Shop menü

VÁLTOZÁS: A RAPTOR LAKE BEJELENTÉSÉRE IDŐZÍTHETI A RYZEN 7000-ES PROCESSZOROK RAJTJÁT AZ AMD

Ezzel a lépéssel alighanem egy kis borsot szeretne törni a vállalat az Intel orra alá, már ha igaz az egész, ugyanis mind az eddigi, mind pedig mostani dátum csak pletyka.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Változás: a Raptor Lake bejelentésére időzítheti a RYZEN 7000-es processzorok rajtját az AMD

Az iparági információ-szivárogtatók egy eléggé érdekes hírrel rukkoltak elő a minap, amely alapján úgy tűnik, az AMD változtatott korábbi tervén, ennek hatására a RYZEN 7000-es sorozatú processzorok közel két héttel később kerülhetnek a boltok polcaira, mint ahogy az eddigi pletykák alapján várhattuk. Eleinte arról volt szó, hogy az új processzorok formális rajtjára 2022. augusztus 29-én kerül sor, majd néhány hetet várni kell arra, hogy kereskedelmi forgalomban is megjelenjenek, ugyanis a vállalat 2022. szeptember 15-ére időzítette a tényleges rajtot. Már amennyiben a pletykák pontosak.

Ez a forgatókönyv változott, már ami a kereskedelmi forgalomban történő elérhetőséget illeti, azaz szeptember 15-ről szeptember 27-re tolták el a tényleges rajtot. Hogy miért? Az aktuális információk alapján azért, mert ekkor lehet az Intel következő generációs processzorainak bejelentése. A módosítással az AMD elérheti, hogy az Intel bejelentésén ne szerepeljenek a ZEN 4 alapú processzorok teljesítményadatai a Raptor Lake-S modelleké mellett, valamint arra is lehetősége nyílik, hogy megossza a vásárlók figyelmét a tényleges rajt bejelentésével.

Galéria megnyitása

Hogy ennek mi értelme van, egyáltalán tényleg ez a két ok húzódik-e a háttérben? Erre nincs hivatalos válasz, a további találgatásoknak pedig nincs túl sok értelmük – úgyis rövidesen kiderül, mi az igazság. A RYZEN 7000-es sorozatú processzorok bemutatására változatlanul augusztus végén, akár a GamesCom környékén is sor kerülhet, az új processzorokról készített első független tesztek pedig nem sokkal később meg is jelenhetnek. Ezekből nyilván hiányozni fognak a Raptor Lake-S eredmények a különböző rajtidőpontok miatt. A Raptor Lake-S processzorokról készített tesztekből azonban már minden fontos információ kiderülhet, így az is, mire képesek az újdonságok ZEN 4 alapú riválisaikkal szemben. Feltétlenül érdemes lesz megvárni a nagy összehasonlító teszteket.

Az Intel Raptor Lake-S processzorai egyébként továbbra is LGA-1700-as processzorfoglalatba illeszkednek, UEFI firmware frissítést követően használhatóak lesznek a 600-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokkal is, de a gyártó új, 700-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokat is piacra dob hozzájuk.

Az AMD RYZEN 7000-es sorozatának tagjai ezzel szemben már új platformot igényelnek, hiszen Socket AM4-es helyett Socket AM5-ös processzorfoglalatba illeszkednek, valamint DRR5-ös memória-támogatást is felvonultatnak, a DDR4-es memóriaszabvánnyal azonban szakít ez a generáció, csak az Intelnél marad használatban az új és a régi memóriaszabvány. A DDR5-ös memóriamodulokból egyébként új, AMD EXPO technológiával ellátott példányok is érkeznek, amelyek az AMD platform sajátosságaihoz igazított időzítésekkel gondoskodnak a lehető legjobb teljesítmény eléréséről.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére