új keresőhöz, így a jövőben az egyes alkalmazások adatai is kutathatók lehetnek a rendszer keresőjén keresztül. A találatok kis kártyaszerű felületeken fognak megjelenni. Az új Siri és a kereső együttesen elég komoly előrelépést nyújthatnak a felhasználói élmény tekintetében. A Sirivel egyébként továbbra is az a legnagyobb gond számunkra, hogy magyarul nem ért, illetve nem beszél, tehát mindezekből az újításokból a hazai felhasználók nem sokat érzékelnek majd.

Az Apple-nél eléggé megkérdőjelezhető lett a tavalyi incidensek után a személyes adatok biztonsága. Nos, a vállalat az iOS 9-cel megpróbálja visszaszerezni a felhasználók bizalmát, sok gondot fordítottak benne adataink védelmére. Ismeretlenek semmihez nem férhetnek majd hozzá, a tervek szerint a felhasználók magabiztosan kézben tarthatják majd az irányítást.

Az Apple Pay beindulása nem volt akadályoktól és problémáktól mentes, azonban mostanra jól működik a hálózat, így a vállalat elkezdhet a terjeszkedésre koncentrálni. A cél, hogy minél több kereskedő csatlakozzon a Pay zászlaja alá, és minél szélesebb körben lehessen a jövőben használni fizetéskor ezt a szolgáltatást. Az Pay működni fog a különböző alkalmazásokkal is, és a következő hónapban szeretnék elérni, hogy már egy millió támogatott fizetési pont legyen. Az Apple Pay ráadásul hamarosan az Egyesült Királyságot is meghódítja, tehát ilyen téren is van előrelépés. Angliában nyolc bankkal indít az Apple júliusban. Új lehetőség itt, hogy a Pay már a hűségkártyák adatait is képes lesz tárolni, így ezt sem kell magánál tartania a felhasználónak. A Passbook új néven folytatja, az iOS 9 esetében már Walletként kell keresni ezt az alkalmazást.

Az iOS 9-ben sokkal fejlettebb lesz a jegyzetek kezelése, több a formázási lehetőség, ezáltal már olyan, minta egy kompakt szövegszerkesztővel lenne dolga az embereknek. Ezek a jegyzetek könnyen menedzselhetőek lesznek Mac gépekről is, mert szinkronizálódnak az iCloudon keresztül minden eszközön. Újdonság a News applikáció, ami pontosan azt a célt fogja szolgálni, amire a neve is utal, tehát a hírolvasást könnyíti majd meg. A News egyszerre több forrásból fogja összevonni a tartalmakat, és könnyen emészthető formában tálalja a legfrissebb történéseket. A News az Egyesült Államokban, Angliában és Ausztráliában kezdi a karrierjét.

Komoly változáson esett át az Apple térképprogramja. A Maps mostantól már mutatni fogja a tömegközlekedési eszközöket, beleértve a metróvonalakat is. Ez a képesség elsősorban a nagyobb városokban élő felhasználók mindennapjait teheti könnyebbé, de azoknak is nagyon jól fog jönni, akik csak átutazóban vannak, és így nem is igazán ismerik a menetrendeket, közlekedési vonalakat. A navigáció megállóról, megállóra halad, és természetesen gyalogosan is kiválóan működik majd. Itt némi visszacsatolás is van a Sirihez, ugyanis a hangalapú digitális asszisztens is fejben fogja tartani a forgalmi adatokat, sőt mi több, az Apple Pay-jel is van kapcsolat, ugyanis a közeli Pay által támogatott pontok is felbukkannak a térképen. Ez a lehetőség Amerikában, néhány európai országban és több kínai nagyvárosban fog először elindulni.

Bemutatkozott a Quicktype billentyűzet, amiben az az igazán érdekes, hogy kétujjas gesztusok végezhetőek majd a felületén. Ezek a manőverek nagyban megkönnyítik majd például a szövegszerkesztést, így lehet gyorsan kiválasztani, másolni és beilleszteni különböző szövegrészeket. Érdekesség, hogy a fizikai gombsorok jobb támogatást kapnak az iOS 9-től, így megjelenhetnek ezeken a gyorsbillentyűk, amikkel pillanatok alatt lehet majd például az egyik alkalmazásból a másikba ugrani.

Az iPadeken több újítás is történt a grafikus felületet figyelembe véve. Az első dolog, hogy megváltozott az alkalmazásváltó felület, egymásra csúsztatva futnak már az appok sorban. A nagy felületet az iOS 9 esetében már kényelmesebben használhatják ki a készüléktulajdonosok, ugyanis megjelent az osztott nézet. Az iPadek képernyőjén már egyszerre két applikáció is elől lehet, és a felhasználó magának állíthatja, be, hogy melyik programnak mekkora terület jusson. Ennek két szintje van, a Slide Over és a Split View. Az előbbinél csak beugrik a másodlagos program, és az inaktív oldal mindig elsötétedik, míg az utóbbinál „egyenrangúak” a felek. A Slide Over az iPad Air-től és az iPad Mini 2-től támogatott, a Split View pedig csakis az iPad Air 2 esetében lesz használható (a többi gépnél a memória mérete lehet a korlát).

Az új iOS-nél az Apple nem feledkezett meg a sebességet és az üzemidőt érintő fejlesztésekről sem. A Metal grafikus API jobb kihasználásával a GPU nagyobb szerepet vállal a megjelenítésben, és ez 1,6-szoros gyorsulást eredményez, miközben a CPU kevésbé van terhelve. Sok konkrétumról a fogyasztáscsökkenés tekintetben nem kaptunk információt, de állítólag egy órával hosszabb ideig bírják majd a strapát az iPhone-ok folyamatos használat mellett. És akad egy új alacsony fogyasztású mód is, ami vélhetően akkor fog életbe lépni, ha merülni kezd az adott szerkezet; ezzel három órát lehet még nyerni.

A HealthKitről nem sok szó esett, de azt elárulták, hogy ez is kapott egy kisebb frissítést, és új mértékegységekkel bővült ebből kifolyólag. Hasonló a helyzet a HomeKittel is, aminél elmondták, hogy ettől kezdve már támogatja az „okos” lakásbiztonsági kiegészítőket is, például a különböző füstérzékelőket és szén-monoxid-érzékelőket. A CarPlay pedig szélesebb alkalmazástámogatással támad. Végül még itt arról is beszámolt az Apple, hogy érkezik a Swift programnyelv második „kiadása”. Ennél sok moduloptimalizációval lehet számolni, és több protokollkiterjesztést ismer, de nem ezek teszik igazán érdekessé: az új Swift nyílt lesz.

Az iOS 9 frissítés OTA fog érkezni, és arra érdemes lesz odafigyelni minden esetben, hogy megfelelő legyen a töltöttségi szint és a sávszélesség, ugyanis nem egy kicsi csomagról beszélhetünk. Az új rendszerhez 1,3 GB-nyi szabad hely szükségeltetik – az iOS 8-nál még 4,8 GB volt ez, ami fennakadásokat is okozott. A béta állapotban levő rendszert a fejlesztők mától tehetik próbára, másoknak viszont júliusig várniuk kell erre a lehetőségre, a publikus béta ugyanis csak ekkor érkezik.

Az Apple természetesen a Watch-ra is nagy figyelmet fordított. „Megszületett” a watchOS, illetve egészen pontosan a watchOS 2, és vele együtt befutott az új szoftverfejlesztői csomag (SDK). Ez új funkciókat és nagyobb szabadságot hoz a felhasználóknak és a programozóknak egyaránt. A jelenlegi appok nagyon függnek az iPhone-tól, és ezen most változtatni kíván az Apple, jöhetnek azok az alkalmazások, amelyek natívan futnak az okosórákon. Ilyen lesz például már az fitnesz app, ahol ismét előkerült a Siri, mégpedig azért, mert az elmentett edzések adatai között is tud majd keresni az asszisztens. A fejlesztők használatba vehetik majd a hardver szinte minden elemét (Wi-Fi, Taptic Engine, szenzorok), ami nagyon jó hír.

Az Apple Watch-on már egyedi háttérképeket lehet majd beállítani, és a fejlesztők olyan applikációkat építhetnek, amelyek képesek más programoktól adatokat beszerezni a lehető legjobb működés érdekében. Megjelent a Time Travel funkció, ami lényegében képes lesz megmutatni a következő és a már elmúlt eseményeket időrendben, így például a naptári bejegyzéseket. Újdonság a Nightstand mód is, ennek az aktiválódásakor a kijelző egy „sötétbarát”, éjszakai grafikus felületet vesz fel. Az Apple abból indult itt ki, hogy a legtöbb Watch tulajdonos este tölti az óráját, így ez akkor lép életbe, mikor töltőre csatlakoztatják az eszközt – innen a név is, ami annyit tesz magyarul, hogy éjjeliszekrény.

A watchOS 2 megjelenésétől kezdve már az óra felületéről is lehet majd válaszolni az üzenetekre, sőt mi több, csoportokat is lehet létrehozni, és így akár egyszerre több embernek is lehet üzenetet küldeni. Az operációs rendszer támogatni fogja a HomeKitet, a Walletet és a közlekedési információk is megjelennek majd az apró kijelzőn. Érdekesség itt még a Facetime Audio, ami lehetővé teszi a telefonálást is az óráról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward