Továbbra is a Samsung uralja a NAND Flash piacot

És a szegmens teljesítményével sincs semmi gond, pedig a Western Digital és a Toshiba üzemében történt szennyeződés után úgy tűnt, kisebb hiány alakulhat ki a piacon.

Továbbra is a Samsung uralja a NAND Flash piacot

A NAND Flash piacon az elmúlt hónapok során történtek balesetek, amelyek miatt úgy tűnt, a harmadik negyedév folyamán hiány alakulhat ki a NAND Flash lapkákból, ám a TrendForce legfrissebb publikációja szerint egészségesen teljesített a piac. Mivel a különböző gyártók folyamatosan fejlesztik NAND Flash technológiáikat, így a modern lapkák miatt a bitkihozatal emelkedik, ez pedig az egyre növekvő adatsűrűségnek köszönhető – a modern lapkák ennek köszönhetően sokkal több bitet tudnak tárolni, ami a szilícium-ostyák bitkihozatalát is emeli. Ez a jelenség alap esetben az árak drasztikus csökkenését okozná, ha a kereslet ugyanazon a szinten maradna vagy csökkenne, éppen ezrét a cégek ezzel egy időben a kapacitásbővítés elhalasztása és a szilíciumostya-termelés visszafogása mellett döntöttek.

Galéria megnyitása

Az intézkedések hatására az átlagos eladási árak nem csökkentek drasztikus mértékben: gyártótól függően maximum 10%-os mérséklődésről, illetve stagnálásról lehet szó. A bitnövekedés mértéke jellemzően 9 és 50% között helyezkedett el, ugyancsak gyártótól függően, ám az SK Hynix esetében 1%-os csökkenést mutat a kép, ami lényegében stagnálásnak is tekinthető, annyira minimális. Egyes vállalatok egyébként jelentősen növelték a bitszállítást a harmadik negyedév folyamán, ugyanis legnagyobb megrendelőik már akkoriban megkezdték a felkészülést az ünnepek előtti rohamra.

Ha a részesedések alakulását nézzük, akkor nagy meglepetést nem látunk, hiszen a Samsung továbbra is őrzi vezető pozícióját a maga 33,5%-os piaci részesedésével. A második helyen a Kioxia foglal helyet – ez a név gyakorlatilag a Toshibát takarja. Az első két helyezett egyaránt növelni tudta piaci részesedését, méghozzá 0,6%-kal. A harmadik Western Digital piaci részesedése 14%-ról 13,7%-ra csökkent, amiben már a korábbi NAND Flash balesetnek is szerepe lehet. A negyedik a Micron a maga 12,9%-os részesedésével, míg az ötödik helyre az Intel futott be, méghozzá igen nagy, 2,2%-os növekedést produkálva. A TOP 6 utolsó helyét az SK Hynix szerezte meg 9,6%-os piaci részesedéssel, ami a második negyedéves teljesítményhez képest 0,7%-os visszaesést jelent.

Galéria megnyitása

Árbevételek terén negyedéves szinten a legnagyobb növekedést az Intel produkálta, míg a második a Kioxia, a harmadik pedig a Western Digital lett. Érdekesség, hogy a TOP 6-on kívüli cégek együttesen 0,7%-os piaci részesedéssel bírtak, negyedéves szintű bevételnövekedésük pedig 30,4%-ra rúgott.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap