Shop menü

ÚGY TŰNIK, VÉGE AZ OLCSÓ SSD-K KORÁNAK, JELENTŐS MÉRTÉKŰ DRÁGULÁSRA KELL FELKÉSZÜLNI

A Samsung a hírek szerint a következő év közepéig negyedévente 20%-kal emeli a NAND Flash árakat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Úgy tűnik, vége az olcsó SSD-k korának, jelentős mértékű drágulásra kell felkészülni

A NAND Flash piacon sokáig csökkenő tendencia jelentkezett, már ami az árak alakulását illeti, ám a gyártók a helyzetet és a profit csökkenését megelégelve lépéseket hoztak azért, hogy a trend végre megforduljon. Ebben a helyzetben csak a termelés visszafogásával próbálkozhatnak az egyes vállalatok, amennyiben a NAND Flash chipek iránti kereslet nem változik jelentősen, ennek megfelelően csökkentették is a termelést, a döntés első gyümölcsei pedig már el is kezdtek beérni, lassú emelkedésnek indultak az árak.

A TrendForce elemzői szerint az elkövetkező időszakban további drágulásra lehet felkészülni, vagyis érdemes lehet még az év vége előtt beszerezni a hőn áhított SSD meghajtókat és kártyákat, ugyanis később jelentősen drágábbak lehetnek. Ez annak köszönhető, hogy a Samsung az elkövetkező negyedévek folyamán rendre 20%-kal emeli majd a NAND Flash árakat, méghozzá egészen a következő év közepéig, ami jelentős drágulást okozhat. Ez a lépés összesen háromszori áremelést eredményezhet az említett időszakban, azaz  a NAND Flash árak akár 60%-kal is növekedhetnek az elmúlt negyedévben tapasztalható szinthez képest.

A hírek szerint a Samsung már el is kezdte az árak emelését, ennek eredményeként a NAND Flash chipeket tartalmazó szilícium-ostyák árai ebben a negyedévben már 10-20% közötti mértékben emelkednek majd, ami az SSD árak alakulására is hatást gyakorolhat. Az üzleti SSD meghajtók és kártyák már drágultak is, méghozzá 5-10% közötti mértékben, és természetesen a konzumerpiaci SSD kínálat sem ússza meg az áremelést. A TrendForce elemzői most úgy látják, az év végéig nagyjából 8 és 13% közötti mértékben drágulhatnak a konzumerpiacra szánt SSD meghajtók és kártyák, ami igazából nem tűnik vészesnek, de a nem is oly távoli jövőben a drágulás a 30-40% közötti mértéket is elérheti, ami azért már érezhető lesz.

A Samsung lépését alighanem a riválisok is követni fogják, vagyis a teljes NAND Flash piacon drágulás várható az elkövetkező negyedévek folyamán, ám ennek pontos mértéke egyelőre még nem ismert, valószínűleg az aktuális piaci hatásokat is számításba veszik majd az áremelések konkrét mértékének meghatározása előtt.

Akárhogy is, most már nem érdemes tovább halogatni az SSD-beszerzéseket, a jelenlegihez képest később jó eséllyel már csak magasabb árakkal találkozhatunk a piacon, amennyiben minden az előrejelzéseknek megfelelően alakul.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére