Shop menü

ÚJABB 5G SEBESSÉGCSÚCS DŐLT MEG, EZÚTTAL A FELTÖLTÉS TEKINTETÉBEN

A Nokia több partnerével együtt hozott össze lenyűgöző sebességet, és a felépített rendszer stabilan tudta tartani a nagy feltöltési tempót.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb 5G sebességcsúcs dőlt meg, ezúttal a feltöltés tekintetében

A hálózati eszközöket gyártó vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél jobb eszközöket hozzanak össze, és ennek az egyik legjobb fokmérője az, hogy különböző teljesítménycsúcsokat felállítva kürtölik a világba, hogy mire képes a termékük. Az 5G esetében mostanra már annyiféle különböző szempontból értek el rekordsebességet, hogy azt összeszámolni is nehéz, de az esetek többségében mindig csak a letöltésről van szó. Éppen ezért már szinte felüdülés, hogy most arról írhatunk, hogy a Nokia több társával együtt, most a feltöltés terén ért el remek eredményt.

Az ágazati szereplők összefogásával egy olyan rendszert sikerült felállítani, melyen keresztül 2,1 Gbps-os sávszélességgel sikerült adatokat feltölteni.

A Nokiát már többször is említettük, de vannak még itt más kulcsszereplők is, akik nélkül ezt nem lehetett volna megvalósítani. Hozzájárult a rekordhoz az Elisa szolgáltató az infrastruktúrájával, valamint a Qualcomm Technologies is a saját fejlesztéseivel. Magabiztos volt a Nokia abban, hogy sikerül majd a csúcsot elérni, éppen ezért élőben, közönség előtt, a Nokia Arena stadionban mutatta meg a rendszere képességét.

Galéria megnyitása

A Tampere-ben található központban érte el korábban a Nokia a 8 Gbps-os letöltési sebességet is az 5G hálózati eszközeivel. És érdekesség annak kapcsán, hogy ugyanúgy az Elisa és a Qualcomm volt a finnek partnere. Szóval egy olyan technológiai együttműködésről van itt szó, ami már egészen komoly múltra tekint vissza az 5G esetén elért eredmények szempontjából.

Visszatérve a friss rekordhoz, a Nokia egy AirScale bázisállomást használt, ami a 26 GHz-es frekvenciasávon üzemelt, tehát a mmWave tartomány meglovagolásával sikerült ezt összehozni. Persze ez nagyjából egyértelmű, hiszen a Sub-6 tartománya az 5G-nek azért közel sem alkalmas arra, hogy valóban meg tudja mutatni a hálózati technológia, hogy mire képes.

Galéria megnyitása

Az Elisa publikus 5G hálózatán keresztül ment az adatátvitel. És egy olyan eszköz volt a küldő szerepében, ami a Qualcomm Snapdragon X65 5G mobil hálózati modemet vonultatta fel. A biztos siker érdekében a chipdizájner bevetette a QTM545 antennamodulját is, ami már egy negyedik generációs fejlesztés, és értelemszerűen a mmWave tartomány kihasználására van optimalizálva.

A Nokia felhasználta a kiemelkedő sávszélesség összehozása érdekében a piacvezető vivő aggregációs eljárását, Erre támaszkodva négy különböző frekvenciasávon tudtak közlekedni az adatok a rekord elérése alatt, ezek egyenként 100 MHz-esek voltak. Tehát semmit nem bíztak a véletlenre az illetékesek, de mivel egy rekord felállítása volt a cél, ez teljesen érhető is a szereplők részéről.

Galéria megnyitása

Kiemelte a vállalat, hogy a Nokia Arena a világon az első olyan stadion volt, amit dedikált 5G mobil hálózattal szereltek fel, méghozzá mmWave támogatást is biztosítva. Azt is hozzátette a cég, hogy a feltöltési teljesítményre sokszor nem szoktak nagy hangsúlyt fektetni, pedig vannak olyan felhasználási területek, amik kifejezetten igényleg a jó feltöltést a megfelelő élmény biztosítása érdekében. A sportrendezvényeknek a közvetítése például ilyen dolog. És a cég szeretné azt elérni, hogy a meccsek alatt az emberek minden gond nélkül tudják az okostelefonjukon keresztül élőben streamelni az eseményeket.

2,1 Gbps-os tempó mellett már 8K Ultra HD anyagot is lehet valós időben több felhasználó irányába továbbítani. De akár 360 fokos kamera felvételeit is lehet streamelni, ha éppen arra lenne igény, így még VR élő közvetítés is kivitelezhető mobileszközökkel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére