Ventilátor és szivattyú nélküli Raijintek folyadékhűtő

A Raijintek "találmányában" speciális folyadék kering, méghozzá szivattyú nélkül, de a hőleadó radiátorra sem feltétlenül szükséges ventilátor, így teljes a csend.

Ventilátor és szivattyú nélküli Raijintek folyadékhűtő

A Raijintek a Computexen bemutatott egy különleges folyadékhűtő szettet, amelynek legnagyobb előnye, hogy abszolút nincs szüksége szivattyúra, mert a folyadék nélküle is kering, sőt, a hőleadó radiátor sem feltétlenül igényel ventilátort, így teljesen passzívan hűthető az adott konfiguráció. Azért a jól szellőző számítógépházról alighanem így is érdemes gondoskodni.

Az új, legtöbb országban már szabadalmi oltalom alatt álló szett zárt rendszert alkot, a csövekben és a tágulási tartállyal egybeépített hőleadó radiátorban pedig speciális folyadék kering. Ez a folyadék a hőcsövekhez hasonlóan a melegedő komponens hőjétől folyadékból gáz halmazállapotúvá alakul, majd a hőtermelő egységtől eltávolodva ismét lehűl, így a cső falára lecsapódva megint cseppfolyóssá válik.

A keringés a fázisváltás és a felmelegedés okozta feláramlás következtében jön létre. A cseppfolyós hűtőközeg a hőleadó radiátornál lehűlve visszafolyik a processzorra szerelt blokkba, ahol a folyamat újra elkezdődik, így kialakul a körforgás.

A gyakorlatban is működő technológia mögött rengeteg kutatással és fejlesztéssel eltöltött munkaóra húzódik, de a projekt már célegyenesben van, így hamarosan kereskedelmi forgalomban kapható termék formájában is elérhetővé válhat. Arról sajnos nincs hír, hogy a passzív hűtés milyen hatásfokkal üzemel, valamint az is rejtély, hogy milyen üzemi hőfokon tart egy teljesen átlagos, tuningtól mentes középkategóriás processzort. Reméljük, rövidesen ez is kiderül.

A teljes kép érdekében azért feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy két éve a SilverStone is bemutatott már egy hasonló, szivattyú nélkül működő folyadékhűtő rendszert, amely a TD04 típusjelzést viselte, ám az még ma sem kapható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward