Veszélyben a Mac-ek: 600 000 konfigurációt érint a fertőzés

Veszélyben a Mac-ek: 600 000 konfigurációt érint a fertőzés

Népszerű kijelentés, hogy „a Mac konfigurációkat nem bántják a vírusok és az egyéb rosszindulatú kódok, ilyesmitől csak azoknak a PC-seknek kell félniük, akik Windows-t használnak”. Hogy ez a kijelentés mennyire nincs így, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy eddig nagyjából 600 000 Mac konfigurációt fertőzött meg egy JavaScript alapú trójai program.

A neves orosz biztonságtechnikai cég, a Dr. Web tegnap adta hírül, hogy a Mac-eseknek van némi félnivalójuk, ugyanis egy új trójai vadászik rájuk, ami elég gyorsan terjed. A szóban forgó trójai a BackDoor.Flashback.39 nevet kapta és webböngészőn keresztül lehet begyűjteni, méghozzá úgy, hogy egy fertőzött weboldalról a felhasználót a rendszer egy hamis weboldalra irányítja, ahol egy JavaScript kód lefutása után az adott konfigurációra kerül a trójai. A kártékony kód egy Java-applet formájában fertőz. Ahogy az a fenti térképen is látszik, főleg az angol nyelvet használó térségekben terjed hatékonyabban a trójai: a legkomolyabb veszély az Amerikai Egyesült Államokat érinti, de Kanada és az Egyesült Királyság is dobogós ebben a tekintetben. A kártékony kód sikeres fertőzés esetén a webböngészőben megjelenő egyes weboldalak tartalmát módosítja.

Természetesen a macesek nem maradnak segítség nélkül. Az Apple már a Software update rendszeren keresztül elérhetővé tett egy automatikus frissítést, ami orvosolja a problémát. Az F-Secure arra is módot ad, hogy a macesek ellenőrizzék, fertőzött-e a rendszerük, és ha igen, akkor a weboldalon található információk alapján megszabadulhatnak a kellemetlen "látogatótól".

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward