Újabb gigabírság elé néz a Google

Újabb gigabírság elé néz a Google

A Google az Európai Unióban az elmúlt években kettő nagyobb összegű büntetést is kapott, és friss információk szerint ezzel még nincs vége, jön a harmadik jelentős bírság is. Ezúttal a vállalat a korábbiaktól eltérő ügy miatt részesülhet elmarasztalásban.

A keresőóriás először 2017-ben kapott az Európai Bizottság vizsgálata nyomán egy 2,4 milliárd eurós büntetést, amit azért róttak ki a vállalatra az illetékes döntéshozók, mert úgy találták, hogy a riválisai által üzemeltetett, és a saját vásárlási platformját nem egyenlően kezelte, ezzel pedig akadályozta a piaci versenyt. Majd tavaly 4,34 milliárd eurós megrovásban részesült, mert az Android operációs rendszer esetében visszaélt a monopol helyzetével, és így jogosulatlan előnyhöz jutott a versenytársaival szemben. Ezúttal pedig kiszivárgott információk szerint arra készül az Európai Bizottság, hogy az AdSense miatt szabjon ki hatalmas bírságot a cégre.

A Google legfőbb bevételforrását a reklámok jelentik, éppen ezért nem meglepő, hogy az AdSense szolgáltatás ellen is vizsgált indult, ami egyébként állítólag még 2016-ban vette kezdetét, szóval meglehetősen hosszadalmas folyamatnak a végére kerülhet pont. Állítólag azért kell majd felelnie a vállalatnak, mert a 2006-ban bevezetett „AdSense for Search” mező felhasználási feltételeit úgy alakította, hogy az alkalmazó oldalakon a keresések során a Google hirdetései legyenek előnyben részesítve. 2009-ben lazított ugyan a feltételeken a vállalat, de az a formula sem volt megfelelő, mert 2016-ban az EU felszólítására a korábbi megkötéseket is felszámolta. Ma már nem úgy kezeli a hirdetéseket a Google, ahogy korábban, ugyanakkor a vád szerint tíz éven keresztül folytatott versenyellenes gyakorlatot, és ezért részesülhet büntetésben.

Galéria megnyitása
Margrethe Vestager

Az ügyet információink szerint Margrethe Vestager szeretné végigvinni, aki hamarosan leköszön, de egyébként 2014 óta az Európai Bizottság biztosa, és az ő nevéhez kapcsolódik a Google korábbi kettő büntetése is. A Reuters megkereste mindkét felet az AdSense körüli hírek kapcsán, de az Európai Bizottság és a Google sem kívánta kommentálni a dolgot.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora összeg lehet a bírság. A törvények lehetővé teszik akár az adott vállalat éves globális forgalmának a 10 százalékával egyenértékű megrovást is, ez pedig a Google esetében 13,6 milliárd dollárt jelentene. Ilyen durva büntetéstől valószínűleg nem kell tartania a cégnek, ám nem kizárt, hogy az Európai Bizottság mérlegelni fogja, hogy a vállalat legfőbb bevételi forrását a hirdetések jelentik, és éppen ezért nagyobb büntetést kap majd ebben az ügyben, mint a korábbiakban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap