Valósággá válnak a Knight Rider-autók?

Egy Stanford-i kutató komolyan vizsgálja, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek annak, ha az ember beszélhet az autójához - és ha az válaszolhat is neki -, mennyivel válhat így biztonságosabbá vezetés, és milyen távlatokat nyithat mindez a hirdetés és a biztosítás terén is.

Valósággá válnak a Knight Rider-autók?

A Gizmodo írása szerint egy Stanford-i kutató komolyan vizsgálja, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek annak, ha az ember beszélhet az autójához - és ha az válaszolhat is neki -, mennyivel válhat így biztonságosabbá vezetés, és milyen távlatokat nyithat mindez a hirdetés és a biztosítás terén is.

A kutató, név szerint Clifford Nass szavaival élve "az autód nagyon sokat tudhat rólad" - így például hogy merre szoktál járni, hogyan (és milyen gyorsan) vezetsz, milyen zenéket hallgatsz, stb. - csupa olyan információ, amelyért súlyos pénzeket fizetnének nem csak a különböző reklámcégek, de a biztosítók is. Ha például a biztosító tudomást szerez róla, hogy XY kuncsaftja mindig száguldozik, vagy épp sokat átkozódik a forgalom miatt, miközben vadul rángatja a kormányt, úgy az ő esetében nyilván indokoltnak látja majd a biztosítási díjak külön emelését.

Ez azonban csak egy mellékvágány; Nass kutatásának fő fókuszát a biztonság és a lélektan adja - vagyis az, hogy a vezető lelkiállapotára és koncentrációs készségére hogyan hat az, ha az autója beszél hozzá. Az eredmények pedig eléggé azt valószínűsítik, hogy valóban hasznos lenne, ha az autóink egyre inkább fel tudnának jönni Michael Knight legendás kocsija, KITT szintjére, és tényleg egyfajta másodpilótaként működhetnének - figyelmeztethetnének például egy váratlanul felbukkanó gyalogosra, vagy lehűthetnék a kedélyeinket, ha túl agresszívan vezetünk.

Hogy csak néhányat említsünk Nass igazán érdekes eredményeiből:

- Az éppen szomorú, lehangolt kedélyállapotú emberek jobban figyelnek és jobban vezetnek, ha az autójuk is hasonlóan melankólikusan viselkedik.

- Ha az autó egyszerű tőmondatokban beszél, azt hajlamosak vagyunk háttérzajként kizárni a tudatunkból, viszont ha hosszabb, összetett mondatokban szólnak hozzánk, arra odafigyelünk.

- Az idősebb vezetők a fiatalabb hangot részesítik előnyben.

- Fontos az is, hogy női vagy férfi hangról van-e szó: a BMW például kénytelen volt visszahívni az 5-ös sorozatú kocsijait, mivel a német férfiak egyáltalán nem figyeltek az autó női hangjára.

- A vezetők jobban odafigyelnek az autóba ágyazott gépre, mint egy, a távolból támogató eszközre.

A tanulságok tehát valóban érdekesek - érdemes lesz megfigyelni a gyakorlatba való átültetésüket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward