Ütős lett az Xperia Z1 kistestvére

A Sony beleadott apait-anyait, és megalkotta a valóban csúcsra törő "minit". Az újdonság Japában lépett színre.

Ütős lett az Xperia Z1 kistestvére

Mióta az okostelefonok java elindult a növekedés útján, azóta egyre több felhasználó fejezi ki panaszát azzal kapcsolatban, hogy hiába szeretnének maguknak beszerezni egy méregdrága csúcsmodellt, egyszerűen lehetetlen küldetésnek tűnik olyan masinára szert tenni, ami egyetlen kézzel is kényelmesen használható minden körülmények között. Ezeknek a vásárlóknak az igényeit szeretnék a vállalatok kielégíteni az úgynevezett minikkel, melyek elvileg a zászlóshajók kicsinyített másai, de a tökéletes konfiguráció mindeddig váratott magára.

A Sony újdonságáról japánban rántották le a leplet, és az eszköz egyelőre az Xperia Z1F névre hallgat. Valószínűleg a világ többi tájára már Xperia Z1 Miniként érkezhet meg, de ez most nem igazán releváns, nézzük inkább mit is kapunk az eszközzel. A Z1F az eddigi miniatűr versenyzőkkel ellentétben, nemcsak a megjelenését tekintve hasonlít a legjobb Xperiára, hanem a belső értékeket figyelembe véve is. A készülék motorterét egy Qualcomm Snapdragon 800 lapka bérelte ki. Ez a chip a négy Krait 400 processzormag működési frekvenciáját legfeljebb 2,2 GHz-ig emeli majd. Ahogy azt már megszokhattuk, a grafikus feladatokat egy Adreno 330 fogja elvégezni – ennek nem sok konkurenciája van a piacon. A SoC mellé csatlakozó rendszermemória kapacitása sem változott, 2 GB-tal gazdálkodhat az Android a mindennapok során. A felhasználók számára ezúttal 16 GB-nyi tárhely áll rendelkezésére alapértelmezetten, és ezt még megtoldhatjuk tetszőleges méretben (maximum 64 GB) microSDXC kártya segítségével.

A Z1F kapcsolati képességeit tekintve mindent kapunk, amire szükségünk lehet. A hálózati modemje 4G LTE támogatással bír, és akár 150 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is képes lehet. Emellett stabil internetkapcsolatot létesíthetünk a kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő WLAN-nal, ami támogatja a DLNA-t és a Wi-Fi Directet is. Van továbbá benne Bluetooth 4.0 ANT+ kiterjesztéssel, NFC chip és GNSS műholdakkal is szót értő GPS vevő. A szabványos microUSB portja MHL támogatású és az USB OTG sem jelent neki gondot, így akár külső adattárolót is csatlakoztathatunk hozzá. A kamerákat tekintve sem szenvedünk hiányt az újításokban. Hátra a minden jóval ellátott, 20,7 megapixeles, 1/2.3 colos BSI CMOS szenzoros főkamera került a G lencserendszerrel megtoldva, előre pedig ismételten egy 2,2 megapixeles egység figyel.

A specifikációjában az egyetlen komoly változás a megjelenítőt érinti, de ez elkerülhetetlen volt, hiszen pont ezzel a céllal jött létre ez a modell. Az előlapot ezúttal egy 4,3 hüvelykes képátlójú panel ékesíti, aminek a felbontása 1280 x 720 pixeles. Arról sajnos nem tudtunk meg semmit, hogy ez IPS technológiás-e, vagy ismét a sokszor vitatott minőségű OptiContrast megoldással állunk majd szemben. A kisebb megjelenítőnek köszönhetően a ház 127 x 65 x 9,4 milliméterre ment össze az eredeti 144 x 74 x 8,5 mm-ről. A súlya 140 gramm lett az Xperia Z1F-nek, így itt is mérhető a fogyás (30 g). Az igazi kérdés persze az, hogy hol helyezkedik ez el a legnagyobb riválisaihoz képest. Nos, a fizikai jellemzőket tekintve a Galaxy S4 Mini valamivel kisebb, a HTC One Mini viszont már nagyobbnak fog érződni. A fentiekkel ellentétben azonban ez por- és cseppálló is, ami ismételten egy komoly pozitívum a neve mellett.

Operációs rendszer tekintetében az Android 4.3-ról továbbra is le kell mondani, de az Android 4.2-vel sincs igazán probléma. A Sony mérnökei pedig minden bizonnyal pótolni fogják a lemaradásukat egy frissítés formájában a későbbiekben. Hivatalosan erről nem esett szó, de remélhetőleg még a hamarosan érkező KitKat 4.4 is elérhető lesz a jövőben a mini Z1 vásárlói számára. A szerkezet energiaellátásáról egy 2300 mAh-s kapacitású, beépített akkumulátor fog gondoskodni. Az üzemideje minden bizonnyal rosszabb lesz, mint az Xperia Z1-é, de a gyári adatai egyelőre nem ismertek. Jó előjel viszont, hogy az átlagosnál egy kicsit jobban bírja a Z1 szuflával, így azért nem kell rosszat sejteni.

A Sony Xperia Z1F csak később fog a boltok polcaira kerülni. Jelen állás szerint Japánban a megjelenésére decemberben, az ünnepi szezonban fognak sort keríteni, a terjeszkedéséről nem szólt a fáma. Az összesen négy színben (Lime, Fekete, Fehér, Pink) tetszelgő okostelefon árával kapcsolatban még csak a sötétben tapogatózhatunk. A vetélytársai 120 ezer forint körül kelletik magukat, ám azok belbecs tekintetében messze elmaradnak a mostani alanyunktól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward