Windows 8.1 alatt visszatér a Start menü

Persze az új Start menüt egy kissé átszabják, hogy illeszkedjen a Windows 8.1 dizájnjához, de érkezésének így is nagyon sokan fognak örülni.

Windows 8.1 alatt visszatér a Start menü

A Windows 8-ban eltűnt a Windows 95 óta jelen lévő Start menü, ami sok felhasználónál kiverte a biztosítékot. Idővel megérkeztek a Start menüt helyettesítő, harmadik fél által készített alkalmazások is, és volt rá példa, hogy ilyeneket még egy nagy cég is előre telepítsen a gépeire (Lenovo). A Windows 8.1 esetében a Microsoft egy Start gombot már elhelyezett a bal alsó sarokban, igaz, ez csak a csempés felhasználói kezelőfelületet hozza elő, nem a klasszikus Start menüt.

Úgy tűnik, a Microsoft illetékesei belátták, jobb ha engednek a kéréseknek, és nem kötik az ebet a karóhoz Start menü témában, mert így messze nem fogy olyan mértékben az új operációs rendszer, ahogy kéne. Éppen ezért a San Fraciscóban zajló BUILD Konferencián a vállalat operációs rendszerekért felelős részlegének feje, Terry Myerson bejelentette, a Start menü visszatér a Windowsba.

A Start menüt egy frissítés keretén belül kapják vissza a Windows 8.1 felhasználók, de hogy erre pontosan mikor kerül sor, arról nem érkezett információ. A jelek szerint az új Start menü a megszokottól eltérő dizájnt kap: ide is becsempészik majd a csempéket a Microsoft szakemberei.

A Start menü visszatérésének bejelentése mellett arról is szó esett, hogy érkeznek az univerzális alkalmazások. Hogy ez mit jelent? Dióhéjban annyit, hogy a fejlesztők írhatnak majd olyan alkalmazásokat, amelyek nem csak Windows 8.1, hanem Windows Phone 8.1 és Xbox One alatt is futtathatóak. Persze az egyes alkalmazások az adott platformnak megfelelő felhasználói élményt kell, hogy nyújtsák, így némi különbség lesz közöttük, de az egyes platformokhoz az eredeti programkód túlnyomó többségét fel lehet majd használni, ami jelentősen megkönnyíti a munkát.

A fentiek beleillenek abba a képbe, amit az elmúlt hónap folyamán, a GDC alkalmával már felvázolt a cég. Akkoriban kiderült, hogy a Direct3D 12-ben rejlő lehetőségek a Windows mellett Windows Phone és Xbox One alatt is kiaknázhatóak lesznek. Arról nem esett szó, hogy az említett univerzális alkalmazások pontosan milyen appok lesznek, de könnyen lehet, hogy 3D-s játékokról van szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward