Új eszközt ad a privát adatok kezelésére a Google

Sok felhasználó örülhet majd az új lehetőségnek, ami automatikusan fog törölni érzékeny adatokat.

Új eszközt ad a privát adatok kezelésére a Google

A Google annak köszönhetően képes a felhasználói számára igazán kiváló ajánlásokat tenni, hogy rengeteg adatot gyűjt össze és őriz meg akár hosszú éveken keresztül is, ha arra van szükség. Ezt azonban sokan nem nézik jó szemmel, éppen ezért most a vállalat bevezet egy olyan új lehetőséget, ami segíteni fogja a személyes infók védelmét, illetve kordában lehet majd vele tartani a megőrzött adatokat.

A vállalat egy hivatalos blogbejegyzésben adta hírül, hogy a Helyelőzmények (Location History) és az Internetes és alkalmazástevékenységek (Web & App Activity) esetében lehetőség lesz arra, hogy ezeket az adatokat egy meghatározott idő után automatikusan megsemmisítse a rendszer. Így nem lesz nagyon hosszú ideig elmentve minden arra vonatkozóan, hogy merre járt és mit csinált a felhasználó, nem lehet majd évekre visszamenőleg megkeresni, hogy például hol nyaralt. Manuálisan persze eddig is bármikor lehetett törölni a tevékenységeket, de erről valószínűleg a legtöbb felhasználó időnként megfeledkezne akkor is, ha egyébként szeretné ezeket az adatokat üríteni.

Az új beállítási lehetőség még nem elérhető mindenkinél, egyelőre még ezt teszteli a Google. Egyébként a Tevékenységvezérlők szekcióban lehet majd ezeket elérni a Google-fiókon belül. A Helyelőzmények és az Internetes és alkalmazástevékenységek esetében is külön kell majd beállítani az automatikus törlést, a „Choose to delete automatically” opció használatával. A fióktulajdonosoknak kettő választási lehetőséget biztosít a Google, az egyik esetben 3 hónapon túl minden adat törlődni fog az érintett területekről, a másik beállításnál pedig 18 hónap lesz ez az időszak, vagyis 1,5 év. Az előbbit azoknak ajánlja majd a vállalat, akik nem bánják, ha nem kapnak túl pontos ajánlásokat, mert elsőbbnek tartják a biztonságot, az utóbbit pedig már valószínűleg úgy dolgozta ki a keresőóriás, hogy nagyjából kompromisszummentes élményt tudjon biztosítani, 1,5 évnyi Tevékenységadatból már elegendő információ kiolvasható, de mégsem gyülemlik fel mindenféle előzmény.

Galéria megnyitása

A Google egyébként arra már régóta lehetőséget nyújt, hogy ezeknek az információknak a mentését teljesen kikapcsolja a fiók tulajdonosa, de ebben az esetben számolni kell azzal, hogy nem tud majd a rendszer személyre szabott ajánlásokkal szolgálni.

A keresőóriás a későbbiekben más lépéseket is tehet majd a privát szféra védelmére, a cég ugyanis egyre többször törekedik arra, hogy megpróbáljon megfelelni a törvényhozóknak, akik általában a felhasználók érdekeit képviselik ezen a téren. Ennek pedig egyre több esetben mutatkozik meg a pozitív eredménye.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap