Windows Azure: fellegekben a Microsoft

Windows Azure: fellegekben a Microsoft

A felhő-számítástechnika, azaz a cloud computing lényege, hogy a felhasználók olyan programokkal és fájlokkal dolgoznak, amelyek nem az ő számítógépükön vagy szerverükön, hanem távoli kiszolgálókon, egy megahoszter - jelen esetben a világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft - adatközpontjaiban találhatók. A számítástechnikában már régóta jelen van ez a megközelítési mód - jó példa erre a Microsoft ingyenes, böngészőből elérhető levelezője, a korábban Hotmail néven közismert Live Mail -, de igazán "divatossá" csak az utóbbi években vált. A felhő-számítástechnikának kétségtelenül számos előnye van (lásd táblázat), ám az esetleges hátrányokra épp a napokban mutatott rá a BSA friss tanulmánya (lásd keretes).

Habár a szolgáltatás hivatalosan még csak most jelenik meg Magyarországon, a Microsoft már számos partnerét sikerrel győzte meg a Windows Azure bevezetéséről. Dallos István, az alexandra.hu informatikai vezetője elmondta, internetes áruházukat, az Alexandra Online-t kibővített szolgáltatásokkal szeretnék vásárlóik számára még vonzóbbá tenni. "Ezek fejlesztéséhez és üzembe helyezéséhez a Windows Azure platformot választottuk. A tervezett indulás 2010 szeptembere-októbere. Az Alexandra Magyarország legnagyobb könyvterjesztője és kiadója. Országszerte félszáz településen több mint 80 üzlettel, valamint online-áruházzal várja a könyv-, cd- és dvd-vásárlókat" - tette hozzá Kehl Dóra, az alexandra.hu Kft. marketingvezetője.

"A DIWICON SIMSIM rendszer távleolvasó eszközei fogyasztási adatokat gyűjtenek a közüzemi - gáz, víz, áram - ellátó rendszerek mérőóráiról és a társaságunk által fejlesztett alacsony fogyasztású Zig-C rádiós infrastruktúrán továbbítják ezeket. A kapott információkból számlázási adatokat, profilokat számol a rendszer, továbbá fogyasztási mérleggel segíti az infrastruktúra-hibák és a szabotázsok felderítését, ezáltal csökkenti a jelentős veszteségeket" - mutatta be a SIMSIM terméket Szakács Ferenc, a CASON Mérnöki Zrt. elnök-vezérigazgatója. Mint elmondta, cégük fő célja a globális terjeszkedés, rendszereik pedig már ma is nagy földrajzi kiterjedésű területeken működnek, ezért nagyon hasznos számukra, hogy a Windows Azure egy elosztott platform, bárhol gyorsan és gazdaságosan tudnak szolgáltatni a segítségével.

A Windows Azure platform nemcsak a felhasználók számára tartogat előnyöket. Rugalmas környezetet kínál a fejlesztőknek a felhőben működő alkalmazások és szolgáltatások létrehozásához, helyi és távoli futtatásához és teszteléséhez. Támogatja a Microsoft .NET keretrendszerre épülő, valamint a PHP és Java alapú fejlesztést, és egyszerűen rendszerbe állítható az aktuálisan használt környezettel párhuzamosan.

"A közösségi weboldalak és az okos telefonok korában az agilis szoftverfejlesztésé a jövő, az ügyfelek pedig azt várják a Microsofttól, hogy ezt mind a fejlesztőeszközök, mind pedig az alkalmazásplatformok tekintetében támogassa" - mondta el Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország főmérnöke. "Amikor felmerül egy új, a vállalatnak versenyelőnyt biztosító alkalmazás kifejlesztésének igénye, a piacra kerüléshez szükséges idő gyakran meghatározó fontosságú. A Windows Azure-ral kihagyható az az időigényes és költséges lépés, amikor megrendeljük és az adatközpontban üzembe helyezzük az új szolgáltatás kiszolgálását végző gépeket. A szoftvert a saját munkaállomásunkon, a felhő helyi változatán fejlesztjük és teszteljük, és amikor elkészült, publikáljuk a Windows Azure-ba. Ha ideiglenesen nő a terhelés, néhány perc alatt megsokszorozhatjuk az ügyfeleket kiszolgáló szerverpéldányok számát, a roham elmúltával pedig csökkentjük, miközben a fizetés mindig a felhasznált erőforrások után történik."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward