Új AMD FX-4130-as CPU, immár Vishera lapkával

A friss modellről elnevezése alapján azt hihetnénk, hogy Zambezi alapú megoldásról van szó, ám a látszat ezúttal csal.

Új AMD FX-4130-as CPU, immár Vishera lapkával

Az AMD egy meglehetősen furcsa lépésre szánta el magát: a cég egy AMD FX-4130-as típusjelzéssel ellátott processzort dobott piacra, amely már nem Zambezi, hanem Vishera lapkára alapoz.

Korábban már találkozhattunk kereskedelmi fogalomban FX-4130-as központi egységgel, ám az még Bulldozer architektúrára alapozott. Hogy a két terméket hogyan lehet egymástól megkülönböztetni? A válasz egyszerű: termékkód alapján. Az X-bit labs virtuális hasábjain található táblázat alapján - ami lentebb nálunk is megtalálható - egyértelműen kiderül, hogy az új központi egység dobozos változata az FD4130WMHKBOX termékkódot kapta - vásárlás előtt ezt kell ellenőrizni, ha biztosra akarunk menni. A régi FX-4130-as processzor még a FD4130FRGUBOX termékkódot "viselte".

Az új FX-4130-as processzor két darab kétmagos Piledriver modult tartalmaz, amelyek egyenként 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodnak. A 32 nm-es csíkszélességgel készülő Vishera lapka 4 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral rendelkezik. Az új FX-4130 esetében az alap órajel 3,8 GHz-es értéket képvisel, de ezt a Turbo Core technológia jóvoltából 3,9 GHz-ig emelheti a rendszer, ha a terhelés indokolja. Az új processzor kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlővel érkezik, amely a DDR3-1866 MHz-es memóriamodulok kezelésére is képes.

Az AVX, AES-NI, SSE4.2, FMA és XOP támogatással egyaránt ellátott AMD FX-4130 125 wattos TDP-vel rendelkezik, a hozzá tartozó processzorhűtő pedig a hírek szerint vaskosabb, mint a régebbi FX-4000-es sorozatú processzoroké.

A friss FX-4130-as processzor listaára a fentebb már említett táblázat szerint 101 dollár. A termékkel hamarosan találkozhatunk kereskedelmi forgalomban is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward