Tuningra is lehetőséget ad az Intel B460-as lapkakészlete?

Érdekes lépésre készül a vállalat, amennyiben az előzetes értesülések pontosak.

Tuningra is lehetőséget ad az Intel B460-as lapkakészlete?

Az Intel a jelek szerint változtatásra készül lapkakészletek terén, vagyis az érkező B460-as lapkakészlet esetében elérhetővé válhat a CPU tuning, már amennyiben hihetünk a VideoCardz által megszellőztetett információknak. Napvilágot látott egy Maxsun gyártmányú alaplap, amely a B460 iCraft Gaming Endless nevet viseli, tájékoztatója szerint pedig tuningra is használható az LGA-1200-as processzorfoglalatba illeszkedő Comet Lake-S processzorokkal.

Ez érdekes váltás, amennyiben igaz, ugyanis elég régóta, lényegében a Sandy Bridge generáció óta nincs igazán lehetőség CPU tuningra a „Z” sorozatú alaplapokon kívül, de ott is csak akkor emelhetjük a CPU szorzóját, ha „K” vagy „KF” jelölésű központi egységet alkalmazunk. Pedig ez nem volt mindig így.

A Sandy Bridge korszakban még a „K” jelölés nélküli processzorokat is lehetett tuningolni, igaz, némi korlát azért volt: maximum 4x-es szorzót, azaz 400 MHz-et lépkedhettünk felfelé, de erre nem csak a „Z” sorozatú, hanem egyéb alaplapoknál is volt mód. Azóta változott a helyzet, hiszen már csak a „Z” sorozatú alaplapok kínálnak kompromisszummentes tuninglehetőségeket, a többi lapkakészlet nem. Az Intel szerint ez azért van így, mert csak a „Z” sorozatú alaplapok rendelkeznek jó minőségű tápellátással, a „B” és a „H” sorozatú termékeknél, amelyek a költséghatékony megoldások táborát erősítik, a VRM már nem feltétlenül lenne partner egy esetleges tuningban, ami különböző problémákat okozhat, így inkább nem is engedélyezik a funkciót.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A helyzet a 400-as sorozatú lapkakészleteknél megváltozhat, ha a Maxsun esetéből indulunk ki, ugyanis a B460 iCraft Gaming Endless alaplap egy 8 fázisú tápellátást kapott, amelyre rendes hűtés is került, így papíron semmi sem állhat a tuning útjába. Az persze elég valószínűtlen, hogy a B460-as lapkakészlet is megkap minden olyan tuninglehetőséget, ami a Z490-nél rendelkezésre áll, hiszen így az olcsóbb alaplapok ronthatnák a drágább termékek forgalmát, de valamilyen ésszerű limit mellett azért járható út lenne a tuning engedése.

Az AMD sokkal megengedőbb a tuning kérdésében, ugyanis a prémiumkategóriás „X” sorozatú alaplapoktól a költséghatékony „A” sorozatú megoldásokig bezárólag valamilyen szintű tuning lehetőség mindenhol van. Hogy ez a 2020. június 16-án megjelenő B550 esetében is folytatódik-e? Minden bizonnyal igen. Az viszont mér kérdés, hogy az Intel B460-as alaplapjai tényleg kínálnak-e tuning lehetőségeket, és ha igen, akkor milyen limitációkra kell készülni. Erre remélhetőleg rövidesen választ kapunk, hiszen a korábbi információka alapján április 30-án jelenik meg a Comet Lake-S sorozat, valamint az új processzorokhoz passzoló alaplapokról is ezen a napon hullhat le a lepel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap