Végre elrajtolt a Radeon HD 6900-as sorozat

Végre elrajtolt a Radeon HD 6900-as sorozat

Az AMD végre piacra dobta Radeon HD 6900-as sorozatú videokártyáit, ahogy azt két nappal ezelőtt a pletykák már megjósolták. A friss termékek a 40 nm-es csíkszélességgel készülő Cayman GPU köré épülnek, DirectX 11-es támogatással rendelkeznek és a Radeon HD 6950-es és Radeon HD 6970-es típusjelzést viselik. Az újdonságok Eyefinity4 támogatással érkeznek, így négy monitor egyidejű működtetésére is képesek, sőt, a két mini-DisplayPort 1.2-es csatlakozón keresztül akár 6 darab monitor is rákapcsolható egy-egy videokártyára (Daisy-Chain módszer).

Az új videokártyák a korábbinál hatékonyabban működő architektúrával érkeznek és támogatják a PowerTune technológiát, amely az órajelek és a feszültség módosításával próbálja optimális szinten tartani a videokártyák fogyasztását.

Az architektúra tekintetében a legfontosabb változás az, hogy az eddigi 5 ALU-s shaderek helyett áttértek a négy ALU-sra (ezzel bővebben foglalkozunk majd a cikk keretein belül).

 

Mindkét újdonság támogatja a Radeon HD 6800-as sorozat érkezésekor bemutatott MLAA névre keresztelt élsimítási technológiát és mindketten tartalmazzák az UVD 3.0-s videó dekódoló motort. Újítás, hogy a Radeon HD 6900-asok megjelenésével a hardveres DiVX gyorsítás is elérhetővé válik, de nem csak a friss videokártyák esetében, hanem a Radeon HD 6800-as sorozatú termékeknél is. A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges DiVX kodek még ma elérhetővé válik. Az új videokártyák két darab DVI, két darab 1.2-es mini DisplayPort és egy 1.4a típusú HDMI videó kimenettel rendelkeznek.

A rövid bevezető után kezdjük a sort a nagyobbik modellel. A Radeon HD 6970 esetében a 40 nm-es csíkszélességgel készülő Cayman GPU 1536 stream processzort tartalmaz, amelyekhez 96 textúrázó egység tartozik. A GPU 880 MHz-es magórajellel érkezik és 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös memóriachipekhez. A termék 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával rendelkezik, a chipek 5500 MHz-es effektív órajelen ketyegnek, így 176 GB/s-os maximális memória sávszélesség áll rendelkezésre. Az új videokártya TDP-je 250W-os, üresjárati fogyasztása pedig mindössze 20W. A termék stabil működéséhez egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazására van szükség. A Radeon HD 6970 369 dollárba kerül.

A kisebbik újdonság, azaz a Radeon HD 6950-es példány már csak 1408 stream processzorral gazdálkodhat, így a rendelkezésre álló textúrázok száma is kevesebb, egészen pontosan 88 van belőlük. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő Cayman GPU ebben az esetben is 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához, amelynek effektív órajele ezúttal kereken 5 GHz, a maximális memória sávszélesség értéke pedig 160 GB/s. Ez a modell már csak 200W-os TDP-vel rendelkezik, de üresjáratban ugyanúgy 20W-ot fogyaszt, mint a Radeon HD 6970. A Radeon HD 6950-es modell két darab hattűs PCI Esxpress tápcsatlakozó alkalmazását igényli. Az AMD a Radeon HD 6950 esetében 299 dolláros ajánlott végfelhasználói árat állapított meg.

A különböző gyártók kínálatában egyébként kezdenek megjelenni a Radeon HD 6900-as sorozatú videokártyák, így ezeket hamarosan csokorba szedjük egy külön hír keretén belül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward