Képfeldolgozók párosával állt elő az ARM

A friss ISP-k széles piaci igényeket próbálnak majd lefedni, és aránylag gyorsan felhasználhatóak lesznek.

Képfeldolgozók párosával állt elő az ARM

Az ARM régóta foglalkozik képi jelfeldolgozók tervezésével (is), és a CES alkalmával kettő teljesen új ISP-vel rukkolt elő. A vállalat nem olyan megoldásokra koncentrált most, amiket a csúcskategóriás eszközökben lehet hasznosítani, hanem inkább a sokak számára elérhető megoldásokat veszi célba.

Az ARM Mali-C52 és a Mali-C32 eltérő képességekkel rendelkezik majd, és ennek megfelelően különböző termékekben bukkanhatnak majd fel. A vállalat túl részletesen egyik ISP esetében sem mesélt a specifikációról, de így is több fontos jellemvonást megtudhattunk az újdonságokkal kapcsolatosan. Ezek a fejlesztések az ARM egyedi technológiáit bevetésre küldve nyújtanak majd kiemelkedően jó képminőséget. Az ARM elmondása szerint az ISP-k a feldolgozás során 25 különböző műveletet tudnak végrehajtani annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el a begyűjtött adatokból. A vállalat a több mint kéttucatnyi eljárásból hármat emelt ki, ami hatványozottan fontos: a HDR, a zajszűrés és a színek menedzselése. A Mali-C32 és a Mali-C52 nem egyforma hatékonyságot nyújt majd minden folyamatnál, a zajszűrés esetében például az utóbbi jobb textúrák leképzésére lesz képes, valamint támogatni fogja a 3D színkezelést is. Az ARM továbbá azt is kiemelte, hogy az ISP-ket fel lehet majd használni olyan környezetben (ARM CPU, GPU és Trillium NPU), ahol a gépi tanulás is biztosított lesz, és ilyenkor még jobb eredményt lehet majd elérni például a tárgy- és témafelismerést kihasználva.

Galéria megnyitása

Állítólag a Mali-C52 és a Mali-C32 is egyformán legfeljebb 16 megapixeles szenzorok használatát teszi lehetővé, ugyanakkor azt meg kell említeni, hogy ezt egyedül a Mali-C52 adatlapján tüntette fel mostanáig az ARM. (Ez alapján egyébként a vállalat nem kíván megágyazni az olyan extrém érzékelők bevetésének, mint például a Sony és a Samsung 32 és 48 MPixeles megoldásai.) A cég elmondása alapján másodpercenként 600 millió pixel feldolgozásával lehet már számolni a Mali-C52 esetében. A magasabb számozású egység 60 FPS-es tempót is képes lesz magabiztosan tartani 4K-s felbontás megőrzése mellett. Szóval ezt már viszonylag komoly kamerás eszközökben is fel lehet majd használni.

Galéria megnyitása

Az ARM hivatalos közleményéből kiderült, hogy tisztában van azzal, hogy manapság már a fejlesztéseket egyre gyorsabban kell alkalmaznia a vállalatoknak, éppen ezért mindenben igyekezik segíteni az érdeklődőket a tervezés során. Az újdonságok mellé nyújt szoftveres meghajtókat, előoptimalizálásokat és kalibráló eszközöket is. Az ISP-khez tartozó csomagban biztosított „mankóknak” köszönhetően az ARM szerint jelentősen rövidülhet a fejlesztési idő; és az sem utolsó szempont, hogy így a partnerek valószínűleg a kezdetektől jobban ki tudják majd használni az képfeldolgozókban rejlő lehetőséget.

Hol jelenhetnek meg ezek? Nos, az ARM a Mali-C52 esetében úgy gondolja, hogy ez a jelfeldolgozó majd az akciókamerákban és a drónok fedélzetén fog elsősorban érvényesülni, ezeken a területeken akár a magasabb árkategóriás eszközökben is bevetésre kerülhet majd ez az ISP. A Mali-C32-nél pedig már inkább Dolgok Internetével (IoT) kapcsolatos készülékekkel lehet számolni, biztonsági kameráknak, digitális asszisztensekek, beágyazott rendszereknek (robotikai megoldások) a részévé válhat ez az egység; és mivel ez lesz az olcsóbb, ott kerülhet majd leginkább előtérbe, ahol fontos a költséghatékony felépítés is. Az ARM arról nem beszélt, hogy a Mali-C52 és a Mali-C32 konkrétan mikor és milyen készülékben fog megjelenni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap