Windows 10 alatt már QR kóddal jön a kékhalál

Az újítás elsőre nagyon ötletesnek és hasznosnak tűnik, de az ördög most is a részletekben rejlik: a QR kód segítségével adatlopás és vírus letöltés is megoldható.

Windows 10 alatt már QR kóddal jön a kékhalál

A Microsoft idén nyáron egy újabb nagy frissítőcsomagot tesz elérhetővé a Windows 10-hez, így a legmodernebb Windows funkcionalitása még tovább bővülhet, ahogy arról korábban már beszámoltunk.

Egy érkező újítás már a legfrissebb, 14316-os Preview Buildben elérhetővé is vált a Windows Insider Programban résztvevő tesztelők számára, ami nem más, mint egy új kékhalál ablak. Az új BSOD Screen a szokásos információkon, illetve hibakódon kívül ezentúl kreatív módon egy QR kódot is tartalmaz majd, ami segíti a hiba okának feltárását. A QR kód beolvasásával könnyedén és gyorsan eljuthatunk majd a tudásbázisban található cikkhez, ami felsorolja a lehetséges okokat, illetve a lehetséges megoldásaikat is, így nem feltétlenül kell hibakóddal bajlódni.

Az esetek egy részében erre amúgy sincs mód, ha az egyetlen elérhető PC mondja be az unalmast – a többség ekkor úgyis mobileszköz után nyúl, már ha tud. Aki inkább a hibakódot részesíti előnyben, ezentúl a könnyen megjegyezhető windows.com/stopcode weboldalt keresheti fel, ahol a hibakód megadása után ugyancsak részletes tájékoztatást, illetve hibajavítási javaslatot kaphat.

Utóbbi, azaz a kódmegadásos módszer már csak biztonsági okokból is jobbnak tűnik, hisz egy QR kódról puszta ránézéssel lehetetlen eldönteni, hogy veszélyes-e. Ahogy arra a The Register rávilágít, a QR kódot alkalmazó BSOD Screen támadási felület lehet, amit a kártékony kódok és a zsarolóvírusok készítői különböző aljas dolgokra használhatnak fel – személyes adatokat lophatnak, de akár kártékony kód telepítését is elvégezhetik egy esetleges biztonsági résen keresztül.

Reméljük, az újítással csak nagyon kevesen találkoznak majd az elkövetkező hónapok folyamán – ez ugyanis azt jelentené, hogy a Windows 10 nagyon stabil, meghibásodásra egyáltalán nem hajlamos. Személyes tapasztalataink alapján egyébként tényleg stabil az új operációs rendszer – kékhalállal eddig még nagyon kevés alkalommal találkoztunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward