Túlteremelés jelei mutatkoznak a DRAM piacon

Úgy tűnik, részben az Intel processzorok hiánya okozza az árcsökkenést, hiszen az OEM-ek így kevesebb PC-t gyárthatnak, mint amennyit szeretnének.

Túlteremelés jelei mutatkoznak a DRAM piacon

A DRAM árak tavaly ősz óta igen komoly mértékben emelkedtek, így nagyon drága mulatság volt a memóriabővítés, ám az elmúlt hetekben végre megindultak lefelé az árak, ahogy erre a TrendForce ismert divíziója, a DRAMeXchange is rávilágít. Az árcsökkenés persze egyelőre még csak tyúklépésben halad, viszont az előrejelzések alapján ez a folyamat az elkövetkező hónapokban is folytatódni fog, ami sokak számára lehet jó hír.

Galéria megnyitása Az átlagos szerződéses árak alakulása A DRAMeXchange szakemberei szerint a DRAM piac már túltermelésben van, ami részben annak köszönhető, hogy bizonyos Intel processzorokból hiány van, ez ugyanis azt eredményezi, hogy az OEM partnerek kevesebb PC-t és noteszgépet tudnak gyártani, így DRAM-ból is kevesebbre van szükségük. Az aktuális elemzés alapján úgy néz ki, hogy a 4 GB-os DRAM modulok esetében negyedéves szinten 10,14%-os csökkenés következett be átlagárak terén, vagyis a modulok ára a korábbi 34,5 dolláros szintről 31 dollárra csökkent. A 8 GB-os DRAM modulok esetében hasonló mértékű csökkenés mutatkozik, ugyanis ezek a modulok a harmadik negyedév folyamán még átlagosan 68 dollárba kerültek, most azonban már csak 61 dollárt kérnek értük.

A fenti tendencia várhatóan tovább folytatódik majd, hála a túltermelésnek, így a memóriamodulok szépen lassan még olcsóbbak lehetnek, amennyiben semmilyen drámai piaci fordulatra nem kerül sor. November és december folyamán további árcsökkenésre készülhetünk fel, így a negyedévek közötti árkülönbség jóval 10% feletti is lehet.

Galéria megnyitása
Az átlagárak alakulása az azonnali kereskedésben

Ráadásul a gyártók a 4 GB-os modulok helyett egyre inkább a 8 GB-os modulokra koncentrálnak, így ezekből hamarosan több készülhet majd, mint 4 GB-os társaikból. Éppen ezért a DRAMeChange onnantól kezdve a 8 GB-os modulok árainak alakulását veszi alapul ahhoz, hogy meghatározza a szerződéses árak trendjének várható irányát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap