Windows 10: Jöhetnek az Androidra és az iOS-re írt appok

Igaz nem közvetlenül tudja majd ezeket a programokat futtatni a Windows, de a portolás pofonegyszerű lesz.

Windows 10: Jöhetnek az Androidra és az iOS-re írt appok

A Microsoft a Windows 10 esetében különösen nagy hangsúlyt fektetett a keresztplatformos fejlesztésekre, és úgy fest, hogy nem csak a mobilos és az asztali gépek közötti átjárást akarják megoldani, hanem sokkal komolyabb céljaik vannak. A BUILD konferencián bejelentették, hogy az Androidra és az iOS-re szabott programok is futni fognak Windows 10-en.

A történet persze – egyelőre legalábbis – nem ennyire egyszerű. Az említett operációs rendszerekre írt programok nem telepíthetők simán egy Windows 10-es készülékre, szóval a jövőben is csak azokat az appokat kezelik a Windows 10-es eszközök, amik a saját rendszerükre lettek elkészítve, azonban a redmondiak jelentősen megkönnyítették a portolást. A Microsoft minden erejével azon van, hogy a konkurens mobilplatformok fejlesztőinek elcsavarja a fejét, ezt pedig úgy szeretnék megtenni, hogy olyan eszközöket és szakmai segítséget kínálnak, amelyekkel villámgyorsan meg lehet oldani az alkalmazások átalakítást úgy, hogy azok kompatibilisek legyenek a Windows 10-zel is. Így szerintük mindenki jól jár, hiszen minimális energiaráfordítást követően a fejlesztő terméke szélesebb körben válik elérhetővé, mintha teszem azt, csak az iOS-re korlátozódna.

A Microsoft két külön projekt keretében dolgozik ezen a fejlesztésen. Az Androiddal kapcsolatos dolgok Astoriaként futnak, az iOS-es portolást pedig Islandwood néven vezette fel. Az Islandwood lényegében egy olyan szoftverfejlesztői csomagot takar (SDK), amivel a már meglévő applikációt úgy lehet átalakítani a Visual Studio segítségével, hogy még a különböző grafikus felületi elemek is a helyükön maradnak. Egy matematikai alapú játékkal meg is mutatta ezt a Microsoft, aminek gyakorlatilag a kamerák kereszttüzében készítették el a fordítását, és a végeredmény pontosan olyan jól működött Windowson, mint korábban az Apple iPaden. Itt fontos megjegyezni, hogy csak az iOS 7-nél bevezetett Objective C nyelv támogatott az Islandwood által. Állítólag a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Candy Crush Saga is úgy emelhető át Windows 10-re, hogy a forráskód java érintetlen marad.

Az androidos programok átemelését könnyítő Astoria csomag esetében is kötött a programnyelv, itt azok az applikációk támogatottak kezdetben, amelyek Java vagy C++ alapúak. Az Androidra írt appok futtatását a Microsoft úgy oldotta meg, hogy készített egy „Android alrendszert”, amivel nagyon egyszerűen lehet megoldani a portolást. A vállalat korábban próbálta már megoldani az emulálást, de az mindig nagy teljesítményvesztéssel járt; mostanra ez a probléma elhárulni látszik, azonban azt továbbra is meg kell oldani, hogy a beépített Google Play szolgáltatások (pl. Maps) ne okozzanak gondot. Az Astoriát is megmutatták a BUILD keretében, így mindenki láthatta, hogy valóban működő dologról beszélnek. Az eredetileg Androidra készített Choice Hotels alkalmazást mutatták be, amint az Windows 10-en futott. A program nem működött teljesen hibátlanul, de összességében meggyőzően tálalta ezt az újítást is a Microsoft.

A redmondiak eddig mindhiába próbálkoztak a Windows Phone-t vonzóbbá tenni a fejlesztők szemében, azok nem sok érdeklődést mutattak a mobilos platform felé. Ez persze teljesen érthető is, hiszen a Windows piaci részesedése az okostelefonok tekintetében még most is olyannyira csekély, hogy teljesen eltörpül az Android és az iOS mellett. A programozók nagyjából a piac 90-95 százalékát le tudják fedni, ha ezt a két platformot megfelelően támogatják. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a Microsoft ezúttal igyekezett más oldalról megközelíteni a platformkérdést, és azzal csábítja a fejlesztőket a portolásra, hogy egyszerűen és gyorsan használható fejlesztőeszközöket ad nekik ehhez.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward