Shop menü

VÉGRE MINŐSÉGET VÁLT A WHATSAPP

Nagyobb felbontású felvételek küldésében is partner lesz már a platform, és ez nem merül majd ki a fotókban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Végre minőséget vált a WhatsApp

A WhatsApp annak ellenére, hogy a világ legnagyobb felhasználói bázisával rendelkező csevegő platform, számtalan hiányossággal és korláttal küzd a riválisokhoz képest. Az utóbbi időben a platform fejlesztői igyekeznek ezeket felszámolni, és most is egy régi kereszt ledobásáról számolhatunk be.

Évek óta téma volt az, hogy a WhatsApp nem igazán partner abban, hogy normálisabb minőségben megőrzött felvételeket lehessen rajta megosztani másokkal. Már egy ideje dolgozott a cég azon, hogy ez megváltozzon, és most végre itt a HD fotóküldési opció. A képek nem alapértelmezetten HD minőségben lesznek továbbítva, hanem lesz erre egy kapcsoló a küldés során, és ezzel kell élni, ha az ember azt szeretné, hogy az adott felvétel a lehető legjobb minőségben érkezzen meg a túloldalra. Egy kicsi pipa fogja jelezni, ha sikerült a HD opció aktiválása.

Kicsit szerencsétlenül hangzik egyébként a HD minőségű fotó abból a szempontból, hogy a technológia terén tapasztaltabb felhasználók ebből szinte biztosan az 1280 x 720 képpontra asszociálnak elsőre, de ennél persze lényegesen nagyobb felbontásról beszélhetünk. Eddig az általános formátumú képeknél 1600 x 1200 képpont jelentette a felső plafont, a továbbiakban azonban már 4000 x 3000 képpontos felvételek küldése sem jelent majd gondot a visszajelzések szerint.

Galéria megnyitása

Erőteljes tömörítésen mentek keresztül a képek a felbontás csökkentésével párhuzamosan a normál képküldésnél, ennek köszönhetően lehet majd nagyon látványos az eltérés most a normál és a HD opciók között. Sajnos a WhatsApp csapata egyébként részleteket nem osztott meg annak kapcsán, hogy pontosan milyen különbségek vannak a különböző lehetőségek között.

A normál képküldés továbbra is sok esetben lehet majd elégendő, és ilyenkor az átvitel gyorsabban, gördülékenyebben fog menni, és kisebb szeletet hasít ki a rendelkezésre álló mobiladat keretből, ha ez esetleg limitált. Amennyiben nem fontos a kiemelkedően jó minőség, akkor nem lesz érdemes a HD-t használni a cég szerint. A HD képeknél jelölni fogja a WhatsApp, hogy magasabb felbontású felvételről van szó, ott lesz a kép sarkában a HD jelölés a megnyitás előtt. Ezekbe a fotókba az ember bátran bele is zoomolhat, a fotók apróbb részleteit is jól lehet majd ilyenkor látni.

A Meta arra vonatkozó információval is szolgált, hogy már dolgozik a videók minőségének emelésén. Hamarosan magasabb felbontású mozgóképek küldésének sem lesz már akadálya, de arról egyelőre semmit nem tudunk, hogy ez pontosan milyen formában fog megvalósulni. Remélhetőleg ez is minél hamarabb összejön és legalább Full HD támogatással számolhatunk majd.

Azt is hozzá kell tenni a mostani fejlesztéshez, hogy ugyanolyan folyamaton megy keresztül a nagyobb méretű kép is a küldés során, mint a kisebb, agresszívabban tömörített. Ez pedig azért fontos, mert ez azt jelenti, hogy a végponttól végpontig tartó titkosítás is ugyanúgy biztosított lesz minden esetben, mint eddig. Nem kell majd a biztonság oltárán áldozatot hoznia annak, aki a jobb minőséget választja. A WhatsApp mindig kiemelt prioritásként kezeli az adatvédelmet, emiatt is van az néha, hogy körülményesebb a használata, de a felhasználók biztonsága az első a platformon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére