Újabb Tesla P100-as gyorsítókártyákat mutatott be az Nvidia

Az áprilisban bejelentett speciális modell mellé két újabb gyorsítókártya is érkezik, amelyek már PCI Express csatolófelületet használnak.

Újabb Tesla P100-as gyorsítókártyákat mutatott be az Nvidia

Az Nvidia még idén áprilisbanmutatta be különleges Tesla sorozatú gyorsítóját, amely 16 nm-es GP100-as grafikus processzor köré épült és a Tesla P100-as típusjelzést viselte. Ez a modell még egy speciális, úgynevezett mezzanine csatolófelületet használt, amire a nagysebességű NVLink busz miatt volt szükség. Mivel az Nvidia rengeteg olyan potenciális vásárlót célozhat meg az új GPU-val, akiknek nincs szükségük az NVLink adta előnyökre, vagy éppen nem akarnak új konfigurációt építeni a mezzanine csatoló miatt, így két friss Tesla P100-as modell is bemutatkozott, amelyek már PCI Express csatolót használnak.

Ezek a gyorsítókártyák szintén a GP100-as grafikus processzor köré épülnek, ami a fedélzetén található 60 SM tömbből ismét csak 56-ot foghat munkára, viszont az eredeti modelléhez képest csökkentett a GPU Boost átlag-órajelet vethet be: ez 1,48GHz helyett 1,3 GHz-es értéket jelent. A csökkenés hatására az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény 10,6 TFLOP/s-ról 9,3 TFLOP/s-ra csökken, a dupla pontosságú számítási teljesítmény pedig 5,3 TFLOP/s-ról 4,7 TFLOP/s-ra mérséklődik. Hogy erre miért volt szükség? Azért, mert az eredeti Tesla P100-as modell 300 wattos TDP kerettel gazdálkodik, a PCI Express alapú gyorsítókártyáknál pedig 250 watt az általános maximum, azaz a tápellátást és a hűtést is ehhez az értékhez alakítják. Az órajel-csökkentés hatására az új PCI Expess alapú modellek könnyedén beszerelhetőek előző generációs társaik helyére, hiszen ugyanolyan igények mellett működnek, mint elődeik – de jelentősen gyorsabbak. A GPU mindkét PCI Express alapú Tesla P100-as gyorsítókártya esetében az említett órajelen üzemel, de memória terén már vannak különbségek.

A nagyobbik modell továbbra is 16 GB-nyi HBM2-es fedélzeti memóriát kap, ami a szokásos 1,4 GHz-es effektív órajelen ketyeg, négylapkás „csomagolásban”. Ennek megfelelően 720 GB/s-os memória-sávszélesség érhető el, és ECC támogatás is rendelkezésre áll.

A kisebbik példány GPU terén ugyanazt tudja, mint nagytestvére, viszont memória-alrendszer frontján már szerényebb teljesítményt nyújt. Ennél a modellnél már csak 12 GB-nyi HBM2-es fedélzeti memória áll rendelkezésre, amely maximum 540 GB/s-os memória-sávszélesség elérésére képes. Ezzel a modellel a nem teljesen tökéletes GP100-as chipek is értékesíthetőek, amelyek vagy hibás HBM2 lapkával, vagy hibás interposerrel, vagy hibás HBM2 memóriavezérlővel rendelkeznek. Ha a hiba mértéke megengedi, a problémás „alkatrész” letiltásával „csökkentett teljesítményű” modell készíthető, a viszont a hiba mértéke nagyobb, akkor a GPU selejtnek lesz nyilvánítva.

A PCI Express alapú Tesla P100-as gyorsítókártyák várhatóan az év negyedik negyedévében válnak elérhetővé, az azonban még nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward