Világelső 27 hüvelykes UHD monitor a BenQ műhelyéből

A 27 hüvelykes újdonság ebben a méretkategóriában az első olyan UHD monitor, amely 100%-os sRGB lefedettséget kínál – állítja a gyártója.

Világelső 27 hüvelykes UHD monitor a BenQ műhelyéből

Az asztali monitorok piaca egy ideig eléggé unalmas volt, ám az utóbbi időszakban szerencsére alaposan felpezsdült a piac, ami nagyrészt az UHD, illetve a 4K-s monitoroknak, valamint az extra szélesvásznú megjelenítőknek köszönhető. Az említett kategóriákba sorra érkeznek az újabbnál újabb termékek – most például a BenQ mutatott be egy új, UHD felbontás mellett üzemelő monitort.

A BL2711U 27 hüvelykes képátlójú LCD panelt alkalmaz, ami szerencsére nem TN+Film, hanem AHVA (IPS) alapokon nyugszik. A 27 hüvelykes AHVA panel 3840 x 2160 pixeles natív felbontással rendelkezik és ebben a méretkategóriában a világon elsőként kínál UHD felbontás mellett 100%-os sRGB lefedettséget. A rekorder monitor több, mint egymilliárd színárnyalat megjelenítésére képes, méghozzá 300 cd/m2-es maximális fényerősség, 1000:1 tipikus kontrasztarány és 4 ezredmásodperces GTG válaszidő mellett. A függőleges betekintési szög 178 fokos, csak úgy, ahogy a vízszintes is, de ezt talán már kár is külön kiemelni.

A BL2711U kifejezetten a professzionális piacot veszi célba, ahol mérnököknek, tervezőknek (CAD/CAM), illetve egyéb, professzionális szintű munkát végző felhasználóknak ajánlja a cég. Az újdonság villódzásmentes háttérvilágítást kapott, és a kékfény kibocsátásának intenzitását is több módban képes csökkenteni. E tulajdonságai miatt a BL2711U a szemkímélő monitorok kínálatát gyarapítja.

Extra, hogy a monitor kapott SolidWorks tanúsítványt, plusz speciális háttérvilágítási opcióval is rendelkezik, ami a képtér sötét részeit próbálja hatékonyan kiemelni, ahogy az a lenti ábrán is látható.

A fedélzeten DVI-D, DisplayPort 1.2, HDMI 1.4-es és HDMI 2.0-s videó bemenetek egyaránt találhatóak, amelyekhez természetesen PiP (kép a képben) és PiB (kép a kép mellett) támogatás egyaránt jár. Az új monitor négyportos USB 3.0-s hubbal, valamint két darab 3 wattos beépített hangszóróval is rendelkezik.

A gyári állvánnyal tökéletesen beállítható a kijelző, de VESA támogatást is kapunk, így akár konzolra is felszerelhetjük az újdonságot.

A kijelző magassága 140 milliméteres tartományon belül állítható, de emellett pivot/portré mód is rendelkezésre áll, ami ráadásul automatikusan elforgatja a kijelző tartalmát, ha telepítettük a Display Pivot alkalmazást. Dönthetőség tekintetében -5 és +20 fok közötti mozgástérre számíthatunk, a kijelző elforgatása pedig mindkét irányban 45 fokban lehetséges.

A friss monitor üzem közben 42 wattot fogyaszt, készenléti állapotban azonban 0,5 wattal is beéri. Mivel található rajta áramtalanító kapcsoló is, így a fogyasztás üzemen kívül 0 wattra csökkenthető.

A BenQ BL2711U egyelőre még nem jelent meg kereskedelmi forgalomban, gyártója pedig nem árulta el az árát, de abból kiindulva, hogy a világ első olyan 27 hüvelykes AHVA alapú UHD megjelenítőjével van dolgunk, amely 100%-os sRGB lefedettséget kínál, könnyen elképzelhető, hogy árcéduláját vastag ceruzával írják majd meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward