Vírushíradó a Kaspersky-től: nagyon fontos a frissítés!

A Kaspersky Lab kiadta legújabb jelentését „A szoftversérülékenységek fenyegetettségi szintjeiről” címmel, miután elemzéseik során az elmúlt évben több gyakori biztonsági hibát is találtak.

Vírushíradó a Kaspersky-től: nagyon fontos a frissítés!

A felhő-alapú Kaspersky Security Network segítségével a Kaspersky Lab szakemberei több mint 132 millió sérülékenységet tártak fel, több mint 11 millió asztali számítógépen. Ez a szám a pontosan azt mutatja, hogy felhasználóként átlagosan 12 veszélyes biztonsági rés található a számítógépeken.

2012-ben több mint 800 egyedi sebezhetőséget azonosítottak. Azonban csak nyolc különböző sebezhetőséget találtak a széles körben elterjed exploit csomagok közül, amelyeket szívesen használtak a kiberbűnözők. Ezen programok, ahol a nyolc típusú sérülékenységet találták a következők voltak: ötöt az Oracle Java programban, kettőt Adobe Flash Playerben és végül egyet az Adobe Readerben. Ez a szám nem tűnik soknak, de nem szabad elfelejtenünk ennek ellenére ez több mint egy „eszköz a betöréshez” mivel a csalók akár hozzáférhetnek az összes személyes adatainkhoz is és ez veszélyes kiberkémkedéshez is vezethet, esetleg kulcsfontosságú ipari és kormányzati szervek adatlopásaihoz.

Csakúgy, mint ahogy már kiemeltük a legveszélyesebb biztonsági réseket a Kaspersky Lab kutatása azt is értékeli, hogy a lelkes felhasználók frissítik-e egyáltalán szoftvereiket, ha azoknak elérhetővé válik a legújabb verziója. A felhasználók többsége a népszerű programok régebbi verzióit használja, amelynek kockázata tovább veszélyezteti a személyes adatok védelmét és a vállalati infrastruktúrát.

A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy a felhasználók a szoftver megjelenése után körülbelül hat hét elteltével hajlandóak váltani egy újabb és biztonságosabb verzióra. A Java legújabb verzióját - ami 2012 szeptemberében jelent meg – a felhasználók mindössze 28 százaléka frissítette azonnal. A további 70 százalék hagyta számítógépén a program sebezhető és veszélyes verzióját. Az Adobe Flash Player már elavult 2010-es verziójának biztonsági réseit ugyancsak könnyen kihasználták a kiberbűnözők, amelyet csak a felhasználók kicsit több mint 10 százaléka frissített 2012-ben. További rést fedeztek fel 2011 decemberében az Adobe Reader előző verziójában, amelyet a felhasználók több mint 13 százalékánál meg is találtak.

A szoftverek sérülékenységei nyilvánvaló és világos veszélyt jelentenek mind a fogyasztók, mind pedig a vállalkozások számára. Az ilyen típusú kockázatok enyhítésére több lehetőség is van: használhatunk antivírus megoldásokat és különböző védelmi technológiákat (tűzfalakat például).

A Kaspersky System Management megkeresi a munkaállomások sebezhetőségeit és analizálja az operációs rendszert, valamint a harmadik féltől származó szoftvereket, amelyek segítségével egyedi elemzéseket készít. Ezeket az adatokat eltárolja egy egyedi sebezhetőségi adatbázisba (Secunia és Microsoft Windows Update adatbázis). Ezek az adatok a későbbiekben bármilyen biztonsági rést észlelnek, amit elküldenek a rendszergazdának, aki akár távolról is képes frissítéseket és a szükséges telepítéseket végrehajtani a veszélyeztetett számítógépen.

„Amint azt a kutatás is feltárja, a javítások és a biztonsági kiskapuk felfedezése után nem elég már az általános védelem. A frissítési mechanizmusok hiánya a felhasználók millióit veszélyeztetik, például azokat, akik Java, Adobe Flash vagy Adobe Reader felhasználók. Ez, valamint az egész sorozat egy kritikus sebezhetőséget talált 2012 és 2013-ban a Java különböző verzióiban, amely ismét kiemeli a frissítések szükségességét. A vállalatoknak nagyon komolyan kellene venniük a biztonsági hibák és rések szűrését, mert ezek hiánya vezet a célzott támadásokhoz.” – mondta Vjacseszlav Zakorzhevsk, a Kaspersky Lab biztonságkutató munkatársa.

A kutatásról szóló teljes riport a következő linken érhető el: Securelist.com

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward